Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (6)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (11)
Silversea Cruises (24)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (11)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (95)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (70)
Nieuwe Schepen (60)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Busan in Zuid-Korea: onbekend maakt onbemind
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
31 aug '21
 
Busan staat op menig vaarschema in Azië. Toch krijgt de tweede grootste stad van Zuid-Korea niet de bekendheid die ze verdient. Busan biedt geen toeristische wereldattracties, maar er valt voldoende te zien en te beleven van de indrukwekkende vismarkt tot Boeddhistische tempels en groene parken. Daarnaast is Busan aan de Japanse Zee ook een culturele bestemming en een wolkenkrabberstad omzoomd door een uitgestrekt strand. De 118 meter hoge Busan Tower in het Yongdusanpark is het symbool van de stad. De top is gebaseerd op de baldakijn van de Dabotap-pagode in de Bulguska-tempel in Gyeongju. De toren lokt zowel inwoners als toeristen en biedt een mooi uitzicht op de stad. Een andere manier om Busan en de baai te overschouwen is de kabelbaan in Songdo Beach.
 
 
 
 
 
Gamcheon Culture Village staat bekend om zijn gelaagde straten, kronkelig labyrint van steegjes en felgekleurde huizen. De wijk dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De jongste jaren werden de kleine huisjes gerestaureerd en kwamen kunstenaars er zich vestigen. Het pastelkleurige doolhof is gebouwd op een steile berghelling en krijgt dan ook bijnamen als Korea’s Santorini, de Machu Picchu van Busan of Lego Village. Slenter tussen de huisjes en maak een stop aan het Haneulmaru Observation Deck voor een panoramisch zicht over het geheel.
 
 
Mis tijdens het bezoek zeker de Jagalchi-markt niet. Op de grootste vismarkt van Zuid-Korea kan je jezelf vergapen aan alle denkbare vissen, week- en schaaldieren. Wie de vis supervers wil eten, kan er terecht in talloze restaurantjes. Rond de overdekte markt verkopen voornamelijk vrouwen spartelverse vis en dat mogen we best letterlijk nemen, want de octopussen klimmen er uit de manden. De dieren zijn in Zuid-Korea een delicatesse en worden zelfs levend opgegeten. Ook in de centrumstraten en rond Gukje Market wordt overal streetfood verkocht. Vaak gebeurt dat op een heel primitieve manier waarbij omgekeerde emmers of plastieken krukjes dienst doen als zitplaatsen. Ook een bezoekje aan een lokaal restaurant is een beleving op zich. Meestal bestaat de menukaart alleen uit Zuid-Koreaanse tekens en spreekt de dienster geen internationale taal. De oplossing: even rondkijken en wijzen naar een bord met een smakelijk uitziend gerecht op een van de aanpalende tafels.
 
 
Ten noordoosten van de stad is Haedong Yonggungsa een van meest indrukwekkende Boeddhistische tempels van Zuid-Korea en ook een van de enige die zich aan de zee bevindt. De locatie en het uitzicht maken van Haedong Yonggungsa een van de meest populaire gebeds- en meditatieplaatsen van het land. Haar geschiedenis gaat terug tot het jaar 1376. Voor het heiligdom staat een prachtige pagode met vier stenen leeuwen die vreugde, woede, verdriet en geluk symboliseren. Centraal staat het Boeddhabeeld waarvan wordt aangenomen dat het ziekten geneest en het standbeeld van de godin van de genade. In de lente vervolledigen de bloeiende kerselaars langs het slingerende pad met 108 treden het sfeerbeeld.
 
 
De baai waar de cruiseschepen afmeren, kreeg in 1988 wereldbekendheid toen hier de zeilwedstrijden voor de Olympische Spelen van Seoul werden gehouden. Busan is trouwens niet alleen een grote container- en vissershaven, maar ook een bekende badplaats met uitgestrekte, gouden zandstranden. Het bekendste is Haeundae Beach. Het toeristische centrum is ook nauw verbonden aan het Busan International Film Festival (BIFF), één van de grootste filmfestivals van Azië. In navolging van Hollywood Boulevard in Los Angeles, vind je in het centrum van Busan over een lengte van 500 meter handafdrukken van bekende filmsterren en regisseurs. Rond BIFF Square, verwijzen tal van sculpturen naar de filmindustrie.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2023 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be