Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (4)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (21)
Swan Hellenic (3)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (4)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (91)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (61)
Nieuwe Schepen (55)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Groenland: ijsvlaktes, gletsjers en Kalaallit
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
28 mar '21
 
Groenland behoort officieel tot Denemarken, maar is wel een autonoom gebied in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het grootste eiland ter wereld – 73 keer zo groot als België – is steeds verbonden geweest met de zee. In de tijd van de immigratie waren kajaks en umiaks het belangrijkste transportmiddel. Ontdekkingsreizigers, cartografen en avonturiers kwamen van over de zee naar Groenland om de ijskap of de Noordpool te veroveren. In het kielzog van deze pioniers ontdekken vandaag steeds meer toeristen deze unieke bestemming met een schip. De grote troef van Groenland is de natuur. Daarnaast maken de bezoekers kennis met de cultuur, samenleving en geschiedenis van het eiland. Deze elementen voegen volgens de toeristische dienst een extra dimensie toe aan de poolcruises.
 
 
 
 
 
Groenland is vooral bekend om zijn ijsvlaktes, ontelbare diep uitgesneden fjorden en de Kalaallit, het Groenlandse Inuït-volk. In de zomer schittert deze bestemming met wilde bloemen en broedvogels van allerlei pluimage. Zeehonden, walrussen en vele soorten walvissen van bultruggen over orka’s tot beluga’s achtervolgen de kusten. Met een kustlijn van 44.000 km is het evenwel onmogelijk om Groenland tijdens één of enkele reizen helemaal te bezoeken. Bovendien bevinden zich voor de kust nog vele eilanden. Het grootste en tevens een belangrijke cruisebestemming is Disko Island in de gelijknamige baai. Disko Bay aan de westkust van Groenland wordt wel eens omschreven als de plek waar ijsbergen geboren worden. Ze worden gevormd door afgebroken stukken gletsjer van de Groenlandse ijskap.
 
 
De beste reistijd is mei tot juli wanneer de temperaturen het hoogst zijn. Bovendien gaat de zon er van 22 mei tot 22 juli niet onder. Sommige expeditiecruises starten aan de westkust, nabij de internationale luchthaven Kangerlussuaq, aan de voet van een lange, smalle fjord. Wie hier aan boord gaat, zal vrijwel zeker richting het noorden varen naar Disko Bay. De schepen bezoeken Unesco-werelderfgoed bij de Ilulissat Icefjord die wordt gevoed door de grootste gletsjer van het noordelijk halfrond. Sommige schepen zetten daarna hun reis verder in dit gebied. Andere maken rechtsomkeer terug naar Kangerlussuaq, varen door de Straat Davis naar Baffineiland in de Canadese provincie Nunavut of zetten via de Labradorzee en het meest zuidelijke punt van Groenland koers naar IJsland.
 
 
Meer avontuurlijke rederijen varen vanuit IJsland naar de oostkust van Groenland. Daar vindt u onder meer Scoresby Sund, het grootste fjordsysteem van de wereld en afgelegen kustlijnen langs Turner Sound en de Rømer Fjord waar onder meer narwallen te spotten zijn. Deze arctische tandwalvissen danken hun naam aan de slagtand die tot drie meter lang kan worden. De meest noordelijke delen van Groenland zijn meestal moeilijk toegankelijk vanwege het zee-ijs. Daarnaast is Groenland een tussenstop op trans-Atlantische overtochten. Deze schepen houden onder meer halt in Nanortalik, Qaqortoq en Paamiut in Zuid-Groenland of bezoeken de hoofdstad Nuuk. Uiteraard krijgt u in tegenstelling tot een expeditiecruise niet hetzelfde beeld van de fjorden, natuur en dieren die de postkaarten van Groenland vormen. De oversteek kan evenwel een eerste kennismaking zijn die smaakt naar een grondiger ontdekking van dit bijzondere eiland.
 
 
Met de coronacrisis is het op dit ogenblik nog onduidelijk of er deze zomer cruiseschepen zullen varen in Groenland. Bovendien heeft Groenland aangegeven dat ze haar inwoners wil beschermen tegen Covid-19. Dit betekent dat een kennismaking met de plaatselijke cultuur en een ontmoeting met de Kallalit dit jaar niet op het programma staan. Niet erg! De ijsblauwe gletsjers, majestueuze fjorden en fascinerende dierenwereld zijn op zich al een reis waard. De toeristische dienst van Groenland formuleert het als volgt: “Ongeacht het type schip en ongeacht het seizoen dat u kiest, of het nu vroeg in de zomer is als er walvissen in overvloed zijn of aan de rand van de herfst wanneer het noorderlicht tevoorschijn komt, een cruise in Groenland is de perfecte manier om het land te ervaren.” De toeristische dienst heeft een heel uitgebreide website met een apart luik gewijd aan cruises op visitgreenland.com.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be