Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (5)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Griekse Eilanden (1)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (2)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (10)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (70)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Rhodos: ridders, sultan en kolos en zonnegod Helios
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
23 mei '21
 
Rhodos in de Dodekanesos is het derde grootste eiland in Griekenland, een stad met een fiere geschiedenis en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land. Ook cruiseschepen vinden gretig hun weg naar dit eiland. De beste manier om Rhodos te naderen is trouwens van over zee. Wie echter dacht de haven binnen te varen onder de Kolos van Rhodos, is eraan voor de moeite. Het reusachtige bronzen beeld van de zonnegod Helios dat in menig historische avonturenfilms opduikt en tot de zeven klassieke wereldwonderen behoort, werd al in de derde eeuw na Christus door een aardbeving verwoest.
 
 
 
 
 
Wel duikt de middeleeuwse stad met haar okerkleurige vestingmuren, torens en elf poorten op. Rhodos-stad staat op de werelderfgoedlijst en behoort tot de topbezienswaardigheden in Griekenland. Achter de stadswallen schuilt een 25 eeuwen oude centrum met gezellige winkeltjes en terrasjes. De middeleeuwse binnenstad wordt gedomineerd door het Paleis van de Grootmeesters. Dat bezoekt u via de Odon Ippoton of Ridderstraat waar de ridders van de Johannieters samen kwamen om te eten, slapen en vergaderen. In de voormalige kathedraal is vandaag het Byzantijnse museum ondergebracht. De ridders van de Orde van Malta arriveerden in 1306 op Rhodos en richtten er hun hoofdkwartier op. Ze versterken het eiland om zich te verdedigen tegen de Turken. Het Paleis van de Grootmeesters is een van de mooiste gebouwen uit die middeleeuwse periode. Het werd in de 19de eeuw heropgebouwd door de Italianen en huisvest vandaag een museum over Rhodos in de oudheid en de middeleeuwen.
 
 
Ondanks de verdedigingswerken waren de ridders en kruisvaarders niet opgewassen tegen de Turken. In 1522 werd Rhodos zes maanden lang belegerd door het 40.000 man sterke Turkse leger van sultan Süleyman de Grote. Na de verovering maakte het eiland eeuwenlang deel uit van het Osmaanse rijk. Byzantijnse kerken, oude moskeeën en Ottomaanse fonteinen geven Rhodos tot op vandaag een oosterse toets. De oudste overblijfselen van de stad vindt u ten zuidwesten van het centrum. De Akropolis omvat onder meer restanten van de tempel van Apollo, een stadion en een amfitheater. Heel wat historische vondsten zijn vandaag te bewonderen in het archeologisch museum op de locatie van het voormalige hospitaal.
 
 
Het eiland heeft evenwel meer te bieden dan Rhodos-stad. Aan de oostkust vindt u eveneens de badplaatsen Ixia, Trianda, Faliraki en Lindos of het witte stadje. In de baai kan u de antieke Akropolis en de tempel van Athena Linia bezoeken. Voor opgravingen uit de Hellenistische periode moet u in Kamiros zijn. Een andere toeristische attractie zijn de voormalige thermen van Kalithea waar films als Zorba de Griek en The Guns of Navarone werden gedraaid. Ook het Filerimos-klooster en het Onze-Lieve-Vrouw Tsambika-klooster zijn een bezoek waard. Voor dat laatste moet u er wel een klim van meer dan driehonderd treden voor over hebben. Volgens de plaatselijke overlevering worden vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen hier gezegend als ze op blote voeten naar het klooster komen en bidden tot de icoon van de maagd Maria. Als dank moet de vrouw haar kind wel Tsambiko of Tsambika noemen. Blijkbaar dragen heel wat inwoners op Rhodos die naam. Vanaf het Byzantijnse klooster heeft u bovendien een prachtig zicht op de omgeving en de zandstranden.
 
 
Of waarom niet de ferry nemen naar het kleurrijke eiland Symi? De gelijknamige stad is helemaal in neoklassieke stijl opgebouwd en vormt een van de meest fotogenieke en idyllische eilanden van Griekenland. Boottochten naar het nabijgelegen Symi en duikexcursies vertrekken vanuit de Mandraki-haven waar drie torentjes verwijzen naar de plaats waar ooit de Kolossus stond. De cruiseschepen meren in Rhodos net buiten het historische centrum af. Een korte wandeling brengt u via de Sint-Catherina Poort (Agios Aekaterinis Gate) zo naar de oude stad. Diverse cruiserederijen bezoeken het zonovergoten eiland deze zomer op hun afvaarten vanuit Athene, Kreta en Limassol.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be