Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (17)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (14)
Ritz Carlton Yacht Collection (4)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (13)
Silversea Cruises (28)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (99)
Expeditiecruises (11)
Havens - aanlegplaatsen (79)
Nieuwe Schepen (68)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Genua: kathedralen, paleizen, zeedieren en piraten
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
3 sep '23
 
Heel wat cruiseschepen vertrekken of transitteren in Genua. De omgeving oogt op het eerste zicht niet zo aantrekkelijk, maar eenmaal op pad merk je al snel dat de hoofdstad van LiguriŽ en geboorteplaats van Christoffel Columbus veel te bieden heeft. De stadskern vormt een van de meest uitgestrekte historische centra van Europa met een doolhof van steegjes die uitkomen op kleine pleintjes. Je ontdekt er kerken en paleizen die tot belangrijke adellijke families behoorden en vandaag zijn omgevormd tot musea. De trots van rijke kooplui en nobele Genuezen komt er tot uiting in de prachtige woningen gevuld met kunstwerken. Bovendien zijn de meeste bezienswaardigheden makkelijk te voet te bereiken en zijn dit jaar werken gestart om de waterkant tussen de Ponte dei Mille, de Ponte Adrea Doria en de Stazioni Marittime-cruiseterminal te vernieuwen.
 
 
Het hart van de stad is de Piazza de Ferrari met haar opvallende fontein. Rond het plein bevinden zich historische gebouwen waaronder het Teatro Carlo Felice en het Palazzo Ducale. Het voormalige hertogelijk paleis huisvest vandaag een cultureel centrum. In het museum van de Ligustica Academie voor Schone Kunsten kan je schilderijen van de 14de tot de 19de eeuw bewonderen. Snuister zeker rond in de Via Garibaldi waar aristocratische families in de 16de eeuw weelderige woningen bouwden. Sommige zijn opgenomen in de officiŽle lijst van aristocratische paleizen of staan op de Unesco-erfgoedlijst. Genua telt ook heel wat kerken en kathedralen. De meest bezienswaardige is de Cattedrale di San Lorenzo die in de 9de eeuw werd opgericht, maar in de loop van eeuwen diverse uitbreidingen in verschillende bouwstijlen kreeg. In de kapellen en in het museum vind je zowel schilderijen en beelden als waardevolle religieuze relikwieŽn. De oudste kerk is de Romaanse Chiesa di San Donato. Neem ook een kijkje in het Santa Maria di Castello-klooster, geprezen om zijn met frescoís beklede kloostergang.
 
 
De toeristische topper, zeker voor wie met kinderen reist, is het Acquario di Genova. De attractie is met haar 27.000 m≤ de grootste in zijn soort in ItaliŽ en behoort tot de grootste aquaria van Europa. De attractie omvat een tentoonstelling over biodiversiteit en ecosystemen in Europa. Je kan er 600 dieren- en 200 plantensoorten bewonderen, maar bovenal een unieke ervaring beleven boven en onder het zeeoppervlak. Het aquarium beperkt zich niet tot de biotopen van de Middellandse Zee. In Ice Kingdom kan je bijvoorbeeld ezelpinguÔns en magelhaenpinguÔns zien. Het aquarium waarin deze zeevogels worden gehuisvest, is een weerspiegeling van de Falklandeilanden waar beide soorten voorkomen. Vanaf het schip zie je al de Biosphere, een bol van glas en staal ontworpen door Renzo Piano waar je leert over het plant- en dierenleven in de tropische wouden. Deze Genuese architect bouwde ook Il Bigo. Deze panoramische lift in de oude haven staat garant voor een uniek 360į uitzicht over de stad.
 
 
Het aquarium bevindt zich aan de Porto Antico. De oude haven van Genua onderging de jongste decennia een transformatie en is vandaag een levendige wijk met winkels en eetgelegenheden. Van hieruit vertrekken excursieboten naar het Pelagos Sanctuary. ItaliŽ, Frankrijk en Monaco kwamen in 1999 overeen om tussen hun drie landen het Pelagos-reservaat op te richten. Dit gebied van 87.500 km≤ is gewijd aan de bescherming van zeezoogdieren in de Middellandse Zee. Op bootexcursies, maar ook vanaf het cruiseschip kan je er met wat geluk walvissen of dolfijnen spotten. Kinderen zullen ook gefascineerd zijn door het piratenschip Neptune dat in de jaren í80 speciaal werd gebouwd voor de film Pirates van Roman Polanski. Het drie dekken hoge schip is een replica van een Spaans oorlogsschip uit het einde van de 17de eeuw.
 
 
Genua is de grootste haven van ItaliŽ. Het gebied strekt zich uit over zoín 30 km en omvat behalve cruise- en ferryterminals ook jachthavens, containerkades en scheepswerven, waaronder Fincantieri Sestri Ponente en T.Mariotti die de jongste jaren heel wat cruiseschepen hebben gebouwd. De aanloophaven is tot slot een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ligurische kust. De blikvanger is Portofino, een van de mooiste plekjes aan de Middellandse Zee. Heb je Portofino al gezien, probeer dan eens het kleine vissersdorp Boccadesse met zijn pastelkleurige huizen en charmante winkeltjes. Ook de vijf dorpen van Cinque Terre staan op het excursieprogramma of bereik je zelf met de trein vanuit Genua. Heb je meer tijd, dan kan het ook met een bootexcursie. Sommige tourboten combineren Portofino met andere charmante dorpjes in LiguriŽ zoals Camogli of San Fruttuoso.
 
 

 
 
  © 2023 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be