Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (6)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (11)
Silversea Cruises (24)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (11)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (95)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (70)
Nieuwe Schepen (60)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Doha: soeks, valken, kamelen en futuristische gebouwen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
26 feb '23
 
De Arabische ministerraad voor Toerisme heeft Doha onlangs uitgeroepen tot ‘Arabische toeristische hoofdstad’ voor 2023. De hoofdstad van Qatar haalde het op basis van haar toerismebeheer, infrastructuur, veiligheid, diversiteit van het toeristisch aanbod en het behoud en de bescherming van het milieu. Na de FIFA World Cup Qatar wil het land verder bouwen aan zijn toeristisch imago en bezoekers in staat stellen de warme gastvrijheid, authentieke cultuur en het erfgoed te ervaren. De kleine golfstaat heeft het toerisme later omarmd dan bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi, maar is nu duidelijk aan een inhaalbeweging bezig. Dat het land een van de grootste exporteurs van vloeibaar aardgas is, helpt uiteraard wel een handje.
 
 
In de aanloop tot het voetbalevent heeft Doha een snelle uitbreiding van haar toeristisch landschap gezien met de recente opening van West Bay Beach, Al Maha Island en Lusail Boulevard als enkele van de nieuwste attracties. Qatar Tourism wil tegen 2030 zes miljoen verblijfstoeristen en cruisepassagiers per jaar aantrekken. Eind 2022 opende een gloednieuwe, indrukwekkende cruiseterminal de deuren. De Grand Cruise Terminal in Doha Port is met haar 1.174 bogen niet alleen architecturaal opvallend, maar omvat naast ontvangstvoorzieningen voor de cruiseschepen en hun passagiers ook een kunstgalerij en het grootste aquarium in het Midden-Oosten. De terminal legt de kleine golfstaat alvast geen windeieren. Deze winter meren er 50 schepen en meer dan 200.000 passagiers af.
 
 
De Grand Cruise Terminal bevindt zich op 5 km van het centrum. De rederijen leggen pendelbussen in die je in enkele minuten brengen naar Souq Waqif. Dit kleurrijke complex van pleinen, straten en steegjes waar je letterlijk alles kan vinden van souvenirs, sieraden en kruiden, tot lederwaren, huisraad, kledij, vogels en kleinvee is een van de belangrijkste attracties van Doha. Nog exotischer is de Falcon Souq waar valken en alle toebehoren worden verkocht en verzorgd. De valkerij is namelijk de nationale sport van Qatar. Er is zelfs een valkenziekenhuis. Even verderop bevindt zich de Animal Market waar allerhande dieren van kamelen tot geiten en zelfs paarden worden verkocht. Het land staat immers ook bekend om haar Arabische volbloedpaarden.
 
 
Wandel vanaf Souq Waqif naar Al Corniche. De boulevard aan het water geeft je een prachtig zicht over zowel het oude als het moderne Doha. Je kan de 8 km stappen tot de wolkenkrabbers van West Bay of een dhow huren en met zo’n traditionele houten vissersboot door de baai varen. Al snel blijkt dat Qatar oog heeft voor opvallende architectuur. Een van de blikvangers zijn de indrukwekkende Katara Towers. Dit architecturaal meesterwerk in de wijk Lusail is 211 meter hoog en heeft een oppervlakte van 300.000 m². De wolkenkrabber huisvest behalve twee luxehotels Raffles en Fairmont Doha ook appartementen, kantoren, winkels en restaurants. De torens zijn in korte tijd een van de symbolen van Doha geworden en staan op één lijn met de Burj Al Arab in Dubai of de Sheikh Zayed-moskee in Abu Dhabi.
 
 
Qatar is de grootste koper van hedendaagse kunst en wil het artistieke centrum en de culturele hoofdstad van het Midden-Oosten worden. Getuigen hiervan zijn onder meer iconische musea zoals het National Museum of Qatar dat de geschiedenis van de golfstaat belicht en het Museum of Islamitic Art dat 1.400 jaar Islamitische kunst uit drie continenten samenbrengt. Daarnaast weet Qatar ook gezinnen en actievelingen te verleiden met haar stranden, watersporten en themaparken. Ze beschikt over natuurlijke troeven zoals mangroven waar je kan kajakken en woestijnen met indrukwekkende duinen en een binnenzee die zich lenen tot allerhande sporten.
 
 

 
 
  © 2023 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be