Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (20)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (3)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (103)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (88)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
IsraŽl: Heilige plaatsen, Bauhaus en Ben-Gurion
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
2 mei '21
 
Met de vele cruises in de oostelijke Middellandse Zee staat IsraŽl deze zomer bij diverse rederijen op het programma. Het veelzijdige land heeft een rijke geschiedenis en vormt de bakermat van drie wereldgodsdiensten. De schepen bezoeken meestal HaÔfa en Ashdod. Dit laat toe om Jeruzalem en Tel Aviv, de twee belangrijkste steden te bezoeken. Daarnaast doet u een impressie op van enkele Bijbelse locaties en maakt u kennis met de hedendaagse geschiedenis van IsraŽl.
 
 
 
 
 
Haifa is de uitvalshaven voor bezoeken aan Galilea en Jeruzalem. Heel wat excursies naar Galilea zijn religieus geÔnspireerd met stops in de doopplaaten aan de Jordaan, het Meer van Galilea met zicht op de Golanhoogvlakte, Tiberia, de Berg van de Vermenigvuldiging, Tabgha en KafarnaŁm, locaties die uitgebreid aan bod komen in het Nieuwe Testament. Een bezoek aan Galilea is niet compleet zonder Nazareth, de plaats waar Jezus opgroeide. Op het programma staan ook hier belangrijke heiligdommen waaronder de Kerk van de Aankondiging, het grootste christelijke gebouw in het Midden-Oosten. Op deze plek kreeg de maagd Maria volgens de overlevering het bezoek van de aartsengel GabriŽl.
 
 
Jeruzalem is ongetwijfeld een van ís werelds meest fascinerende steden. Ze staat vol van historische sites en heilige plaatsen. Jeruzalem is onderverdeeld in vier kwartieren met een Islamitische, Christelijke, Armeense en Joodse wijk. Het valt op hoe joodse, islamitische en christelijke religies hier samenleven. Christenen associŽren de oude stad meestal met de Kerk van het Heilig Graf en de Via Dolorosa of kruisweg. Voor het jodendom zijn Jeruzalem en de klaagmuur waar Izaak, de zoon van Abraham werd geofferd, de meest religieuze plekken ter wereld. Vooral rond de joodse religieuze feesten heerst er een drukte van jewelste. De Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee vormen dan weer een islamitische schrijn. Ook de Tweede Wereldoorlog herleeft in Jeruzalem met het Yad Yashem Holocaust Museum, het grootste en meest complete herdenkingsmuseum gewijd aan deze donkere pagina uit de westerse geschiedenis.
 
 
IsraŽl en de moeizame relaties met de Palestijnen komen bijna dagelijks aan bod in het nieuws. Een bezoek aan het land is dan ook de ideale gelegenheid om ter plaatse kennis te maken met de oude en hedendaagse geschiedenis van deze regio in het Midden-Oosten. Het wereldnieuws is tijdens een bezoek nooit veraf. Zo rijden de excursiebussen in de buurt van Bethlehem, de geboorteplaats van Christus, langs de IsraŽlische nederzettingen en de WestoeverbarriŤre. Deze muur op de door IsraŽl bezette Westelijke Jordaanoever bevindt zich grotendeels op Palestijns grondgebied. Tijdens momenten van spanningen kan de identiteit van de bezoekers worden gecontroleerd. Op rustige momenten is er helemaal geen controle en zijn de checkpoints zelfs niet bemand.
 
 
Tel Aviv is de tweede stad van IsraŽl en bevindt zich op een korte rijafstand van Ashdod. De stad ontpopt zich de jongste jaren als een trendy badplaats met een hip uitgangsleven. U vindt er ook heel wat historische plekken en architecturale gebouwen. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw kwam de Bauhaus in zwang. Diverse gebouwen uit deze kunststroming staan vandaag op de werelderfgoedlijst. Tel Aviv is ook de plaats waar David Ben-Gurion op 14 mei 1948 de onafhankelijke staat IsraŽl heeft uitgeroepen. Dat gebeurde in de woning van de voormalige burgemeester aan de Rothschild Boulevard. Het gebouw huisvest vandaag een kunstmuseum. Bezoek in Tel Aviv ook zeker de oude havenstad Jaffa met zijn vele steegjes, kunstgalerijen en brocantezaken. Sluit het bezoek af met enkele typische versnaperingen zoals een falafel op basis van kikkererwten en kruiden of een glas granaatappelsap dat aan standjes op straat vers wordt geperst.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2024 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be