Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (6)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (12)
Silversea Cruises (25)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (95)
Expeditiecruises (9)
Havens - aanlegplaatsen (75)
Nieuwe Schepen (62)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Bali: tempels, rijstvelden, dansen en apen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
30 mei '21
 
Kenners omschrijven Bali als het mooiste van de zowat 15.000 eilanden die samen de Indonesische archipel vormen. Het godeneiland met haar meer dan 20.000 tempels, vulkanische bergen, rijstterrassen en stranden verleidt steeds meer toeristen. Het staat op het programma van cruises door Zuidoost-Azië en herpositioneringscruises tussen China/Japan en Australië/Nieuw-Zeeland. De schepen meren meestal af in Benoa ten zuiden van de hoofdstad Denpasar. Vanuit deze transithaven liggen een hele reeks bezienswaardigheden binnen handbereik en krijgt u tijdens het verblijf van één of twee dagen een introductie tot de rijke cultuur en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven
 
 
 
 
 
Benoa was ooit een eenvoudig vissersdorp. Het groeide de jongste decennia uit tot een luxebadplaats, wat vooral duidelijk is in Nusa Dua Beach. Op een boogscheut van de aanmeerhaven bevinden zich eveneens de populaire badplaatsen Kuta en Seminyak. Deze lange goudkleurige zandstranden trekken ook vanuit ons land surfers en duikers aan. Daarnaast telt Bali heel wat mooie snorkelplaatsen. Benoa en Kuta bevinden zich op korte rijafstand van de hoofdstad Denpasar. Het woord betekent ‘nieuwe markt’ en dat mag u wel letterlijk nemen. Op elke straathoek is er een markt. De grootste is Pasar Badung, bekend om zijn fijne zijde, breed aanbod aan juwelen en winkels met kunstwerken. De stad huisvest daarnaast een reeks overweldigende tempels en paleizen. Een van de bekendste is Pura Jagatnatha ter ere van de oppergod van het eiland.
 
 
Ubud biedt een boeiende mix van groene, glooiende landschappen, cultuur en geschiedenis. De plaats is vooral bekend om zijn rijst-, koffie- en cacaoplantages. De terrasvormige rijstvelden van Tegalalang behoren tot de meest gefotografeerde locaties op Bali. Een bezoek is niet compleet zonder een koffieproeverij. Indien u avontuurlijk bent aangelegd, kan u er de loewak-koffie proeven. Volgens het productieproces moeten de rode koffiebessen eerst door het spijsverteringskanaal van de loewak of civetkat passeren. De pitten in de uitwerpselen worden gewassen, gedroogd en daarna geroosterd en verkocht als een van de duurste koffiesoorten in de wereld. Een andere bezienswaardigheid is het beroemde Ubud Monkey Forest dat de Balinezen als een heilige plaats beschouwen. Het bos wordt bewoond door langstaartmakaken, ongetwijfeld de brutaalste inwoners van Bali. Het gebied bevat ook drie hindoetempels, gebouwd in de veertiende eeuw.
 
 
Tempels en heiligdommen vindt u op Bali in alle maten en op alle locaties van kleine steegjes tot midden in de jungle. De mooiste gebedsplaats van het eiland is het koninklijke tempelcomplex van Pura Taman Ayun in Mengwi omgeven door een met lotus gevulde gracht. Hoogtepunten zijn onder meer het gedetailleerde houtsnijwerk van Balinese goden. Pura Taman Ayun, gebouwd in de 17de eeuw, diende als familietempel van de Mengwi-dynastie die regeerde tot het einde van de 19de eeuw. Nog een mooie fotolocatie is de Pura Tanah Lot-tempel uit de 16de eeuw. De watertempel is gelegen op een rotsformatie 200 meter uit de kust en wordt bij hoogtij helemaal door water omringd. Een van de oudste heiligdommen van het eiland is de Batuantempel. Die werd meer dan duizend jaar geleden gebouwd en oogt heel sierlijk met haar Balinese decoraties en daken van zwarte kokospalmen.
 
 
De Balinezen worden omschreven als een vriendelijk volk met een levendige, authentieke cultuur. Bali kent zoveel festivals, rituelen en ceremonies dat u er elke dag van het jaar feest kan vieren en dorpelingen in de kleine gemeenschappen in hun kleurrijke kledij naar lokale tempels ziet paraderen. Op menig excursies is cultuur en kunst nooit veraf. De kans is groot dat de tourbus stopt aan een batik-atelier. Deze Balinese traditie wordt al generaties lang doorgegeven. Daarnaast plannen de rederijen een traditioneel dansoptreden in, al dan niet in combinatie met een Indonesisch buffet. Barong-dansvoorstellingen zijn vaak gebaseerd op de strijd tussen goed en kwaad en doorspekt met animistische invloeden. Op de noten van een gamelanorkest dansen vrouwen met feestelijke gewaden, veel make-up, gebogen vingers en grote ogen.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2023 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be