Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (4)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (2)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (66)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Ontdek Bergen: Hanzeverleden, fjorden en Grieg
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
11 apr '21
 
Bergen wordt omschreven als de hoofdstad van Fjord-Noorwegen. De op één na grootste stad van Noorwegen is dé favoriete cruisebestemming. Ze werd in 1070 gesticht als Vikingnederzetting en biedt een opwindende mix van geschiedenis, cultuur en natuur. Bergen wordt omringd door zeven bergen en situeert zich tussen het Hardangerfjord en het Sogneford, de twee grootste Noorse fjorden. De aanloophaven is dan ook een perfect startpunt voor een excursie naar de fjorden indien deze bestemmingen niet op het vaarschema staan.
 
 
 
 
 
Bergen maakte in de middeleeuwen samen met steden als Brugge, Hamburg en Bremen deel uit van het Hanzeverbond. De pittoreske Hanzekade Bryggen met haar kleurrijke houten huizen is een van de beroemdste overblijfselen uit die tijd en staat sinds 1979 terecht op de Unesco-werelderfgoedlijst. U vindt er onder meer winkels, galerijen, restaurants en musea. Het Hansemuseum neemt u mee naar de wereld van de Hanzekooplui. De bekendste bezienswaardigheid van de havenstad is het Bergenhus. Deze vesting was in de vroege middeleeuwen het hof van de Noorse koningen. Ze behoort net als de romaanse Mariakirken tot de oudste gebouwen van de stad. Wie meer wil vernemen over de geschiedenis raden we een bezoek aan het Bryggens Museum aan. Het Bergen van weleer herleeft ook in het Old Bergen Museum. Dit openluchtmuseum met figuranten is een nagebouwd stadje met een vijftigtal houten huizen uit de 18de tot de 20ste eeuw.
 
 
Voor een mooi uitzicht over de stad en het fjord brengt de kabelspoorbaan u in zes minuten naar de top van de berg Fløyen op 320 meter boven de zeespiegel. Of neem de kabelbaan naar Ulriken, met haar 643 meter de hoogste bergtop rond Bergen. Wie nog meer van het landschap wil bewonderen, kan terecht op de Bergensbanen en de Flåm Railway die bij de mooiste treinreizen ter wereld behoren. Op een heuvel in de buurt van Bergen bevindt zich Troldhaugen of ‘trollenheuvel’, het voormalige woonhuis van Edvard Grieg. De Noorse componist heeft hier 22 jaar gewoond tot hij in 1907 overleed. Grieg schreef veel van zijn bekendste werken in de kleine hut in de tuin waar hij zijn werkkamer had. De villa is vandaag een levend museum met veel persoonlijke bezittingen van Grieg, een expositiecentrum en de Troldsalen-concertzaal.
 
 
Bergen is er fier op dat het 200 dagen per jaar regent. Dat vraagt om elkweervoorzieningen. Het Bergen Aquarium is zeker een bezoek waard. KODE is een belangrijk Scandinavisch museum voor kunst, design en muziek. Skostredet is de meest charmante winkelstraat van Bergen. Een bezoek aan Noorwegen is evenmin compleet zonder vis, zeevruchten of persetorsk, een traditioneel gerecht met gestoomde kabeljauw uit Bergen. De vismarkt is een van de grootste openluchtmarkten van Noorwegen. De oude handelsplaats voor lokale boeren en vissers is vandaag een populaire ontmoetingsplaats met marktkramen, winkels en restaurants.
 
 
Bergen is de populairste Noorse cruisehaven met meerdere terminals, maar zal de volgende jaren het aantal cruiseschepen beperken. De toewijzing van de kaden gebeurt voortaan op basis van de ecologische voetafdruk van de vaartuigen. Een toenemend aantal Noorse havens waaronder ook Bergen hanteert de Environmental Port Index. Daarbij krijgen milieuvriendelijke schepen voorrang bij de toewijzing van een kade. Wie meer vervuilt, betaalt hogere haven- en passagierstaksen. Schepen die tijdens hun verblijf in Bergen de motoren uitschakelen en gebruik maken van het elektriciteitsnet, krijgen een lagere EPI-score en betalen bijgevolg minder belastingen. De maatregel sluit aan bij de beslissing van de Noorse overheid om over enkele jaren de historische fjorden volledig uitstootvrij te maken en moet tevens vermijden dat meer vervuilende schepen naar Bergen uitwijken en van daaruit excursies inleggen naar de fjorden. Foto’s Visit Norway en Bergen Havn
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be