Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (7)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (22)
Midden-Oosten (1)
Noorse Fjorden (6)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (61)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Mykonos: Apollo, windmolens en Petros
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
14 feb '21
 
Nu de vaccinatiecampagne tegen het Covid-virus stilaan op gang komt, groeit de hoop dat we deze zomer weer kunnen reizen. Met het cruiseverbod in Alaska en de onduidelijkheid over de mogelijkheden in de Caraïben, zetten de rederijen deze zomer in op Europa. Als we de programma’s van de maatschappijen bekijken, lijkt Griekenland in 2021 een van de winnaars te worden. Diverse rederijen pakken er uit met langere routes en nieuwe bestemmingen. Op deze vaarschema’s mag Mykonos niet ontbreken. Op dit iconische eiland met de witgeverfde huisjes en blauwe, groene of rode deuren en ramen vormt elke hoek een fotodecor. Slenter vanaf de oude haven van Mykonos-stad door de steegjes langs hippe boetieks, kunstgalerijen en traditionele Griekse restaurants.
 
 
 
 
 
Het icoon van Mykonos zijn de windmolens. Reeds vanaf de 16de eeuw werden die gebruikt voor het malen van tarwe. Hoewel niet meer in bedrijf, zijn deze witte molens met puntdak en kleine ramen nog steeds de postkaart van dit eiland. Ze bevinden zich nabij Mikra Enetia, bij ons beter bekend als Little Venice. In de dertiende eeuw kwamen de Cycladen onder Venetiaans bewind. De huisjes aan het water doen enigszins denken aan de Italiaanse stad. Vandaag huisvesten ze restaurants en trendy bars waar u kan relaxen en de zon zien ondergaan in de Egeïsche Zee. Op dat ogenblik komt ook het actieve nachtleven op gang. Chora telt heel wat bruisende clubs die zowel hetero’s als holebi’s aantrekken. Het meest kosmopolitische eiland van Griekenland kent samen met steden als San Francisco en Ibiza een levendige LGBT-scene. Dat vertaalt zich in een reeks uitgaansgelegenheden, maar ook beach clubs die zich richten op deze cultuur. Andere stranden mikken vooral op de Griekse jetset en families.
 
 
De bekendste inwoner van Mykonos is Petros. Deze pelikaan is de mascotte van Chora. In 1958 spoelde een gewonde pelikaan aan. Hij werd verzorgd door een visser en maakte van het eiland zijn vaste stek. Zijn overlijden in 1985 was voorpaginanieuws in de Griekse kranten. Jackie Kennedy schonk het eiland een nieuwe pelikaan. Een tweede komt van de dierentuin van Hamburg en later kwam daar nog een derde, gewonde vogel bij. De pelikanen wandelen rond in het centrum, maar hun lievelingsplek is de oude haven waar de vissers hun vangst aan de man brengen en wel een visje delen met de langgebekte vogels.
 
 
Een van de culturele attracties nabij Mykonos-stad is het eiland Delos. Een excursieboot brengt u in een half uur naar dit openluchtmuseum dat volgens de oude Grieken werd beschouwd als het centrum van de Cycladen en de geboorteplaats van de zonnegod Apollo. De bekendste beelden vindt u op het Leeuwenterras. Verder ontdekt u er restanten van tempels, theaters, markten en stadions. Sinds de tweede helft van de 19de eeuw worden op de site opgravingen verricht. De belangrijkste sculpturen en reliëfs zijn ondergebracht in het archeologisch museum van Delos. Het 7 km² grote eiland is trouwens onbewoond. Alle pleziervaartuigen moeten tegen de avond de omgeving van het eiland verlaten. Alleen personeel en bewakers van het museum en de archeologische vindplaats mogen er overnachten.
 
 
Een aantal cruiseschepen gaat in Mykonos voor anker. Tenders brengen de gasten naar de oude haven op wandelafstand van het centrum. In zeldzame gevallen leggen de rederijen ook tenders in naar Delos. De meeste cruiseschepen en ferry’s meren af in Tourlos. Deze kade bevindt zich enkele kilometers buiten Mykonos. Pendelbussen, taxi’s en de ‘Sea Bus’ rijden dan op en af tussen de cruiseterminal en het toeristische centrum. Enkelingen opteren voor een wandeling naar het centrum, maar deze optie is niet echt aan te raden want er zijn onderweg geen voorzieningen voor voetgangers.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be