Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (5)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (3)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (7)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (12)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (17)
Swan Hellenic (2)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (2)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (9)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (89)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (60)
Nieuwe Schepen (46)
Reisverslagen (3)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Taormina: Grieks-Romeins theater, Etna en de Godfather
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
29 mei '22
 
Taormina in het noordoosten van SiciliŽ was in het begin van de 20ste eeuw een kolonie voor buitenlandse kunstenaars en schrijvers waaronder DH Lawrence, Oscar Wilde en Richard Strauss. Later volgden de Europese adel en filmsterren als Greta Garbo, Marlene Dietrich en Elizabeth Taylor. In hun voetsporen bezoeken jaarlijks enkele miljoenen toeristen het kleine stadje. Taormina torent zoín 250 meter uit boven de zee en kijkt uit op de imposante Etna. Het schilderachtige plekje wordt omschreven als een van de mooiste dorpen van SiciliŽ. Geen wonder dat menig cruiserederij deze bestemming op haar vaarschema plaatst tijdens reizen rond ItaliŽ en tussen ItaliŽ en Griekenland
 
 
 
 
 
Afhankelijk van de richting waaruit je komt, wandel je het autoloze centrum binnen via de Porta Catania of de Porta Messina. De twee bogen zijn restanten van de vroegere stadsverdediging. Slenter door Corso Umberto en aanpalende straten langs leuke restaurants en winkels. Onderweg zie je Griekse, Romeinse, Moorse en Byzantijnse invloeden. Hoogtepunt van het bezoek is het goed bewaarde Grieks-Romeinse theater uit de derde eeuw voor Christus. Het theater is na dat van Syracuse het grootste van het Italiaanse eiland. Het wordt vandaag nog geprezen voor zijn akoestiek tijdens concerten en het Internationaal filmfestival van Taormina. Liefhebbers van de oudheid kunnen ook het Odeon bezoeken. Het kleine Romeinse theater bevindt zich deels onder de barokkerk San Caterina. Nog een bezienswaardigheid is het Moorse Palazzo Corvaja dat teruggaat tot de 10de eeuw. Het paleis was oorspronkelijk bedoeld als verdedigingswerk. Later kwam hier het Siciliaanse parlement samen. Vandaag wordt het gebouw gebruikt als tentoonstellingsruimte.
 
 
Taormina is ook een uitvalsbasis voor een bezoek aan de Etna, een van de grootste actieve vulkanen in Europa en met haar 3.350 m de hoogste berg van SiciliŽ. Het nationale park bevat heel wat wandelpaden van comfortabel tot steil. De meeste bezoekers starten hun tocht in Rifugio Sapienza dat per bus bereikbaar is. Van daaruit leidt een korte wandeling naar de Monti Silvestri-kraters. Met steun van Unesco werd tien jaar geleden ook een kabelbaan geÔnstalleerd. Een van de meer populaire opties voor de cruisepassagiers is een jeeptocht naar enkele van de kraters en lavavelden. Wie het exclusief wil, kan deelnemen aan een helikoptervlucht van een half uur langs de vulkaan en haar kraters.
 
 
Maak tijdens een bezoek aan de Etna ook kennis met de lokale wijnen. De zeer vruchtbare grond op de hellingen van de vulkaan ligt bezaaid met landbouwbedrijven, boomgaarden en wijngaarden. Via de rederij kan je steevast inschrijven voor een bezoek en degustatie van deze godendrank. Diverse vooraanstaande Italiaanse wijnbouwers zoals Cottanera telen er interessante wijnen met DOC-status. Ook Gaia, een van de beroemdste Toscaanse wijnfamilies heeft er de voorbije jaren een wijnbedrijf opgericht onder de naam Idda. Het huis produceert zowel witte als rode wijnen op basis van de Carricante en Nerello Mascalese-druiven.
 
 
Een andere tour leidt je in de voetsporen van The Godfather. Heel wat scŤnes voor het maffia-epos van Francis Ford Coppola werden gefilmd in twee dorpen in de omgeving van Taormina: Savoca en Forza díAgro. Mis zeker de Bar Vitelli niet die dankzij de filmklassiekers wereldberoemd werd en vol hangt met oude fotoís en krantenknipsels uit de tijd toen de film werd geschoten. Maak een foto op het Piazza Fossia waar een stalen sculptuur werd opgericht als eerbetoon aan Coppola. Taormina Cruise Port is een tenderhaven. De schepen gaan voor anker in Giardini Naxos. De rit naar Taormina neemt circa 20 minuten in beslag.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be