Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (4)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (21)
Swan Hellenic (3)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (4)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (91)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (61)
Nieuwe Schepen (54)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Kreta: Minos, Minotaurus, Samaria en hippies
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
3 apr '22
 
Kreta is niet alleen het grootste, maar ook het populairste Griekse eiland. De gastvrije bestemming dankt haar succes aan het gevarieerde aanbod van mooie stranden, een indrukwekkende natuur en een rijk historisch verleden. Dat ontgaat ook de cruiserederijen niet die elke zomer het vakantie-eiland op hun vaarschema’s in de oostelijke Middellandse Zee zetten. De meeste schepen meren af in Heraklion, de hoofdstad van het eiland en in Souda, de haven van Chania. Vanuit deze twee locaties aan de noordkust van Kreta zijn op excursies de grootste bezienswaardigheden van het eiland te ontdekken.
 
 
 
 
 
De belangrijkste archeologische site van Kreta is Knossos, de hoofdstad van het eiland in de Minoďsche tijd (circa 3000 tot 1.000 voor Christus). De plaats nabij het huidige Heraklion was tien eeuwen lang de grootste stad in Griekenland. Je vindt er overblijfselen van het paleizencomplex van koning Minos, villa’s, het theater, graven en gebruiksvoorwerpen. Knossos bekleedt ook een belangrijke plaats in de Griekse mythologie. Zo zou Theseus er het monster Minotaurus – half mens en half stier - hebben gedood. Ariadne, de dochter van koning Minos, gaf hem een draad die hij afrolde om niet verloren te lopen in de gangen van het labyrint. Heraklion heeft echter nog meer bezienswaardigheden waaronder het Archeologisch Museum met schatten van de Minoďsche beschaving en haar gerevitaliseerde waterkant met het 13de eeuwse fort van Iraklion. Van daaruit heb je een spectaculair uitzicht op de haven.
 
 
Zo’n 140 km ten westen van Heraklion bevindt zich Chania, de tweede uitvalsbasis voor een bezoek aan Kreta. De cruiseschepen meren er af in de haven van Souda. Een busrit van een kwartier brengt je naar het centrum van Chania. De tweede grootste stad van het eiland wordt gedomineerd door de Venetiaanse haven met haar vele terrasjes, fort en vuurtoren. In de oude stad vind je niet alleen Venetiaanse, maar ook Turkse en Joodse wijken, tal van kerken en musea. Je kan er onder meer het Byzantijnse en het archeologische museum bezoeken. Andere bezienswaardigheden in de omgeving zijn het schiereiland Akrotiki met zijn prachtige kloosters en zandstranden en de archeologische site van Aptera. De stadstaat werd omstreeks 1400 voor Christus gesticht en kende haar hoogtepunt in de Hellenistische periode.
 
 
Kreta telt vier bergketens met imposante grotten en kloven. Een van de grootste natuurlijke bezienswaardigheden is de Samariakloof in het zuidwesten van het eiland. De kloof in het Lefka Ori-gebergte heeft een lengte van 16 km en is daarmee een van de langste van Europa. Ze draagt tevens de titel van smalste kloof in de wereld. Op sommige plaatsen is ze amper vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. Wie door de volledige kloof wil wandelen, moet op zo’n vijf uur rekenen. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen. Je kan ook een deel van de kloof bezoeken en de excursie afsluiten met Kretenzische specialiteiten of raki in een taverne in het kustplaatsje Agia Roumeli met zicht op de Libische Zee.
 
 
Het zuiden van Kreta is minder toeristisch uitgebouwd dan het noorden van het eiland. Je vindt er daarom niet minder prachtige stranden en schilderachtige plekjes. Een excursie naar de Samariakloof omvat vaak ook Matala en de hippiegrotten. Het vissersdorp werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw bezocht door hippies en dienstweigeraars uit de Verenigde Staten die niet wilden vechten in de Vietnam-oorlog. Ze verzamelden zich in de baai van Matala waar ze grotten uithakten in het krijtgesteente of verbleven in oude Romeinse graftomben. De holen in de rotsen zijn te bezoeken. In de straten van het kustplaatsje zijn nog steeds kleurrijke restanten van die periode terug te vinden.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be