Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (19)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (1)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (8)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (101)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (87)
Nieuwe Schepen (72)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Routes en tips voor Silversea’s nieuwe Antarctica-seizoen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
5 nov '23
 
Silversea Cruises heeft zich de jongste 15 jaar ontpopt als een pionier in Antarctica. De luxe- en expeditierederij startte in 2008 met het aanbieden van dit continent met dezelfde service en comfort als op haar klassieke schepen. Enkele jaren geleden was ze de eerste grote rederij die vliegcruises lanceerde tussen Zuid-Amerika en Antarctica. Eerder dit jaar organiseerde de rederij een scoutingtrip om potentiële landingsplaatsen te identificeren en haar aanbod te diversifiëren. Tijdens de twaalfdaagse trip brachten de verantwoordelijken rond het Antarctisch Schiereiland 30 nieuwe bestemmingen en 20 nieuwe landingsplaatsen in kaart. Meer landingsplaatsen zijn geen overbodige luxe. Antarctica zit als expeditiebestemming in de lift en deze winter zullen ruim 100.000 toeristen het continent bezoeken.
 
 
 
 
 
De rederij vaart deze winter met drie schepen in Antarctica. Dat zijn de Silver Wind (274 passagiers) en Silver Cloud (254 passagiers), twee oceaanschepen die de voorbije jaren werden verbouwd tot expeditieschepen en de Silver Endeavour (220 passagiers) die in 2022 de vloot vervoegde. In Antarctica beperkt Silversea het aantal gasten op elk van deze schepen tot maximaal 200 passagiers. Het continent hanteert namelijk heel strikte regels en nooit mogen meer dan 100 mensen tegelijk aan land op eenzelfde locatie. Terwijl de ene helft aan land gaat, kan de rest van de gasten genieten van Zodiac-excursies of deelnemen aan kajaktochten. Op die manier kan iedereen de hele dag de uitzonderlijke landschappen en bijzondere dierenwereld ontdekken.
 
 
Veel gasten zullen zich bij een eerste bezoek aan het continent beperken tot het Antarctisch Schiereiland. Deze mensen stelt Silversea behalve de klassieke zeereis ook de Antarctica Bridge voor. Daarbij vliegen de reizigers met een chartervlucht in businessclass in 2 uur van Punta Arenas naar King George Island waar ze meteen overstappen op hun expeditieschip voor een verblijf van zes dagen in Antarctica. Deze formule leent zich in het bijzonder voor mensen die minder vrije tijd hebben of de Drake Passage, de beruchte zeestraat tussen Zuid-Amerika en Antarctica, willen overslaan. Wie kiest voor de Antarctica Bridge geniet in Antarctica van hetzelfde programma als zij die ervoor opteren in Puerto Williams (Chili), het meest zuidelijke dorp in de wereld, aan boord te gaan van het schip en gedurende twee dagen de zeestraat oversteken.
 
 
Gasten die het Antarctisch Schiereiland al hebben bezocht, willen vaak meer van het gebied zien. ‘Best of the Southern Ocean’-routes van 16 tot 18 dagen bezoeken behalve Antarctica ook de Falklandeilanden en Zuid-Georgia. Op de Falklands leeft onder meer de magelhaenpinguďn die niet voorkomt in Antarctica. South Georgia is het paradijs van de koningspinguďn, de grootste soort na de keizerspinguďn. Er leven naar schatting meer dan een half miljoen van deze majestueuze zeevogels. Daarnaast kan je pelsrobben en zee-olifanten observeren. De geschiedenis herleeft in de voormalige walvisverwerkingsstations. De havenplaats Grytviken is ook de begraafplaats van poolverkenner Ernest Shackleton die recent opnieuw het nieuws haalde naar aanleiding van het ontdekken van het wrak van de Endurance. Het doorkruisen van deze zuidelijke ijszee staat ook voor ontmoetingen met walvissen en de grootste albatrossen met een vleugelspanwijdte tot 3,5 m.
 
 
Volgens Pierre Thomas, de Belgische Business Development Manager Expeditions van Silversea, is een van de misverstanden van Antarctica dat reizigers zich verwachten aan extreme temperaturen van min 10 tot min 20 graden. “Ik zeg altijd: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Belangrijk voor Antarctica is vooral kleding in verschillende lagen. Het is er niet bijzonder koud. In de periode waarin de cruiseschepen naar Antarctica varen, schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Als de zon schijnt, kan de gevoelstemperatuur heel aangenaam zijn. Het kan dus best zijn dat de mensen de parka die Silversea schenkt op excursies uit doen. Zorg voor fleeces, handschoenen, dikke en dunne wollen sokken en waterdichte kledij, vooral voor de Zodiactochten. Mensen die de Falklands bezoeken raden we ook goede, waterdichte wandelschoenen aan. In Antarctica geeft de rederij rubberen laarzen in bruikleen. Voor de wind is een sjaal of neck gaiter aangeraden. Camera’s en waterdichte tas zijn vanzelfsprekend voor hobbyfotografen en een verrekijker voor vogelliefhebbers. Verder zeker aangeraden zijn zonneproducten en lippenbalsem. Antarctica is een koude woestijn met heel weinig neerslag en na enkele dagen droogt de huid echt uit. Door de weerkaatsing van het licht op de zee en het ijs is tot slot een goede zonnebril of skibril zeker aan te raden, ook op bewolkte dagen.”
 
 
 
 
 

 
 
  © 2024 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be