Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (7)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (22)
Midden-Oosten (1)
Noorse Fjorden (6)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (61)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Dubrovnik: Game of Thrones, Balkanoorlog en overtoerisme
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
24 jan '21
 
Dubrovnik is na Venetië de meest bezochte plek aan de Adriatische Zee. De stad werd in de 7de eeuw vóór Christus gesticht, beleefde als republiek het hoogtepunt van haar macht in de 15de en 16de eeuw en heeft zwaar geleden onder de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog in 1991. De meeste bezoekers linken de kustplaats in de eerste plaats aan de televisiereeks Game of Thrones. Met deze razend populaire serie nam de populariteit van Dubrovnik de jongste jaren epische proporties aan.
 
 
 
 
 
Dubrovnik was een van de belangrijkste filmlocaties voor de HBO-reeks Game of Thrones. Heel wat toeristen gaan er op zoek naar de bijna twintig plaatsen in en buiten de omwalde stad waar scenes werden gefilmd. Plaatselijke touroperators organiseren zelfs gidsbeurten langs de vele filmlocaties in King’s Landing, de hoofdstad van de zeven koninkrijken van Westeros waar de IJzeren Troon stond. Tot de bekendste behoren ongetwijfeld de stadswallen, de Jezuďetentrap gebruikt voor de boetetocht van Cersei Lannister, St. Dominic Street waar diverse marktscčnes werden opgenomen en het Paleis van de Rector waar in meerdere kamers en zalen werd gefilmd. Buiten de stadsmuren vormen Fort Lovrijenac, West Pier en Pile Bay - in de serie omgedoopt tot King’s Landing Harbour -een vertrouwd beeld. Op korte afstand van Dubrovnik bevindt zich het Arboretum van Trsteno. Deze publiekstrekker vormde het decor voor de paleistuinen van de Red Keep.
 
 
Tijdens het laatste seizoen van Game of Thrones wordt King’s Landing verwoest. Ongewild doen deze scenes terugdenken aan het najaar van 1991 toen Dubrovnik maandenlang werd beschoten. Heel wat paleizen, torens en andere bouwwerken liepen tijdens de bombardementen en daaropvolgende branden zware schade op. Zowat 60 procent van alle daken in de stad moest eraan geloven. Met steun van de Verenigde Naties werden de daaropvolgende jaren diverse paleizen en gebouwen gerestaureerd. Drie decennia later is Dubrovnik opnieuw een parel aan de Adriatische Zee, al zijn her en der nog wel kogelgaten zichtbaar als stille littekens van de dramatische gebeurtenissen.
 
 
Om een totaalbeeld te krijgen van het historische autovrije centrum is een wandeling over de 1.940 meter lange oude stadsmuren een aanrader. Een andere manier om het geheel te overschouwen is de kabelbaan naar Srd. Vanop deze berg hebt u een prachtig uitzicht over de stad en de baai. Een bezoek aan het centrum begint u in Stradun. De belangrijkste en oudste straat van Dubrovnik start aan de Pilepoort en eindigt aan de oude haven. Onderweg komt u heel wat historische gebouwen tegen waaronder het Franciscanenklooster waar de oudste apotheek van Europa is gevestigd, het Dominicanenklooster waar u schilderwerken uit de 15de en 16de eeuw kan bewonderen en de Maria-Hemelvaartkathedraal waar zilveren en gouden relikwieën zijn bewaard. Hou even halt bij de Grote Fontein van Onofrio of neem een kijkje in het maritiem museum waar u meer verneemt over de zeevaarttraditie van de Republiek Dubrovnik.
 
 
Games of Thrones was een zegen, maar ook een vloek voor Dubrovnik. Heel wat van de circa 40.000 inwoners zijn allesbehalve gelukkig met de toeristische overdrukte. Er was zelfs sprake om de stad te schrappen van de Unesco Werelderfgoedlijst. Het stadsbestuur probeert de jongste jaren het aantal bezoekers terug te schroeven en promoot het duurzaam toerisme. Via de Cruise Lines International Association (CLIA) werden ook afspraken gemaakt met de rederijen om hun aanlopen meer te spreiden: minder cruiseschepen per etmaal en gescheiden aankomst- en vertrekuren. De beste momenten om het drukke centrum te bezoeken zijn dan ook de vroege voormiddag en het einde van de namiddag. Een aantal cruiseschepen gaan voor de oude stad voor anker. Een tender brengt de gasten rechtstreeks naar het centrum. Andere schepen meren af in Port Gruz op anderhalve km van het centrum. Van daaruit rijden transferbussen tot aan de stadspoorten.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be