Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (17)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (14)
Ritz Carlton Yacht Collection (4)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (13)
Silversea Cruises (28)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (99)
Expeditiecruises (11)
Havens - aanlegplaatsen (79)
Nieuwe Schepen (68)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Korfoe: forten, paleizen, gemberbier en kumquats
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
13 aug '23
 
Korfoe wordt beschouwd als de parel van de Ionische Zee. Het meest noordelijke eiland in de Ionische Zee werd doorheen de eeuwen door diverse beschavingen ingenomen die er hun sporen nalieten. Dit weerspiegelt zich in een multicultureel erfgoed en historische monumenten. Daarnaast is Korfoe gekend om haar onovertroffen natuurlijke schoonheid. De zee, de zon en de wind hebben een indrukwekkende kustlijn gevormd met groene bergen, hoge rotsen en stranden. De cruiseschepen meren af in Kerkira, een UNESCO-stad en hoofdstad van het eiland. De haven of rederijen leggen shuttlebussen in en er is openbaar vervoer, maar je kan het centrum ook makkelijk te voet bereiken.
 
 
In de goed bewaarde oude binnenstad van Korfoe wisselen bouwstijlen zich af. Een van de topbezienswaardigheden in Kerkira is het Antivouniotissa Museum, ondergebracht in een historische kerk, waar je een uitgebreide collectie Byzantijnse kunst kan bewonderen. Wie nog meer wil vernemen over deze periode, kan de 14de eeuwse burcht Palaio Frourio bezoeken. Later kwamen de Venetianen die er drie forten bouwden. De opvallendste bevindt zich op een rots boven de stad en biedt een fantastisch uitzicht. Onder de Venetianen werd ook de Esplanade als militaire plein aangelegd. Later hebben de Fransen er bomen gepland. De Franse invloed vind je ook weer in de neoklassieke gebouwen met booggewelven. Daarna volgden de Britten die in het fort een Anglicaanse kerk bouwden die alles weg heeft van een klassieke Griekse tempel. In 1864 werd Korfoe uiteindelijk geannexeerd door het moderne Griekenland.
 
 
De meeste cruisepassagiers zullen in Kerkira rondslenteren in de vele steegjes van het oude centrum vol winkels en tavernes. Een geliefde ontmoetingsplaats is het Liston, gebouwd door de Franse ingenieur Mathieu de Lesseps, de vader van Ferdinand de Lesseps die het Suezkanaal bedacht en later ook betrokken was bij het Panamakanaal. Achter de Esplanade wandel je door Kofineta, de oude Joodse wijk en Campiello, de oudste buurt van de stad met kleurrijke huizen en houten luiken. Kijk even binnen in de rijkelijk versierde Heilige-Spyridonkerk waar het lichaam van de patroonheilige van Korfoe wordt bewaard. De kerk heeft ook de hoogste klokkentoren van de Ionische Eilanden. Een van de meest fotogenieke plekjes van Korfoe is het Muizeneiland in het plaatsje Kanoni, nabij Kerkira en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De naam verwijst niet naar het ongedierte, maar naar de kleine afmetingen van het eilandje. Voor enkele euro’s maak je met een toeristenbootje de oversteek naar Pontikonissi waar een Byzantijns klooster uit de 12de eeuw te bezoeken is. De laagvliegende vliegtuigen moet je erbij nemen. Pontikonissi en het aanpalende Vlacherna met volgens sommigen het mooiste klooster van Griekenland, bevinden zich vlakbij de luchthaven en dat levert soms ook bijzondere foto’s op.
 
 
Buiten de stad is in Gastouri het paleis van Achilleion een bezoek waard. Het paleis werd in 1890 gebouwd door de Oostenrijkse keizerin Elisabeth. In het museum kan je nog authentieke meubelen en voorwerpen van Sissi bewonderen. Het centraal thema is de held Achilles die je terugvindt in diverse standbeelden en andere kunstvoorwerpen. Ook de prachtige paleistuin loont de moeite. Nog meer koninklijk bloed vind je in Mon Repos, een villa waar onder meer Philip Mountbatten, hertog van Edinburgh en echtgenoot van de vorig jaar overleden Queen Elizabeth II evenals prinses Alexia van Griekenland en Denemarken, dochter van de afgezette Griekse koning Constantine II werden geboren. De villa uit 1826 raakte in verval toen de Griekse koninklijke familie haar zomerresidentie verliet, maar werd drie decennia later gerestaureerd en huisvest vandaag het Archeologisch Museum van Paleopolis. De permanente tentoonstelling schetst de oude monumenten op het eiland vanaf de Romeinen en de geschiedenis van het gebouw en haar opeenvolgende bewoners.
 
 
Proef tijdens het bezoek ook zeker de kumquat-likeur. Op Korfoe groeit sinds 1924 de kumquatboom. De citrusvrucht wordt meestal niet rauw gegeten, maar levert een elegante, aromatische en zoete likeur op. Het is ook een van de meest populaire frisdranken van het eiland en wordt daarnaast veelvuldig gebruikt in cocktails en longdrinks. Een andere kenmerkende smaak van het eiland is ‘tsitsibira’ (ginger ale), een soort bier dat uitsluitend op Korfoe wordt geproduceerd met citroensap, citroenolie, vers geraspte gember, water en suiker die in de fles worden gefermenteerd. Daarnaast is de olijfboom sinds de tijd van Homerus het handelsmerk van dit Ionische eiland. Je vindt er uitgestrekt, eeuwenoude olijfgaarden. Uiteraard houden we als Belgen ook van een verwenning van de smaakpapillen met unieke lokale gerechten die sterk zijn beďnvloed door de Venetiaanse keuken. Korfoe is de eerste cruisebestemming op de Ionische Eilanden. Sommige schepen bezoeken ook Zakynthos en Kefalonia.
 
 

 
 
  © 2023 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be