Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (7)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
SeaDream (1)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (7)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (19)
Midden-Oosten (1)
Noorse Fjorden (6)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (60)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (55)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Go for 2021: VenetiŽ: palazzi, gondolaís en griffioenen
Geschreven door Patrick Parez - Cruise Communications
20 dec '20
 
Als straks het zomerseizoen aanbreekt, zullen de toeristen weer massaal afzakken naar VenetiŽ. Elke jaar bezoeken meer dan 30 miljoen vakantiegangers de dogenstad. Daarbovenop ziet de griffioen, de gevleugelde leeuw op het wapenschild van VenetiŽ, tijdens het hoogseizoen per etmaal nog eens tienduizenden dagjesmensen passeren. Om de overlast in te dijken voerde de Italiaanse stad de jongste jaren een overnachtingstaks en diverse verbodsmaatregelen in. Wie op trappen of in galerijen van monumenten zit of picknickt, sloten aan bruggen of hekkens hangt of rondloopt met ontbloot bovenlijf riskeert een geldboete. Ook op het verbod om duiven te voederen op het San Marcoplein wordt strikt toegezien. VenetiŽ is de vogels liever kwijt dan rijk, want hun uitwerpselen bijten in het marmer en de mozaÔeken van de historische gebouwen.
 
 
 
 
 
Sommige inwoners hebben het ook niet voor de grote cruiseschepen. Sinds een tiental jaar worden plannen gesmeed om de resortschepen uit het Giudeccakanaal en de lagune te weren. Dit veronderstelt de bouw van een nieuwe terminal en het uitgraven van een kanaal. Een aantal schepen hebben VenetiŽ al de rug toegekeerd en gebruiken sinds kort Trieste of Ravenna als inscheephaven. Deze locaties zijn minder vlot te bereiken en bovendien missen de passagiers de doortocht van VenetiŽ, ťťn van de hoogtepunten van de cruise. In afwachting van een definitieve oplossing meren de grotere schepen af aan de Terminal Venezia Passeggeri nabij de brug die de stad verbindt met het vasteland. Vanaf de terminal varen shuttleboten naar het San Marcoplein. Kleinere schepen gebruiken vaak de San Basilio-kade aan het Giudeccakanaal, op wandelafstand van het historische centrum.
 
 
Wie VenetiŽ op zijn verlanglijst heeft, kiest best voor een cruise in de schouderseizoenen. Het weer valt best mee, er zijn minder files aan de musea en kerken en u krijgt misschien wat korting op een gondeltocht. Ga ook voor een vaarschema met een overnachting in de dogenstad. Dit laat toe de drukste uren te mijden of de historische stad op een andere manier te ontdekken. Sommige cruisepassagiers genieten van hun schip en trekken er in de vooravond op uit, wanneer de meeste dagjesmensen aan de terugtocht bezig zijn. Ze genieten van typisch Italiaanse gerechten in een gezellig restaurant en beŽindigen de avond op het San Marcoplein in het CaffŤ Florian, het oudste cafť van ItaliŽ of op een van de terrassen met strijkorkest. Het uitzicht is fantastisch, maar de hoge prijzen moeten ze erbij nemen.
 
 
VenetiŽ is meer dan het traject tussen het Piazza San Marco en de Ponte di Rialto. Steek de Rialtobrug over, wandel langs originele boetiekjes en minder bekende paleizen, verdwaal in charmante steegjes aan de overzijde van het Grand Canale en keer via de Ponte dellíAccademia terug naar het centrum. Ontdek het joodse ghetto in Cannaregio, het meest noordelijke van de sestieri of zes stadsdelen van VenetiŽ, en maak kennis met het authentieke leven en de Venetiaanse keuken van de locals. Slenter in de wijk Castello langs prachtige kerken en het Arsenaal dat tijdens de beroemde BiŽnnale als tentoonstellingsruimte wordt gebruikt. Verken de universiteitswijk Dorsoduro met musea als de Gallerie dellíAccademia, de Peggy Guggenheim Collection en de Chiesa di San Pantaleone. In deze 17de eeuwse kerk vindt u het grootste schilderij op doek in de wereld. Het 440 m≤ grote werk siert het plafond van de kerk.
 
 
U kan de drukte in het centrum ook ontsnappen op de eilanden in de Venetiaanse lagune. Het groene eiland San Giorgio Maggiore aan de overzijde van het San Marcoplein is vooral bekend om de gelijknamige kerk en het Borges Labyrint. Aanpalend vindt u Giudecca waar Michelangelo ooit heeft gewoond. Het eiland omvat enkele befaamde hotels zoals het Belmond Cipriani en het Hilton Molino Stucky met Skyline Roof Bar. Neem de vaporetto richting Murano, Burano of Torcello. Murano, het dichtste van de drie eilanden, is bekend voor zijn handgeblazen glaswerk. U kan de glasblazers ook aan het werk zien in hun ateliers. Burano is dan weer befaamd om zijn kantwerk. Er is zelfs een kantmuseum. Torcello is het minst bevolkte van de drie, maar bevat wel de oudste gebouwen van de lagune.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be