Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (13)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (23)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (17)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (4)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (31)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (3)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (5)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Douro (rivier) (1)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (3)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (17)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (108)
Expeditiecruises (13)
Havens - aanlegplaatsen (91)
Nieuwe Schepen (74)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Dirk Van Duyse (5)
Tess (1)
 
Istanbul verleidt cruisepassagiers met nieuwe Galataport-terminal
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
6 aug '23
 
Istanbul heeft de jongste jaren een gedaantewissel ondergaan met als blikvangers de nieuwe luchthaven en aan de waterkant Galataport met een indrukwekkende ondergrondse cruiseterminal die een van de grootste bouwprojecten van de stad was. De nieuwe infrastructuur kan drie schepen en tot 15.000 passagiers per dag behandelen. De terminal maakt deel uit van een grootschalig renovatiecomplex met een oppervlakte van 400.000 m² of zo’n 53 voetbalvelden! Galataport Istanbul opende in het najaar van 2021 de deuren en heeft Karaköy, een van de oudste buurten van de stad nieuw leven ingeblazen als shopping-, cultuur-, werk- en entertainmentcentrum. De 1.500 meter lange promenade aan de Bosporus is een nieuwe attractie als kers op het rijke historische patrimonium van Istanbul. Seatrade Cruise heeft Galataport vorig jaar dan ook terecht uitgeroepen tot Cruiseport of the Year.
 
 
Galata was ooit een bakermat en een van de meest exquise wijken van Istanbul. Na acht jaar van werken en een investering van circa anderhalf miljard euro is Galataport Istanbul opnieuw een bruisende buurt die zowel overdag als na zonsondergang leeft. Nieuwe en gerestaureerde gebouwen huisvesten restaurants, trendy bars, winkelcentra, kantoren, musea, een luxehotel en - belangrijk voor de cruisepassagiers – een nieuwe moderne terminal. Ze gaat er fier op de eerste ondergrondse cruiseterminal te zijn en wil een homeport worden voor cruises van de Middellandse Zee tot de Zwarte Zee, van zodra de rust in dat gebied is teruggekeerd. De infrastructuur heeft een oppervlakte van bijna 30.000 m² en is uitgerust met de nieuwste technologieën om te voldoen aan alle internationale normen voor passagiers- en paspoortcontrolediensten. Ze beschikt verder over een opslagcapaciteit en transportbanden voor 15.000 bagagestukken en parkeerplaatsen voor 2.400 voertuigen, taxi’s en tourbussen. Het architecturale complex is ontworpen om op jaarbasis anderhalf miljoen cruisepassagiers te ontvangen. De kade is uitgerust met een luikensysteem dat de promenade afscheidt van het tijdelijke douanegebied (ISPS-zone) wanneer cruiseschepen afgemeerd liggen.
 
 
Het ontwerp van de terminal is gebaseerd op de oude waterreservoirs die vooral tijdens het Romeinse en Byzantijnse bewind werden gebouwd. Enkele van die opslagplaatsen waaronder de Basilica Cisterne en de Cisterne van Phloxenos, beide gelegen nabij de Hagia Sophia, zijn belangrijke historische bezienswaardigheden en zeer populaire attracties. En daarmee is meteen de link gelegd naar het toerisme. Het centrum en de historische attracties zijn vanaf de terminal makkelijk te bereiken met een taxi en het openbaar vervoer. Langs de nieuwe promenade aan de Bosporus wandel je in minder dan een half uur naar de Galatatoren of via de Galatabrug naar het Taksimplein en de belangrijkste toeristische attracties van Istanbul
 
 
Van zodra je de Galatabrug bent overgestoken, beland je in het bruisende hart van de stad met ferry’s die op en af varen, toeterende wagens, bussen, winkeltjes en kraampjes. Begin de trip met een bezoek aan de Egyptische Bazaar of kruidenmarkt en laat je overweldigen door de zakken vol felgekleurde kruiden, gedroogde vruchten, noten en eetwaren. Voor de echte grot van Ali Baba moet je echter in de Grand Bazaar zijn. Deze grootse markt is eigenlijk een stad op zich met 61 overdekte straten, 20 poorten en ruim 4.000 (!) winkels en verkoopstanden. Ze behoort daarmee tot een van de grootste overdekte markten in de wereld met een geschiedenis die teruggaat tot het midden van de 15de eeuw. Onderhandelen over de prijs is hier de boodschap. Dé winkelstraat bij uitstek is echter Istiklal Caddesi, een bijna anderhalve km lange boulevard die zich uitstrekt van de Galatabrug tot het Taksimplein.
 
 
Een stedentrip aan Istanbul is niet compleet zonder enkele van de grote bezienswaardigheden. Op één staat de Hagia Sophia. De voormalige kerk en museum is vandaag opnieuw een moskee. Daarna volgen het Topkapipaleis, de vroegere residentie van de Ottomaanse keizers, de Basilica Cisterne en de Blauwe Moskee. Een buitenbeentje in de lijst is het Istanbul Speelgoedmuseum dat nationale en internationale objecten tentoonstelt vanaf de 18de eeuw. Belangrijk te vermelden is tot slot dat niet alle cruiseschepen afmeren in Galataport. Enkele kleinere (luxe)schepen gebruiken nog een oudere terminal aan de overkant van de Gouden Hoorn, vooral wanneer meerdere grote schepen in de haven liggen. Deze terminal is heel centraal gelegen aan de Kennedy Caddesi, vlakbij het Topkapi en de Hagia Sophia. Bekijk jouw reisdocumenten of informeer bij Cruise Plus om zeker te zijn dat de taxi jouw naar de juiste bestemming voert
 
 

 
 
  © 2024 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be