Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (8)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (3)
Oceania Cruises (7)
Ponant (2)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
SeaDream (1)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (7)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (15)
Noorse Fjorden (5)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (7)
Zuid-Amerika (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (60)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (37)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Go for 2021: Istanbul: geuren, kleuren en minaretten
Geschreven door Patrick Parez - Cruise Communications
16 okt '20
 
2021 moet de terugkeer betekenen van de cruiseschepen naar Istanbul en de Zwarte Zee. Istanbul is de grootste en belangrijkste stad van Turkije, maar niet haar hoofdstad. Die eer komt sinds 1923 Ankara toe. Istanbul is wel de enige stad in de wereld die zich uitstrekt over twee werelddelen, gescheiden door de Bosporus. De meeste bezoekers beperken zich tot het Europese stadsdeel. Daar vindt u de belangrijkste monumenten en musea. Maar er zijn in deze wereldstad nog tal van minder bekende plekjes te ontdekken. Maak een boottocht naar de Prinseneilanden waar rijke Turken hun buitenverblijf hebben, plan een uitstapje naar het Aziatische deel voor een fantastisch zicht op het historische Istanbul, neem een kijkje in de volkswijk Besiktas of ontvlucht het drukke straatleven in een van de talrijke rooftopbars.
 
 
 
 
 
Het bekendste monument is de Hagia Sophia. Dit Byzantijnse bouwwerk uit de zesde eeuw - een voormalige kathedraal en later een museum - werd na 86 jaar afgelopen zomer opnieuw in gebruik genomen als moskee. Het gebouw blijft wel open voor het publiek. Tijdens het islamitisch gebed worden de christelijke symbolen achter gordijnen verborgen. Even verderop vindt u de Sultan Ahmetmoskee, in de volksmond ook Blauwe Moskee genoemd. Dit gebedsgebouw was in de 17de eeuw het islamitische antwoord op de Hagia Sophia. In hetzelfde stadsdeel vindt u ook het Topkapi Sarayi Paleis. Dit complex was lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan en zijn harem die soms wel 400 vrouwen telde. Het strekt zich uit tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara met uitzonderlijk zicht op de Bosporus.
 
 
Een ongewone locatie is de Basilica Cisterne nabij de Hagia Sophia. Deze ondergrondse wateropslagplaats werd in de zesde eeuw gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinian I. Het reservoir heeft een capaciteit van 80.000 m³ en wordt ondersteund door 336 marmeren Ionische en Korinthische zuilen. Het geheel lijkt dan ook op een basiliek. Het bijzondere bouwwerk komt in menig films en boeken voor van de James Bond-film ‘From Russia with Love’ tot een roman van Dan Brown en zelfs een stripalbum van Suske en Wiske.
 
 
Een verkenning van Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan de Grand Bazaar. Deze grote overdekte markt telt bijna 4.000 winkels en 61 overdekte straten. De oorsprong van deze marktplaats gaat terug tot het midden van de 15de eeuw. Let echter wel op wat u koopt, zeker als het om zogenaamde merkartikelen gaat. Wat geuren en kleuren betreft, is de kruidenbazaar nabij de Galatabrug de plaats om er letterlijk de lokale sfeer op te snuiven. U kijkt er de ogen uit naar de gekleurde keukenkruiden, specerijen, gedroogde vruchten, noten en het zoete Turkse fruit.
 
 
De cruiseschepen liggen afgemeerd aan de Karaköy Yolcu Salonu in het stadsdeel Karaköy of Galata. Tegen het cruiseseizoen 2021 moet Galataport Istanbul klaar zijn, een waterfront met winkels, horecazaken, hotel, kantoren, marina en een nieuwe cruiseterminal waar drie schepen gelijktijdig kunnen afmeren. Het centrum van Istanbul is vanaf de terminal al wandelend bereikbaar via de Galatabrug. Deze brug met talloze vissers, straatverkopers en visrestaurants is de plek om de wirwar van ferry’s en excursieboten op de Bosporus gade te slaan. Proef onderweg een authentieke Turkse koffie, maar let wel op voor het vele koffiegruis in de kop. En wees niet verbaasd als iemand in de buurt zich uitgeeft voor een waarzegger. Hij zal de kop omkeren en aan de hand van het achtergebleven drab de toekomst voorspellen. Vandaar de uitdrukking: koffiedik kijken.
© foto’s toeristische dienst Turkije/Yerebatan Sarnici
 
 
 
 
 

 
 
  © 2020 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be