Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (5)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Griekse Eilanden (1)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (2)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (10)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (70)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Limassol: Aphrodite, Richard Leeuwenhart, Grieken en Turken
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
25 apr '21
 
Cyprus bevindt zich op een kruispunt van drie continenten en lag in de oudheid op de handelsroutes tussen Egypte, Griekenland en het Nabije Oosten. Het eiland van Aphrodite staat meestal in de schaduw van andere toeristische bestemmingen en eilanden in de Middellandse Zee. Maar de cruise-industrie laat het tij deze zomer keren. Diverse cruisemaatschappijen nemen Limassol op als inscheephaven voor vaarschema’s door het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Rederijen die opereren vanuit Athene plannen aanlopen in Limassol en Paphos. Dit is meteen een gelegenheid om dit historische en zonzekere eiland te ontdekken.
 
 
 
 
 
Limassol aan de zuidkust van Cyprus is de grootste haven van het eiland en een kosmopolitische badplaats, gezegend met 16 km strand, een lange wandeldijk en een turkooizen zee. Lemesos was al in de oudheid de stad van de feesten en is nog steeds een levende stad waar het leven wordt gevierd in de smalle steegjes van het oude centrum, in de oude vissershaven en jachthaven waar de lokale bevolking en toeristen samen komen om van het zeezicht en de terrasjes te genieten. Voor liefhebbers van wijn heeft de toeristische dienst diverse routes uitgestippeld langs tientallen krasochoria of ‘wijndorpen’.
 
 
De stad maakte eeuwenlang deel uit van het Byzantijnse Rijk tot de Britse koning Richard Leeuwenhart Limassol innam. Hij huwde in 1191 in de citadel met Berengaria van Navarra en kroonde haar tot koningin van Engeland. Het huidige kasteel dateert uit de 14de eeuw en werd gebouwd op de plaats waar eerder het Byzantijns kasteel stond. Het werd in de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt als hoofdkwartier van het Britse leger. Cyprus was immers tot 1960 een Britse kroonkolonie. Het historische pand huisvest vandaag het Cyprus Middeleeuws Museum. Van op het dak hebt u een prachtig uitzicht op het historische deel van Limassol en de Middellandse Zee. Het best bewaarde middeleeuwse kasteel met imposante stadsmuren vindt u in het nabijgelegen Kolossi. Het dateert uit de dertiende eeuw toen het eiland in handen was van de kruisvaarders.
 
 
Cyprus heeft ook in de Griekse en Romeinse periode een belangrijke rol gespeeld. Behalve Limassol bezoeken diverse schepen deze zomer Paphos. De blikvanger hier is de archeologische site van Kato Paphos. De resten van deze voormalige hoofdstad omvatten diverse woningen waar prachtige mozaïeken te bewonderen zijn. Nabij Paphos bevindt zich de rots van Aphrodite. Volgens de legende is de godin van de liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid op die plaats uit de golven en de zee geboren. Ook Omodos en Kourion pronken met archeologische vindplaatsen. Kourion was al in de elfde eeuw voor Christus een belangrijke handelsplaats. De ruïnes werden later blootgelegd en vooral het Romeinse theater geeft een idee hoe de stad er vroeger heeft uitgezien.
 
 
Niet alleen doorheen de eeuwen, maar ook de voorbije decennia kende Cyprus een bewogen geschiedenis. Het noordelijke deel van het eiland is betwist gebied, wordt sinds 1974 bezet door de Turkse Cyprioten en vormt de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Zuid-Cyprus dat deel uitmaakt van de Europese Unie wordt voornamelijk bevolkt door Grieks-Cyprioten. Dit betekent niet dat er vandaag helemaal geen Turken leven. Een deel van Limassol wordt uitsluitend bewoond door Turken. Centraal in die wijk met Ottomaanse bouwstijl staan de Turkse bazaar en de Cami Kebir of Grote Moskee. Ook orthodoxe gebedsplaatsen vindt u in en rond Lemesos in overvloed. Agios Nikolaos ton Gaton is wellicht het oudste klooster op het eiland. Het kreeg de bijnaam Sint-Nikolaas van de katten. Toen het gebied onder Constantijn de Grote een invasie van slangen kende, werden er duizenden katten losgelaten om de slangen uit te roeien. Vandaag wonen nog altijd honderden katten in het klooster.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be