Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (8)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (3)
Oceania Cruises (7)
Ponant (2)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
SeaDream (1)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (7)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (13)
Noorse Fjorden (5)
Panamakanaal (2)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (7)
Zuid-Amerika (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (60)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (33)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Go for 2021: Athene: goden, Olympische Spelen en Evzones
Geschreven door Patrick Parez - Cruise Communications
4 sep '20
 
We hebben er destijds allemaal over geleerd in de lessen Geschiedenis, Latijn of Grieks. De Akropolis die 156 meter boven de stad uittorent is zonder twijfel het symbool van Athene. De rots omvat een geheel van bezienswaardigheden waaronder het goed bewaarde Pantheon op de plek waar de godin Athena Parthenos een olijfboom plantte om de stad te stichten. Even belangrijk is het Erechteion, bekend voor zijn kariatiden of vrouwenbeelden die het dak van het gebouw ondersteunen. Niet alleen op de Akropolis, maar ook in het centrum van Athene treft u op elke straathoek of in elk park antieke ruïnes aan.
 
 
 
 
 
De meeste kunstwerken en archeologische vondsten zijn ondergebracht in het nieuwe Akropolis Museum aan de voet van de gelijknamige berg. Het moderne 25.000 m² grote gebouw is tien maal zo groot als het oorspronkelijke museum op de Acropolis zelf dat in 2007 definitief de deuren sloot. Het museum omvat zo’n 4.000 voorwerpen die op een moderne manier worden voorgesteld. Het staat intussen in de ranglijst van de beste musea in de wereld. Slenter na het bezoek door het gezellige Plaka, de oudste woonwijk van Athene. Het stadsdeel is vooral bekend om zijn vele terrasjes en taverna’s. Iemand zin in tzatziki, spanakopita of moussaka?
 
 
Een bezoek aan Athene is niet compleet zonder een kijkje te nemen aan het Syntagmaplein en het Griekse parlementsgebouw waar de Evzones, het keurkorps van presidentiële wachters, het graf van de Onbekende Soldaat bewaken. Ze worden elk uur afgelost. Op zondagmorgen om 11 uur is er een ceremoniële afwisseling van de macht. Bij die gelegenheid dragen de soldaten hun traditionele witte kilt. In de rok zitten 30 meter stof en 400 vouwen. Ander leuk weetje: de leren klomp met zwarte pompon weegt maar liefst 1,5 kilo. In de zool zijn 60 tot 120 spijkers geslagen om te vermijden dat de Evzone zou uitschuiven. Een gouden tip: dineer op het Syntagmaplein in het Grande Bretagne Rooftop Restaurant met zicht op de feeëriek verlichte Acropolis. Het neoklassieke hotel ontvangt al sinds 1842 staatshoofden en prominenten.
 
 
Athene is niet alleen de bakermat van de westerse beschaving, maar ook de stad van de Olympische Spelen. In het witmarmeren Panathinaiko-stadion werden in de vierde eeuw vóór Christus al atletiekwedstrijden gehouden. Het is tevens de plek waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen plaatsvonden. De rijke geschiedenis doet ons bijna vergeten dat Athene ook een levendige hoofdstad is met hippe wijken zoals Psiri, trendy winkels in Kolonaki en zelfs stranden zoals Glyfada en Vouliagmeni.
 
 
Brengt u meerdere dagen in Athene door, dan kan u onder meer een uitstap maken naar Korinthe en zijn beroemde kanaal. Nog beter is evenwel om deze 6,3 km lange waterverbinding met een schip te doorkruisen. Het kanaal is op zijn smalste punt maar 24 meter breed. Alleen kleinere cruiseschepen van onder meer SeaDream, Crystal, Windstar en Ponant kunnen bijgevolg deze waterweg doorvaren. Ook sommige cruiseschepen die in de haven van Piraeus afmeren, bieden excursies aan naar het kanaal van Korinthe. Piraeus bevindt zich op een tiental km van het centrum van Athene. De hoofdstad is vanuit de cruisehaven vlot te bereiken met een taxi en het openbaar vervoer.
© foto’s Cruise Plus, Greek National Tourism Organisation en SeaDream
 
 
 
 
 

 
 
  © 2020 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be