Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (20)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (3)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (103)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (88)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Saint Lucia: vulkanen, regenwouden, modderpoelen en Troje
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
22 jan '23
 
Saint Lucia, een van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen, ligt halverwege de Oost-Caraïbische archipel. ‘Helena van de West-Indies’ staat bekend om haar natuurlijke schoonheid en diverse attracties, waaronder het kenmerkende Piton-gebergte - een UNESCO-werelderfgoedlocatie -, het weelderige tropisch regenwoud, een van 's werelds weinige drive-in-vulkanen en de hypnotiserende blauwgroene wateren van de Caraïben. De eilandnatie wordt omzoomd door zachte zandstranden, goudkleurig in het noorden en donkerzilver in het vulkanische zuidwesten.
 
 
 
 
 
De postkaart en de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van St. Lucia zijn Les Pitons nabij Soufrière en Choiseul. Deze piramide-achtige vulkanen zijn erkend als Werelderfgoedsite. Gros Piton is 771 meter hoog en Petit Piton telt 743 meter. De pieken zijn een restant van een zware vulkaanuitbarsting duizenden jaren geleden. Uniek is dat je deze geothermische krater kan inrijden met een auto. In Sulphur Springs ruik je de zwavel al van ver en zie je gloeiendhete stoom uit de aarde ontsnappen. Je kan er ook baden in heilzame modderpoelen met een temperatuur van 45 graden. Nabij deze vulkanen bevindt zich Soufrière die onder het Franse bewind de hoofdstad van het eiland was. Een aantal authentieke huizen dateren nog uit deze periode. Ook Napoleon’s eerste vrouw Josephine heeft hier een groot deel van haar jeugd doorgebracht. Door haar strategische ligging voerden de Fransen en Britten van de 17de tot de 19de eeuw herhaaldelijk oorlog om het eiland in bezit te krijgen. Hierdoor veranderde het eiland maar liefst 14 keer van eigenaar. Dat getouwtrek inspireerde een Britse historicus om Saint-Lucia de bijnaam ‘Helena van de West Indies’ te geven.
 
 
Vandaag is Castries met haar 20.000 inwoners de hoofdstad en de aanloophaven voor heel wat cruiseschepen die in de Caraïben varen. De passagiersschepen meren er af aan Place Carenage en Pointe Seraphine. De twee kaden bevinden zich op wandelafstand van het centrum van Castries. Het oriëntatiepunt is de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis. De – volgens sommigen - grootste kerk van de Caraïben kreeg in 1999 de status van basiliek naar aanleiding van haar eeuwfeest. In het gebouw valt vooral het kleurrijke interieur op. Neem ook een kijkje op de Castries Central Market waar zowel kledij, groenten en fruit als vlees en verse vis aan de man worden gebracht.
 
 
Net ten zuiden van Soufrière bevindt zich tussen de twee Pitons Sugar Beach (voorheen Jalousie Beach) dat met haar kristalheldere water, wit zand en geweldige uitzichten tot de mooiste stranden van de Caraïben behoort. De locatie is ook een populair snorkelpunt, omdat ze in de buurt ligt van een uitgestrekt koraalrif, vol met scholen kleurrijke vissen. In het binnenland kan je op meerdere manieren het regenwoud bewonderen. Neem deel aan begeleide natuurtochten of geniet vanuit de luchttram van een panoramisch uitzicht over het tropische bos. Wie avontuurlijker is aangelegd, kan langs een zipline van platform naar platform door het gebied zoomen. Nog meer exotisch groen ontdek je in de Diamond Falls Botanical Gardens waar je eveneens kan plonzen in de watervallen of genieten van de minerale warmwaterbronnen.
 
 
Saint Lucia wordt al vijf opeenvolgende jaren uitgeroepen als de huwelijksreis-hotspot in de wereld. Het romantische aanbod van het eiland haalt het zelfs van bestemmingen als Mauritius en de Seychellen. Het Caraïbische eiland dankt deze titel aan haar warme en vriendelijke bevolking, authentieke cultuur, diverse gemeenschapservaringen en resorts. Een van de opmerkelijke hotels is Jade Mountain dat aan bod kwam in de BBC-reeks Amazing Hotels. Het duurzame hotel ligt hoog op de heuvels met uitzicht op de twee Pitons. Het is gevestigd op een landgoed van 600 hectare, compleet met twee stranden, vijf restaurants, twee spa's en een chocoladelaboratorium. Jade Mountain produceert 40 procent van het voedsel dat in het resort wordt geserveerd op haar eigen biologische boerderij. Ze voorziet voor de gasten en de boerderij in haar eigen watervoorzieningen. Alle water wordt achteraf op natuurlijke wijze gerecycleerd. Misschien een lunchlocatie tijdens de aanloop in St. Lucia?
 
 
 
 
 

 
 
  © 2024 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be