Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (6)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (12)
Silversea Cruises (25)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (95)
Expeditiecruises (9)
Havens - aanlegplaatsen (75)
Nieuwe Schepen (62)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Cork: Titanic, Ierse whiskey, gezegend bier en een toren die liegt
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
9 apr '23
 
Cork staat tijdens de zomermaanden op heel wat cruises rond de Britse eilanden. Toch zijn deze Zuid-Ierse stad en het kustplaatsje Cobh voor veel reizigers een grote onbekende. Cobh heette vroeger Queenstown ter ere van een bezoek van Koningin Victoria. Misschien doet die naam al een belletje rinkelen. Vanuit deze haven vertrokken tijdens de Grote Hongersnood veel Ierse emigranten naar Amerika. Over hun geschiedenis verneem je meer in het Cobh Heritage Centre dat het leven in Ierland tijdens de 18de en 19de eeuw en de deportatie van criminelen naar Australië illustreert. Vanaf deze plaats vertrok ook de 17-jarige Annie Moore, de eerste immigrant van Ellis Island op haar reis naar een beter leven aan de overkant. Het centrum is verbonden met de cruisekade en het Cobh Railway Station van waaruit je in minder dan een half uur naar Cork spoort.
 
 
Cobh was op 11 april 1912 de laatste haven van de Titanic op haar fatale oversteek van de Atlantische Oceaan. 123 voornamelijk Ieren zijn hier aan boord gestapt. Vier dagen later zouden ze voor hun leven vechten in een van de grootste maritieme rampen. De meesten hebben de overtocht niet overleefd. Zij worden herdacht met een standbeeld, maar ook in Titanic Experience in het historische gebouw van de White Star Line. Bezoekers ontvangen aan de inkom een inschepingskaart met de naam en details van een passagier die in Cobh aan boord stapte. Bij het verlaten van de expo verneemt de bezoeker meer over het lot van ‘zijn’ of ‘haar’ passagier. Het museum vertelt op audio-visuele wijze het verhaal van de Queenstown-opvarenden, de scheepsramp door de ogen van de passagiers, de zoektocht naar overlevenden en het onderzoek na de ramp door de Britse en Amerikaanse autoriteiten.
 
 
Wandel door het centrum van Cobh of beklim de heuvel naar de neogotische St. Colman’s Cathedral die hoog boven de stad uitsteekt. Met 49 klokken heeft de kathedraal de grootste carillon van de Britse eilanden. Vanaf de kerk heb je een prima zicht op de haven en de kleurrijke werkmanshuisjes. Blijft het schip langer in Cobh, neem dan de trein naar de universiteitsstad Cork met diverse kastelen, forten en twee kathedralen. Een opvallend gebouw is er de Church of Saint Anne met vier wijzerplaten op de toren. Eigenaardig genoeg geven die allemaal een ander uur aan. Locals noemen de toren dan ook de ‘four-faced liar’ (een leugenaar met vier gezichten). Het idee hierachter is dat tijd relatief is. De vrije tijd gaat ook sneller dan de werktijd. Op de toren staat bovendien geen weerhaan, maar een reuze zalm als verwijzing naar de visserij-industrie.
 
 
Cork is een stad met een rijke historische en archeologische erfenis. Het 400 jaar oude Elizabeth Fort was het doelwit van diverse legers. Een ander luik van de geschiedenis vind je in Cork City Gaol. De gevangenis die meer weg heeft van een kasteel, werd na de Ierse Onafhankelijkheidsstrijd en de Ierse Burgeroorlog gesloten en huisvest vandaag een museum over het gevangenisleven in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Kunstliefhebbers kunnen de Crawford Municipal Art Gallery bezoeken met schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook portretten van geliefde Ierse schrijvers zoals Samuel Beckett, W.B. Yeats en Elizabeth Bowen. Neem aan de oevers van de Lee ook een kijkje in de University College Cork met zijn bekroonde Lewis Gluckman Gallery en de President’s Garden waar zelfs een boom staat die als jonge plant werd meegebracht uit de Vlaamse loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog.
 
 
Een andere bezienswaardigheid is de overdekte English Market waar inwoners al sinds 1788 voedingsproducten kopen. Het is leuk om te snuisteren langs de vele marktkramen met verse, biologische en lokaal gekweekte producten. Een andere lokale attractie is de Franciscan Well Brewery, genoemd naar de plek waar in de middeleeuwen een franciscaner klooster stond dat over een geneeskrachtige put beschikte. Je vindt er diverse lokale bieren, maar ook microbieren uit andere plaatsen in de wereld. Een must voor bierkenners. Whiskeyliefhebbers zullen zich eerder laten verleiden tot een bezoek aan de Jameson Distillery. De bekende Ierse distilleerderij was meer dan 200 jaar lang gevestigd in Dublin. Om verder te kunnen uitbreiden, verhuisde Jameson in 1975 naar Midleton nabij Cork. Het nieuwe thuis bood het bedrijf de kans om die ambities waar te maken en bevindt zich nabij gerstboeren en zoet water, twee basisbestanddelen van de sterkedrank. De Jameson Experience Tour bevat een rondleiding en film over de distilleerderij en eindigt met een premium whiskey tasting.
 
 

 
 
  © 2023 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be