Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (5)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (3)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (7)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (12)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (17)
Swan Hellenic (2)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (2)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (33)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (9)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (88)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (58)
Nieuwe Schepen (46)
Reisverslagen (3)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Wereldexpo Dubai: duurzaamheid, innovatie en mobiliteit
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
3 dec '21
 
Dubai is een indrukwekkende winterzonbestemming en met de Expo 2020 heb je tot 31 maart 2022 een extra reden om dit emiraat te bezoeken of in te schepen voor een cruise in de Perzische Golf. De 35ste wereldtentoonstelling beslaat maar liefst 4,3 km≤ (twee maal de oppervlakte van Monaco) en telt 200 paviljoenen. Het algemene thema van de Expo 2020 Dubai is ĎConnecting minds, Creating the futureí en heeft als doel samenwerking, innovatie en creativiteit op wereldvlak te bevorderen. Al Wasl Plaza is het knooppunt van de drie subthemaís: duurzaamheid, mobiliteit en kansen. Deze 130 meter brede en 65 meter hoge dome is niet alleen het oriŽntatiepunt op de wereldtentoonstelling, maar ook een plaats waar dagelijks shows worden gepresenteerd.
 
 
 
 
 
Terra of het duurzaamheidspaviljoen toont hoe we keuzes moeten maken om onze impact op het milieu te verminderen. De energie van het gebouw wordt opgevangen uit zonlicht en zoet water uit vochtige lucht. De kracht van de faciliteit ligt in het vermogen om een nieuwe manier van duurzaam leven te demonstreren in een uitdagende woestijnomgeving. De overkapping omvat meer dan 6.000 m≤ ultra-efficiŽnte fotovoltaÔsche cellen ingebed in glazen panelen. Op die manier kan het gebouw zonne-energie benutten en tegelijk schaduw en daglicht bieden aan de bezoekers. Rond het paviljoen staan nog eens 18 Ďenergiebomení opgesteld. Na afloop van de expo wordt het gebouw getransformeerd in een wetenschapsmuseum en zal het zijn missie uitbreiden om duurzame praktijken en het kritische beheer van onze kwetsbare planeet te onderzoeken.
 
 
Het mobiliteitendistrict Alif toont hoe de fysieke en digitale wereld met elkaar kunnen verbonden worden tot een harmonieus geheel. Rij er rond in autonome voertuigen, leer meer over de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van de exploratie van de ruimte en maak kennis met innovatieve mobiliteitsapparaten. Het gebouw is niet alleen een van de mooiste constructies op de expo - ontworpen door Foster + Partners -, maar bevat tevens een van de meest spectaculaire tentoonstellingen over de geschiedenis van de mobiliteit. In het kansendistrict Mission Possible ben je getuige van hoe ons leven en handelen met elkaar zijn verbonden. Ontmoet mensen van over de hele wereld die dromen en ambities omzetten in de realiteit van morgen.
 
 
De drie themadistricten worden aangevuld met 200 paviljoenen waar de deelnemende landen en partners hun prestaties en toekomst op audiovisuele, vaak interactieve manier voorstellen. Sommige landen hebben moeite noch geld gespaard om heel groots uit te pakken. Saoedi-ArabiŽ is zowel qua gebouw als tentoonstelling een van de blikvangers. Dubai bouwde duinen na in woestijnzand. In het Italiaanse paviljoen staat een metershoge 3D-replica van Michelangeloís David in een ongelofelijke resolutie. Leer meer over de mogelijkheden van artificiŽle intelligentie in het Britse paviljoen, ontdek de toekomst van het vliegreizen in het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten of verneem hoe de nieuwste technologieŽn en humanitaire drones de gezondheidszorg vooruithelpen. Ook BelgiŽ zet de technologische mobiliteit in de kijker. De bezoeker wandelt door het virtuele BelgiŽ anno 2050 met striphelden als Robbedoes, Lucky Luke, Jommeke, Marsupilami en Suske & Wiske als gids. Toch lijkt het dat het Belgisch paviljoen het eerder moet hebben van de horeca met een van de populairste rooftopbars van de expo en een brasserie met Belgische specialiteiten en bieren. Fastfoodkraampjes met frieten en wafels en een winkel met Belgische producten van chocolade tot speculaas maken het geheel compleet.
 
 
Voor wie de Expo 2020 Dubai denkt te bezoeken, geven we alvast enkele tips mee. De vrijdag en zaterdag zijn de drukste dagen die je best vermijdt. De voormiddag en vroege namiddag zijn de beste momenten om de paviljoenen zonder wachtrijen te bezichtigen. Naarmate de dag vordert, zwellen de bezoekers aan in de aanloop tot de optredens, shows, parades en vuurwerk die er elke avond plaatsvinden. De site van de expo bevindt zich een eind buiten Dubai. Je geraakt er met een taxi, maar nog makkelijker is de metro. De expo beschikt over een eigen station. Om een maximum uit de Expo 2020 te halen, is enige voorbereiding aangeraden. Bezoek daarom de website expo2020dubai.ae of download de app en stippel jouw bezoek uit op expo2020dubai.ae/app.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be