Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (7)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (22)
Midden-Oosten (1)
Noorse Fjorden (6)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (61)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Abu Dhabi: witmarmer, ferrari’s en robot-jockeys en shopping
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
17 jan '21
 
Enkele decennia terug waren de emiraten en sultanaten rond de Perzische Golf nog grotendeels zandbakken en olieproducerende naties. De jongste jaren zetten deze landen in op handel en toerisme. Dubai, Oman en Abu Dhabi zijn vandaag must-see bestemmingen en tijdens de winter belangrijke hubs voor cruisevakanties. Terwijl Dubai vooral naam maakte met excentrieke gebouwen en spectaculaire winkelcentra, kiest Oman eerder voor authenticiteit en wil Abu Dhabi meer een trekpleister zijn voor cultuur en mensen met een islamitische achtergrond.
 
 
 
 
 
Wie Abu Dhabi bezoekt, kan niet voorbijgaan aan de Sheikh Zayed Grand Mosque, de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en de duurste gebedsplaats in de wereld. De bouwwerken namen bijna tien jaar in beslag, maar het resultaat is een lust voor het oog. We hebben het hierbij niet alleen over het witmarmeren bouwwerk met bloemenmotieven en 82 koepels, maar ook over het interieur met muurschilderingen, prachtige kroonluchters en het grootste handgeweven tapijt van de wereld. 1.200 wevers waren betrokken bij het meer dan 5.600 vierkante meter grote tapijt. In het 47 ton wegende kunstwerk zitten maar liefst 2.268.000.000 knopen verwerkt. Voor een bezoek aan de moskee gelden strikte kledingvoorschriften. Vrouwen moeten de haren en het lichaam tot aan de enkels bedekken. Indien u niet voldoet aan de voorschriften, krijgt u ter plaatse een zwarte jurk met hoofddoek (abaya). Voor heren is een lange broek verplicht en moeten de schouders bedekt zijn.
 
 
Abu Dhabi trekt duidelijk de kaart van de cultuur. Eind 2017 opende het Louvre Abu Dhabi de deuren. Met werken van onder meer Matisse, Monet, Leonardo da Vinci, Van Gogh en Picasso verwierf het museum meteen een plaats in de wereldtop. Diverse Belgische bedrijven waren betrokken bij de inrichting van het museum en ook de collectie bevat Belgische werken waaronder wandtapijten uit de 16de eeuw die jachttaferelen in het Zoniënwoud voorstellen. Het complex van 55 gebouwen als symfonie van beton, water en licht is al een kunstwerk op zich. Daarnaast opende vorig jaar het Guggenheim-museum de deuren op Saadiyat Island. Het gebouw is een ontwerp van Frank Gehry die ook het Guggenheim-museum in het Spaanse Bilbao ontwierp. Hier komt vooral de eigentijdse kunst aan bod. Na al deze bezoeken kan u de namiddag afsluiten met een high tea in het luxueuze Emirates Palace hotel, gebouwd als een Arabisch paleis omringd door tuinen en fonteinen.
 
 
Yas Island is een kunstmatig aangelegd eiland met jachthaven, shopping- en ontspanningscomplexen. Liefhebbers van snelle wagens komen aan hun trekken op het Yas Marina Circuit, het duurste Formule 1-circuit in de wereld. Ook als er geen Grand Prix is, kan u een kijkje nemen aan het circuit en in het Yas Viceroy Hotel, het enige hotel ter wereld dat deels over een F1-parcours is gebouwd. Vlakbij bevindt zich Ferrari World. Het themapark opgebouwd rond het bekende Italiaanse automerk, biedt onder meer onderdak aan de snelste achtbaan van de wereld. In de Formula Rossa-rollercoaster wordt u in 4,9 seconden van 0 tot 240 km per uur gekatapulteerd. Nog meer familiepret is er in Warner Bros. World Abu Dhabi, SeaWorld Abu Dhabi en Yas Waterworld. Shoppen kan in de Yas Mall en concerten bijwonen in du Arena.
 
 
Kamelenraces zijn net als de valkerij een traditionele sport in Abu Dhabi. Op dagen waarop er geen races zijn, kan u de trainers met hun dieren over de renbaan zijn denderen. De kamelenjockeys waren in het verleden vaak jonge kinderen. Vandaag worden ze tijdens de wedstrijden vervangen door robot-jockeys. Op de rug is dan een klein kastje vastgebonden met een elektromotor die een zweepje aandrijft. De trainers regelen het aantal klapjes met de zweep vanuit jeeps die de kamelen volgen vanop een asfaltweg rond de ruim 5 km lange racebaan. Dit bezoek kan u koppelen aan een kijkje op een kamelenboerderij of een woestijnsafari waarbij u met een terreinwagen of quad over de woestijnbanken sjeest.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be