Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (4)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (21)
Swan Hellenic (3)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (4)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (91)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (61)
Nieuwe Schepen (54)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Het einde van de bubbelexcursies in de Middellandse Zee
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
10 apr '22
 
Cruisepassagiers kunnen in de Middellandse Zee voortaan weer vrij het schip verlaten in de transithavens. Dat betekent dat de sanitaire bubbel op de excursies niet langer noodzakelijk is. Naar aanleiding van de coronapandemie was deze gezondheidsbubbel vooral in de westelijke Middellandse Zee de enige manier om de bestemmingen te bezoeken. In sommige gevallen was het op deze georganiseerde excursies zelfs niet mogelijk de bus te verlaten en beperkte het bezoek zich tot een rit langs de monumenten en bezienswaardigheden. Op die manier wilden de bestemmingen hun inwoners beschermen en zorgden de rederijen ervoor dat de hoge normen die aan boord golden op het vlak van veiligheid en gezondheid werden doorgetrokken naar de bestemmingen die het schip bezocht.
 
 
Sinds deze maand kunnen gasten opnieuw zelfstandig aan wal gaan, in overeenstemming met de lokale eisen. De nieuwe regel geldt eveneens voor passagiers die met niet-gevaccineerde kinderen reizen. Hou er wel rekening mee dat een officieel Covid-certificaat vereist is om toegang te krijgen tot bepaalde plaatsen (musea, kerken, enz.) of om deel te nemen aan evenementen. De beslissing is niettemin prima nieuws voor de reizigers. Heel wat cruisepassagiers hebben al eerder gecruised in de Middellandse Zee en in de transithavens de belangrijkste bezienswaardigheden bezocht. Zij wensen op eigen houtje aan wal te gaan, de platgetreden paden te verlaten, te shoppen of over de middag van een lokale lunch te genieten. Al deze zaken behoren voortaan weer tot de mogelijkheden.
 
 
De schrapping van deze restricties noemen de cruiserederijen een boost waarop ze lang hebben gewacht. Ze geeft de gasten een gevoel van vrijheid. Uit een rondvraag blijkt ook dat de maatschappijen als gevolg van deze versoepeling sinds begin deze maand een stijging van de verkoop zien. De nieuwe landregels staan los van de restricties die aan boord gelden. Op de meeste schepen moeten alle gasten en bemanningsleden volledig ingeŽnt zijn en bij inscheping een officieel vaccinatiecertificaat voorleggen. Onder volledig gevaccineerd verstaan de maatschappijen dat de persoon ook de boosterprik van een door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend vaccin heeft gekregen. Op die manier is de reiziger ook meteen in orde met de regels die gelden in de landen die het schip op zijn route aanloopt.
 
 
Toch zien we dat ook de rederijen stilaan de teugels laten vieren. Een aantal rederijen eist bovenop het vaccinatiecertificaat niet langer de negatieve PRC-test, afgenomen binnen de 48 of 72 uur voor de cruise. Alleen wordt bij de inscheping nog een PCR- of antigeentest afgenomen in de terminal. Kijk voor je op cruise vertrekt zeker de richtlijnen van de rederij na of neem contact op met jouw reisagent. De vaccinatieverplichting zal in alle geval op korte termijn niet verdwijnen. Enkele rederijen lieten al weten dat ze het Covid Safe-bewijs of de Green Pass nog zeker het hele zomerseizoen handhaven.
 
 
Een ander punt is het dragen van het mondmasker. Op de bestemmingen gelden de lokale regels die van land tot land kunnen verschillen. Aan boord van de schepen is het mondkapje in de meeste gevallen nog steeds verplicht voor wie rondwandelt in de binnenruimtes of zich bevindt op locaties waar de sociale afstand niet kan worden gehandhaafd. Enkele rederijen hebben die verplichting al afgeschaft. Andere zullen dat in de loop van de volgende maanden doen. De opvarenden moeten dan zelf uitmaken of ze het mondkapje al dan niet dragen. Er kunnen wel uitzonderingen gelden voor onder meer het casino, het theater en de verplichte muster drill.
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be