Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (4)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (23)
Midden-Oosten (1)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (63)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Cruisen in Noorwegen – vlakbij en overweldigend
Geschreven door Nico De Boeck van C2A Belgium
13 jan '15
 
Laten we maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: Noorwegen is een fantastische cruisebestemming voor wie de stress-teller helemaal op nul wil krijgen. En waarom dat is, tonen we met veel plezier op uitgebreide manier aan! Noorwegen is een bijzonder gastvrij land. Misschien is dat omdat de Noren heel erg dicht bij de natuur staan. Moet ook natuurlijk, want het ruwe landschap en de soms barre winters van het land dwingt de bevolking rekening te houden met alle omstandigheden. Het is ook een uitgestrekt land, waardoor een cruiseschip dè aangewezen manier van reizen is om de vele facetten van het land te ontdekken.
 
 
 
 
 
In het zuid-westen van Noorwegen is Bergen, met haar veelkleurige huisjes een veelbezochte stad. Het is de tweede grootste stad van het land en wordt ook wel de “stad van de zeven bergen” genoemd. Een boeiende zeehaven die ook geregeld aangedaan wordt tijdens cruises in Noorwegen, is Alesund; een gezellige stad waar heel wat Art Nouveau gebouwen kunnen bezocht worden. Niet alleen de felgekleurde huizen en vriendelijke mensen maken dit een bijzonder plek, maar ook de prachtige houten zeilboten die overal aangemeerd liggen. Omwille van de grillige kustlijn en om de bewoners toe te laten om zich toch vlot te kunnen verplaatsen van de ene stad naar de andere, zijn er heel wat bruggen aangelegd. Ten noorden van Alesund is er zo’n keten van fantastische bruggen die de Atlantic Ocean Road wordt genoemd. Er zijn best veel uitzonderlijke plekken in Noorwegen te vinden zeker op ieders ontdekkingstocht moeten staan. Niet ver van Stavanger is de Preikestolen een rots die meer dan 600 meter boven Lysefjord uittorent. Zelf zou ik niet zo dicht bij de rand komen (toch niet zonder parachute), maar ook van iets verder is het uitzicht adembenemend!
Bergen, kliffen en sneeuw in de winter: dat betekent dat er ook heel wat spectaculaire watervallen in Noorwegen te vinden zijn. Zoals deze Latefossen, in het zuid-westen van het land, waar twee rivieren zo’n 165 meter de diepte instorten. De eroderende elementen bezorgden de Noorse kliffen heel wat verrassende geologische structuren, zoals deze Kjeragbolten in Rogaland, waar een rotsblok tussen twee wanden vast komt te zitten op een hoogte van zowat één kilometer boven de zee. Niet alleen échte berggeiten zoals deze, maar ook basejumpers vinden dit “the place to be” !
 
 
Wie Noorwegen zegt, zegt natuurlijk fjorden. Het land heeft een enorme kustlijn met duizenden inhammen die gevormd werden wanneer gletsjers de rotskust uitsleten. Maar geen twee fjorden zijn dezelfde; de ene is nog indrukwekkender dan de andere! De Sognefjord bijvoorbeeld. Met haar meer dan 200 km is dit de langste fjord in Noorwegen. De bergenwanden aan de fjord klimmen op sommige plaatsen tot 2 km boven het wateroppervalk uit (!) Zelfs vanop een schip van meer dan 100 meter lengte, vormt dit fjord een indrukwekkend beeld. Glashelder water: daarvoor moet u in Noorwegen zijn. Het is altijd weer opvallend om te merken hoe stil de passagiers worden wanneer ze geconfronteerd worden met meren die omgeven worden door monumentaal grote bergen vanwaar watervallen storten. De dieren, bossen en vogels en wind zorgen voor geluiden die veel mensen hier totaal vergeten zijn… Zoals hier in het dorpje Gudvangen in Nærøyfjord. Een fjord dat heel wat cruiseschepen aandoen, is de Geirangerfjord, ten oosten van Alesund. Het is één van de stijlste fjorden – ook op de Unesco lijst, trouwens – en zelfs in die mate, dat enkel aan het eind van het fjord mensen kunnen wonen; dat dorpje heet Geiranger. De schepen passeren op weg naar het noorden heel wat indrukwekkende vergezichten, zoals deze Hjørundfjorden, gefotografeerd in de winter. In de zomer zijn de toppen allemaal sneeuwvrij.
 
 
Eén van de zijfjorden van de Sognefjord is de Aurlandsfjord, een 29 km lange, smalle fjord langswaar enkele authentieke dorpjes liggen. Het gebied is zo indrukwekkend dat het door Unesco als werelderfgoed wordt beschouwd. Er zijn best veel uitzonderlijke plekken in Noorwegen te vinden zeker op ieders ontdekkingstocht moeten staan. Niet ver van Stavanger is de Preikestolen een rots die meer dan 600 meter boven Lysefjord uittorent. Zelf zou ik niet zo dicht bij de rand komen (toch niet zonder parachute), maar ook van iets verder is het uitzicht adembenemend! Halverwege de cruise naar het noorden is Bodø een aanrader. Hoe meer naar het noorden er wordt gevaren, hoe meer men de indruk krijgt terug te gaan in de tijd. Bodø mag dan wel een stad zijn met een moderne inslag, toch zijn het vooral de pittoreske houten hutten die een prachtige foto-opportuniteit vormen. Zelfs als het er stormt… Ten noorden van Bodø bevindt zich de Lofoten archipel, met werkelijk schilderachtige vergezichten. Niet alleen zijn het prachtige eilanden met adembenemend mooie inhammen, maar het is ook mogelijk om er getuige te zijn van het aurora borealis – noorderlicht. Houten woningen op de rotsen van de Lofoten, ondersteund door palen. Ondanks dat de Lofoten boven de poolcircel liggen, heerst er een relatief mild klimaat, met zomerse gemiddelde rond de 15°C, die in de winters nauwelijks onder het vriespunt dalen. Een veel gemaakte uitstap is de top van de berg die uitzicht biedt op de haven van Reinebergen. We moèten het absoluut nog even hebben over de dieren die gespot kunnen worden tijdens een cruise naar Noorwegen. Er is een enorme variatie aan vogels die tijdens de zomer naar de kusten migreren, maar het zijn natuurlijk vooral de rendieren, poolvossen, elanden en beren die de aandacht trekken. Maar ook vanop uw cruiseschip zijn er heel wat dieren te zien. Met wat geluk zijn er vanop het dek misschien zelfs walvissen te zien, zoals deze potvissen Helemaal in het noorden van Noorwegen is Tromsø een stad van contrasten. Er zijn tal van 18e en 19e eeuwse houten woningen te vinden, maar evenzeer moderne gebouwen. De geschiedenis van Tromsø gaat echter veel verder terug in de tijd: archeologen deden er vondsten die dateren van zo’n 10.000 jaar geleden! Het was ook voor de Vikingen een bekende aanlegplaats: ze hadden er in de 7e eeuw al nederzettingen gebouwd. Het noorderlicht boven Tromsø De bevolking in dit hoge noorden – de Sami - leeft nog erg traditioneel op het ritme van de seizoenen. Daarbij worden de gewoontes van weleer in tal van aspecten gerespecteerd. In de kledij bijvoorbeeld. Vergeet ook niet de plaatselijke specialiteiten te proeven, bereid door de Sami! De regio is vrij dun bevolkt, wat niet wil zeggen dat er geen leven is. Het is echter het wildlife dat er zich het beste aan de omstandigheden heeft aangepast
 
 
Het uiterste noorden van het Europese vasteland is de Noordkaap en ligt op 2080 km van de Noordpool. Mag vanzelfsprekend niet ontbreken als u op cruise bent! Deze foto toont de Noordkaap tijdens de midzomernacht. Omdat deze plek ver binnen de poolcirkel ligt, gaat tijdens de zomermaanden zowat 6 maanden lang de zon niet onder. Soms navigeren schepen nog noordelijk om de passagiers een unieke belevenis te bezorgen op Spitsbergen. Deze archipel bevindt zich op meer dan 500 km ten noorden van de Noordkaap en was in vervlogen tijden vooral een nederzetting voor pelsjagers en walvisvaarders.
Ondanks dat het vele keren groter is dan België, wonen er amper 4000 mensen permanent op Spitsbergen. Met een gemiddelde wintertemperatuur van – 12 °C (in de zomer is het er zo’n 5° C) en een strakke wind, is het een erg onherbergzame plaats om te wonen. Voor de mensen althans, want ijsberen vinden het er zalig om te leven
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be