Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (20)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (3)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (103)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (88)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Ooit al eens gedacht aan een expeditiecruise in Zuid-Amerika?
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
28 jan '24
 
Bij een expeditiecruise denken we in de eerste plaats aan Antarctica en het Noordpoolgebied. Daarnaast zijn er echter ook tropische expeditiereizen. Een van de interessante bestemmingen voor zo’n ontdekkingsreis is ongetwijfeld Zuid-Amerika, de thuis van de grootste extremen. Je kan er onder meer de Galapagos-archipel bezoeken, de enorme diversiteit van dieren en vogels ontdekken in Costa Rica en omstreken, door de Chileense fjorden varen of waarom niet de Amazone verkennen? Op een webinar belichtte Pierre Thomas, de Belgische Business Development Manager Expeditions Europe van Silversea Cruises het aanbod in dit continent.
 
 
 
 
 
Na de polaire bestemmingen staan de Galapagos bij heel wat avontuurlijke reizigers op het verlanglijstje. Deze eilandengroep bevindt zich zo’n 1.000 km buiten de westkust van Zuid-Amerika. De eilanden lagen aan de basis van de evolutietheorie van Charles Darwin. De 19 eilandenarchipel herbergt een verbazingwekkende 9.000 soorten flora en fauna. De afgelegen ligging leidde bovendien tot het ontstaan van unieke, endemische soorten van zeeleguanen en grote landschildpadden tot de blauwvoet- en roodvoetgenten. De Silver Origin voor 100 gasten is ontworpen met de biodiversiteit van de Gapapagoseilanden in gedachten. Er reizen Ecuadoriaanse gidsen mee die aan boord en tijdens de excursies de geheimen van deze meest ongerepte eilandengroep delen. Gasten kunnen dit eilandhoppen bovendien combineren met bezoeken aan Quito, Lima, Cuzco, de heilige vallei van de Inca’s en Machu Picchu vóór of na de cruise.
 
 
Op het vasteland kan je via een aaneenschakeling van reizen de volledige westkust van noord tot zuid volgen. Pierre Thomas: “Costa Rica staat bekend voor haar biodiversiteit. We varen onder meer via Isla del Coco, bekend voor zijn Darwinvinken, een 14de vinkensoort die niet te vinden is op de Galapagos. Dit blijft een van mijn favoriete plekken. Vervolgens bezoeken we de kusten van Ecuador, Peru en Chili. Via een reeks bouwstenen kunnen gasten zo de hele westkust van Zuid-Amerika bezoeken. Het leuke van deze reizen is de combinatie met Antarctica. Mensen kunnen hun reis starten in de Werelderfgoedstad Valparaiso, de Chileense fjorden ervaren en vervolgens de stap zetten naar Puerto Williams en het Antarctisch Schiereiland.” De Chileense fjorden zijn volgens de expeditie-expert een indrukwekkende bestemming. “De Aysen-regio in West-Patagonië telt bijna geen wegen. Een expeditieschip is dan ook het enige middel om dit gebied te verkennen. We vinden hier de derde grootste concentratie ijs op onze planeet na Antarctica en Groenland. Gasten kunnen er heel wat gletsjers bewonderen, niet alleen vanuit het schip en de Zodiacs, maar ook tijdens spectaculaire wandelingen.”
 
 
Aan de oostkust van Zuid-Amerika is de Amazone een perfecte expeditiebestemming. Deze reis start in Manaus die tegen het einde van de 19de eeuw het centrum was van de bloeiende rubberindustrie van Brazilië. Vandaag is deze stad een culturele smeltkroes met een diverse bevolking. Het schip doorkruist het grootste regenwoud ter wereld en duikt diep in zelden bezochte gebieden tussen scharlaken ara’s, dansende roze rivierdolfijnen en psychedelische flora. Silversea biedt zelfs de mogelijkheid om vanuit Manaus in het hart van de Amazone tot Dakar in West-Afrika te varen. Na de reis op de grootste stroom ter wereld steekt het schip dan vanuit Fortaleza de oceaan over naar Sierra Leone, Gambia en Senegal. Wie zijn exploratie nog wil verlengen, kan via de Kaapverdische Eilanden en Noord-Afrika doorvaren tot Spanje en Portugal.
 
 
Zuid-Amerika kent volgens Pierre Thomas een enorme biologische verscheidenheid: “De Zodiacs varen door de mangroves waar we apensoorten, luiaards tot vogels zoeken. Er zijn in Zuid-Amerika veel inheemse volkeren die we relatief ongerept kunnen bezoeken. In het noorden van het continent hebben landen als Colombia, Ecuador en Peru een ongelooflijke biodiversiteit aan planten en vogels. Op het Amerikaanse continent leven een 350-tal soorten kolibries. Alleen al het kleine Ecuador telt 135 verschillende soorten van deze kleine vogel. Peru is daarnaast bekend voor haar Inca-cultuur, maar het land kent nog heel wat andere interessante culturen. In het noorden van Chili vinden we de vier soorten Zuid-Amerikaanse kameelachtigen. We hopen de lama, alpaca, vicuña en guanaco te zien.” Op al deze reizen gebeuren de meeste uitstappen met Zodiacs. Dit zijn de werkpaarden van een expeditiecruise die de gasten leiden naar onbewoonde bestemmingen zonder infrastructuur en door ondiepe wateren.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2024 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be