Welkom op de cruiseblog site van Jempi Reizen. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (8)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (3)
Oceania Cruises (7)
Ponant (2)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
SeaDream (1)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (7)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (13)
Noorse Fjorden (5)
Panamakanaal (2)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (7)
Zuid-Amerika (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (60)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (33)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Go for 2021: Gibraltar: een rots, apen en een Britse traditie
Geschreven door Patrick Parez - Cruise Communications
29 aug '20
 
Gibraltar is amper 6,8 km groot en een stukje Groot-Brittannië omgeven door Spanje. Engels is er de officiële taal en de pond de munteenheid, maar het verkeer rijdt er rechts en u kan er overal met euro’s betalen. Maak tijdens een bezoek kennis met het strategisch belang van de landtong in de Straat van Gibraltar, ga taksvrij shoppen en ontmoet de berberapen. Gibraltar vindt u onder meer op cruises rond het Iberisch Schiereiland, op trans-Atlantische oversteken en herpositioneringscruises tussen Noord-Europa en de Middellandse Zee.
 
 
Gibraltar was ooit de enige Britse kolonie op het Europese vasteland en werd in 1713 onder de Vrede van Utrecht ‘voor altijd’ overgedragen aan Groot-Brittannië. De soevereiniteit van Gibraltar blijft echter een twistpunt in de Brits-Spaanse relaties. Spanje sloot in 1966 zelfs enige tijd het grensverkeer van en naar Gibraltar af. Het territoriaal dispuut laaide recent terug op in de Brexit-onderhandelingen. Wie door Main Street wandelt, voelt zich eerder in Groot-Brittannië dan in Spanje met warenhuisketens als Debenhams en Marks & Spencer, rode telefooncellen en brievenbussen, Britse pubs en typische Engelse straatnamen zoals Prince Edward’s Road, Governor’s Street en Winston Churchill Avenue. En belangrijk voor de shopaholics: Gibraltar is belastingvrij en dat merkt u aan de prijzen van sterkedrank en parfum.
 
 
De belangrijkste bezienswaardigheid is ongetwijfeld de rots. Cable Car Gibraltar brengt u in zes minuten naar de top. Wie heel sportief is kan de berg ook te voet beklimmen. De nieuwste attractie is de Skywalk, een glazen platform op een hoogte van 340 meter. Het uitkijkpunt biedt adembenemende 360°-uitzichten over drie landen en twee continenten, het Gibraltar Nature Reserve, de Upper Rock, de Windsor Suspension Bridge en de Apes Den. De meeste bezoekers en zeker de cruisepassagiers kiezen voor georganiseerde excursies die meerdere bezienswaardigheden aan elkaar koppelen.
 
 
De rots van Gibraltar was lang een belangrijke basis van de Britse Royal Navy. Het militair verleden kan u beleven aan Princess Caroline’s Battery en in de Great Siege Tunnels. In dit doolhof van ondergrondse tunnels wordt de militaire geschiedenis van de rots visueel voorgesteld. De oudste tunnels dateren uit de 18de eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het complex fors uitgebreid. De tunnels hebben een totale lengte van 75 km. In tijden van oorlog kunnen er 16.000 mensen tot een jaar overleven. Een andere bezienswaardigheid op de rots is St. Michaels Cave. Deze ruimte heeft een bijzondere akoestiek en wordt vaak gebruikt voor concerten en optredens. Diverse cruiserederijen hebben in deze grot al landevenementen georganiseerd.
 
 
De populairste inwoners van Gibraltar zijn de berberapen. De dieren maakten ooit de oversteek vanuit Afrika en zijn vandaag de enige apensoort die in Europa nog in het wild leeft. Wie de rots bezoekt, zal ze ongetwijfeld tegen het lijf lopen. Ze zijn nieuwsgierig en zien er lief uit, maar ze zijn eigenlijk kleine boefjes. Ze stelen van de bezoekers alles wat ze kunnen grijpen of dragen. Let dus vooral goed op met geldbeugels, smartphones, zonnebrillen en fototoestellen. En bekom achteraf op Casemates Square, genoemd naar de Britse kazemat. Dit plein was ooit de plaats waar de publieke executies gebeurden. Vandaag is de plaats het levendige centrum van Gibraltar waar openluchtfeesten worden gehouden, u kan ontspannen op de terrassen, in bars en restaurants en elke zaterdag de History Alive Parade wordt gehouden.
© Foto’s Visit Gibraltar
 
 

 
 
  © 2020 - Jemp Cruises, Slagmanstraat 23 te 9080 Lochristi - Tel. 09-395.06.06 - lochristi@cruiseplus.be