Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (5)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galįpagos (5)
Griekse Eilanden (1)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (2)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (10)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (70)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
IJsland: vulkanen, geisers, fjorden en watervallen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
16 mei '21
 
IJsland is drie keer zo groot als Belgiė, maar telt amper 360.000 inwoners. Dat laat heel wat ruimte voor unieke landschappen en mystieke natuurverschijnselen. Het land van ijs en vuur haalde in 2010 het wereldnieuws met de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. De vulkaan met de onuitspreekbare naam legde het Europese vliegverkeer helemaal stil, maar heeft het toerisme in die contreien wel een impuls gegeven. Ook steeds meer cruiserederijen programmeren deze noordelijke bestemming. U vaart vanuit Nederland en Engeland of vliegt meteen naar IJsland om daar in te schepen.
 
 
Reykjavik is niet alleen de grootste, maar eigenlijk ook de enige stad op IJsland. Het symbool van de meest noordelijke hoofdstad van de wereld is de Hallgrimskirja, genoemd naar de 17de eeuwse geestelijke Hallgrimur Pétursson die beschouwd wordt als de grootste hymneschrijver van het land. De 74 meter hoge Evangelisch-Lutherse kerk wil een weerspiegeling zijn van de bergen, gletsjers en veelhoekige breuken of trap rocks in het IJslandse landschap. Voor de kerk staat het standbeeld van Leif Eriksson, de IJslandse ontdekkingsreiziger die bijna 500 jaar eerder dan Christoffel Columbus voet aan wal zette in Noord-Amerika. Voor gezelligheid moet u in de oude haven zijn met zijn horecazaken en walvisrondvaarten. Reykavik wordt omschreven als een hippe stad waar u niet alleen lekker kan eten, maar ook cultuur beleeft in de vele musea, kunstgalerijen en het Harpa-concertgebouw, trouwens het duurste gebouw van heel IJsland.
 
 
Een van de attracties in het gebied is de Blue Lagoon, ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater. De kunstmatig aangelegde lagune lokt jaarlijks duizenden toeristen die er genieten van de verwarmde spa met een temperatuur van een kleine 40 graden, afkomstig uit 2.000 meter diepe gaten in de aardkorst. De zon geeft het bad een prachtige blauwe kleur wat hem de bijzondere naam bezorgde. De Blue Lagoon bevindt zich in het zuidwesten van IJsland en wordt onder meer aangeboden op excursies vanuit Reykavik. De bekendste route in het gebied is de Golden Circle. Die brengt u naar spectaculaire watervallen, krachtige geisers en prachtige landschappen zoals het kratermeer van Keriš, de Gullfoss-waterval en Geysir, het bekendste geisergebied van IJsland waar in het midden van de 19de eeuw water tot 170 meter hoog werd gespoten.
 
 
Nabij de hoofdstad bevindt zich het door Unesco erkende Reykjanes Global Geopark waar de jongste weken de Geldingadalir uitbarst. Het gebied werd in de loop van de eeuwen gevormd door diverse vormen van vulkanische activiteiten. Het schiereiland omvat honderden verschillende kraters, grotten, lavavelden en zwarte zandstranden. Leuk detail: elke nieuwe opening, scheur en lavaveld die door de uitbarstingen ontstaat, krijgen in IJsland een naam. De bevolking mag zich hierover uitspreken. De stadsraad beslist vervolgens over de keuze. Cruiseschepen varen vanuit Reykjavik noordwaarts naar het hart van het land van de Vikingen, Grundafjoršur en Mount Kirkjufell, een van de meest gefotografeerde bergen in IJsland.
 
 
Isafjöršur op het noordwestelijke punt van IJsland lijkt met zijn donkere basaltbergen en duizelingwekkende kliffen het uiteinde van de wereld. Het is wel een plek om walvissen en papegaaiduikers te spotten. In dit kleine plaatsje vindt u ook het oudste nog staande IJslandse huis, gebouwd in 1743. Liefhebbers van scenische cruisetochten komen in het noorden van IJsland ook aan hun trekken nabij Akureyri. Deze populaire aanloophaven net onder de poolcirkel is gelegen aan de Eyjafjoršur-fjord, de langste fjord van IJsland. Cruisepassagiers bezoeken er onder meer de Gošafoss-waterval. We besluiten onze rondreis in Seyšisfjoršur aan de oostkust van IJsland. Deze vissersplaats langs de gelijknamige fjord wordt omgeven door hoge, steile bergen, waardoor de zon er ’s winters twee maanden lang niet is te zien. Het stadje is bekend om zijn oude houten gebouwen uit het begin van de 19de eeuw en wordt beschouwd als een van de meest pittoreske plekjes van IJsland.
 
 

 
 
  © 2021 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be