Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (4)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (11)
Silversea Cruises (23)
Swan Hellenic (3)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (10)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (13)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (93)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (62)
Nieuwe Schepen (56)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Hiroshima: atoombom, samurai, Mazda en oesters
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
3 okt '21
 
Hiroshima zal voor altijd verbonden blijven met de eerste atoombom. Op 6 augustus 1945 brachten de Amerikanen de uraniumbom Little Boy boven de stad tot ontploffing. 78.000 inwoners verloren daarbij het leven. Nog minstens evenveel mensen overleden later aan de gevolgen van de radioactieve straling. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad heropgebouwd en door het Japanse parlement uitgeroepen tot Stad van de Vrede. Meer dan een miljoen mensen bezoeken jaarlijks het Hiroshima Peace Memorial Park. Het vredesmuseum toont aan de hand van foto’s, video’s en voorwerpen de gevolgen van het bombardement en de straling. Het schetst het verloop van de oorlog vanuit zowel Amerikaans als Japans oogpunt en gaat eveneens in op de huidige nucleaire bewapening in de wereld.
 
 
 
 
 
Het bekendste gebouw in Hiroshima is de A-Bomb Dome of Genbaku Dome op de plek waar de atoomboom ontplofte. De Dome werd in tegenstelling tot veel omliggende gebouwen niet compleet vernietigd. Duizenden mensen doken na de ontploffing in de aanpalende Motoyasu-gawa rivier om de brandende pijn te verzachten. De ruïne staat vandaag op de Unesco-werelderfgoedlijst en vormt een bedevaartoord voor mensen die opkomen voor de wereldvrede. Het geheel bevat ook nog diverse momenten, gedenkstenen en memorials van de oorlogsgruwel waaronder de vredesklok die mensen kunnen luiden. In de stad zie je trouwens overal rode oleanders. De plant was een van de eerste die na de ontploffing weer bloeide en vormt vandaag het officiële logo van Hiroshima.
 
 
Hiroshima kent een eeuwenoude geschiedenis. Die komt tot leven in Hiroshima Castle. Het originele kasteel dateerde van 1589, maar werd door de atoombom volledig vernield. Na de wereldoorlog werd het kasteel naar het oorspronkelijke plan heropgebouwd. Het vormt een museum over de samurai, de geschiedenis van Hiroshima, Hiroshima Castle en de Japanse kastelen, maar is vooral een symbool van de stad tussen de moderne gebouwen. Neem de lift naar de top van het kasteel voor een uitzicht over de stad. Een ander uitkijkpunt is de in 2016 geopende Orizuru Tower. Bezoekers worden er aangemoedigd kraanvogels te vouwen en die als teken van vrede te laten vallen in een speciaal gebouwde glazen muur. Het einddoel is 1 miljoen kraanvogels te verzamelen en op die manier een 50 meter hoge muur te vullen.
 
 
In de baai van Hiroshima bevindt zich Miyajima, bereikbaar via een korte ferry-overtocht. Blikvanger van het eiland is de gigantische rode, houten toegangspoort. De tori, gewijd aan de god van storm en zee, komt bij hoogtij half onder water te staan wat een kleurrijk spektakel oplevert. Miyajima wordt door de vele bezoekers ook wel ‘Shrine Island’ genoemd naar de spectaculaire Itsukushima-schrijn, gewijd aan de dochters van de windgod Susanoo. De oudste vermeldingen van deze heilige plek gaan terug tot de 6de eeuw na Christus. Wie een langere excursie plant, kan er de Daisho-in tempel bezoeken of Mount Misen beklimmen. De klim neemt minstens een uur in beslag, maar je kan ook de kabelbaan nemen. Het eiland is eveneens beroemd om haar sikaherten en prachtige tuinen die in het voorjaar volop in bloei staan. Wil je nog meer landschapstuinen bezoeken, neem dan een kijkje in de Shukkeien, een tuin die teruggaat tot 1620.
 
 
Van een heel andere aard is het Mazda Museum. De attractie toont de geschiedenis van het wagenmerk, de rotatiemotor, de evolutie van de technologie en de wagen van de toekomst. De Mazda Motor Corporation werd in 1920 opgericht en heeft nog steeds haar hoofdkantoor in Hiroshima. Een bezoek aan de Japanse stad is niet compleet zonder het proeven van de lokale oester. Hiroshima organiseert in februari het Miyajima Oyster Festival. Twee dagen lang staat deze delicatesse centraal in tal van bereidingen. Volgens kenners heeft de lokaal geproduceerde oester haar faam te danken aan haar bovengemiddelde grootte, mals- en sappigheid. Diverse rederijen organiseren tijdens de lente rondreizen in Japan. U vindt Hiroshima ook op enkele groepsreizen die Cruise Plus presenteert in haar Bucketlist-brochure 2022-2023.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be