Bel met onze cruise adviseurs op 055-304.222
 
Welkom op de cruiseblog site van Verbeke Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (4)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (21)
Swan Hellenic (3)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (4)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (91)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (61)
Nieuwe Schepen (55)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
De Galapagos, de bakermat van de evolutietheorie
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
10 jul '22
 
De Galapagos krijgen de jongste jaren steeds meer aandacht. Dat heeft onder meer te maken met de lancering van de Celebrity Flora van Celebrity Cruises in 2019 en de Silver Origin van zusterrederij Silversea Cruises in 2020. Deze eilandengroep in de Stille Oceaan, ongeveer 1.000 km buiten de westkust van Zuid-Amerika lag aan de basis van de evolutietheorie van Charles Darwin. De 19 eilandenarchipel herbergt een verbazingwekkende 9.000 soorten flora en fauna. De afgelegen ligging leidde bovendien tot het ontstaan van veel unieke, endemische soorten. Tot de bekendste behoren onder meer de zeeleguanen, de grote landschildpadden, de blauwvoet- en roodvoetgenten.
 
 
 
 
 
Via de indrukwekkende fauna en flora zien de bezoekers met eigen ogen hoe de opwarming van de oceanen de leefwereld op deze eilanden en bij uitbreiding overal ter wereld beïnvloedt. Het koude, voedselrijke water ligt aan de basis van alle leven op de eilanden. Het is dan ook belangrijk dat de cruiserederijen aandacht besteden aan het behoud van deze unieke bestemming en de eilanden ongerept achterlaten. Silver Origin en Celebrity Flora werden ontworpen met de biodiversiteit van de Galapagoseilanden in gedachten. Ze maken drinkwater via omgekeerde osmose, gebruiken de condensatie van de air conditioning-systemen in de wasserij, hebben plastiek voor eenmalig gebruik volledig verbannen, beschikken over zonnepanelen en hoeven met hun dynamic position system geen ankers uit te werpen. Via een Galapagos Fonds steunen de rederijen herbebossingsprojecten in het Galapagos Nationaal Park en ondersteunen ze op allerlei manieren de lokale gemeenschappen.
 
 
Silver Origin stelt twee verschillende all-in weekcruises voor vanuit San Cristobal. Tijdens de eindejaarsperiode biedt de maatschappij twee langere programma’s van 10 en 11 nachten aan. De reizen kunnen worden verlengd met de ‘Machu Picchu Grande Explorer’, een landtour van vier nachten. Silver Origin biedt net als haar zusterschip Celebrity Flora plaats aan 100 gasten. Zij worden door 90 bemanningsleden op hun wenken bediend. Celebrity Flora stelt op haar beurt een binnen- en een buitenlus voor die kunnen worden uitgebreid tot een 16-daags pakket die bezoeken aan Quito, Lima, Cuzco en de Mahu Picchu omvat. Alle formules zijn inclusief een hotelverblijf in Quito, transfers en retourvlucht naar de Galapagos en excursies.
 
 
De vaarschema’s zijn uitgewerkt door het Galapagos National Park en zorgen ervoor dat de bezoekers een uitgebalanceerd overzicht krijgen van de unieke fauna en flora. Op lava-eilanden zoals Fernandina Island zien gasten de enige leguanen in de wereld die duiken. Op de zandstranden van Gardner Bay kunnen ze zwemmen met zeeleeuwen die bubbels blazen in het gezicht. Op weer andere eilanden leren ze hoe de bazna boobies, blauw- en roodpootgenten leven en overleven, ontmoeten ze galapagospinguïns en kunnen ze de vleugelloze aalscholver of de felroze Galapagos flamingo observeren.
 
 
Op de excursies en de uiteenzettingen leren de gasten over de fauna en de flora en hoe de dieren zich aanpassen aan hun omgeving. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de leguanen die op de lava-eilanden geen voedsel vinden en daarom naar groene algen en zeewier duiken. Maar tegelijk worden de bezoekers herhaaldelijk geconfronteerd met de klimaatsveranderingen en natuurfenomenen als El Niño en El Niña. Ook ons gedrag en het respect voor de natuur bepalen het behoud van de enorme biodiversiteit en endemische soorten van de Galapagos. Door de opwarming van de oceanen sterven bijvoorbeeld algen nabij de kusten af en moeten leguanen net als bepaalde vogelsoorten zich verder in zee wagen, waar ze dan weer meer natuurlijke vijanden ontmoeten.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Verbeke Reizen, Ronde Van Vlaanderenplein 17 te 9700 Oudenaarde - Tel. 055-304.222 - oudenaarde@cruiseplus.be