Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (4)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (23)
Midden-Oosten (1)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (63)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Kopenhagen: zeemeermin, sprookjes en hippies
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
15 mar '21
 
Wie Kopenhagen zegt, denkt meteen aan de kleine zeemeermin en het kleurrijke Nyhavn. De kade is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Deense hoofdstad, een trendy uitgaansbuurt en een aanlegplaats voor rondvaarten door de historische grachten en kanalen. Sommige van de kleurrijke huizen zijn 300 jaar oud. Wist u trouwens dat de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen decennia lang op Nyhavn woonde en er enkele van zijn bekendste werken schreef? En daarmee is meteen de link gelegd naar de kleine zeemeermin. Den Lille Havfrue kijkt vanop haar rots naar de voorbijvarende schepen en niet naar de vele toeristen die hier dagelijks de obligate foto maken. Het beeldje is met zijn 1,25 meter trouwens kleiner dan u zou verwachten.
 
 
 
 
 
Het beeld van Edvard Eriksen werd in het begin van de twintigste eeuw gemaakt in opdracht van directeur Carl Jacobsen van de brouwerij Carlsberg die vandaag trouwens ook eigenaar is van haar voormalige concurrent Tuborg. De brouwerij werd in 1847 opgericht door zijn vader Jacob Christian Jacobsen. Sinds 1901 sieren vier granieten ‘Carlsbergolifanten’ de toegangspoort tot de fabriek. De brouwerij organiseerde tot voor kort rondleidingen en proeverijen. Op dit ogenblik zijn er grootschalige verbouwingswerken aan de gang om van Carlsberg City een eigentijdse attractie te maken. U checkt dus best even de website (visitcarlsberg.com) voor u een bezoek inplant. Carl Jabobsen was ook de mecenas van Ny Carlsberg Glyptotek. Het museum omvat een indrukwekkende beeldenverzameling, maar ook het gebouw en de wintertuin zijn op zich al een bezoek waard.
 
 
Strřget is de shoppingbuurt van Kopenhagen. Ze wordt wel eens omschreven als de langste autovrije winkelstraat van Europa. U vindt er alle grote modemerken en lokale boetieks. Het geheel wordt overgoten met straatartiesten, leuke koffiebars en sneukeltentjes. In dezelfde omgeving bevinden zich ook het stadhuis van Kopenhagen en nabij het centraal station de Tivoli Tuinen. Tivoli opende in 1843 de deuren en is het op één na oudste nog draaiende pretpark in de wereld. ’s Avonds is het geheel feeëriek verlicht. Reist u met kinderen, bezoek dan ook het Hans Christian Andersen Sprookjeshuis. Het museum brengt de wereldberoemde verhalen van de Deense schrijver op multimediale wijze tot leven.
 
 
In en rond Kopenhagen vindt u een indrukwekkende reeks kastelen en militaire bouwwerken. Citadel Kastellet gelegen in een prachtig domein, is een van de best bewaarde vestingwerken in Noord-Europa. Slot Rosenborg is het oude koninklijke paleis. Het museum huisvest behalve heel wat schilderkunst ook de Deense kroonjuwelen. De koninklijke residentie is vandaag het Christian IX-paleis dat deel uit maakt van het paleizencomplex Amalienborg. Op het plein voor het paleis vindt dagelijks op het middaguur de wissel van de wacht plaats. Neem nabij het paleis Amalienborg ook een kijkje in het nationale operagebouw. Het moderne door water omgeven bouwwerk uit 2005 is op korte tijd een beeld van de stad geworden. In het gebouw is de zoldering beplakt met goudblad een opvallend gegeven.
 
 
Christiania is de alternatieve buurt van Kopenhagen. Haar bewogen geschiedenis gaat terug naar 1971 toen hippies, daklozen en krakers een leegstaande legerkazerne bezetten en de vrijstad Christiania uitriepen. De plaats is de voorbije decennia uitgegroeid tot een plek waar alternatievelingen zich thuis voelen, eigendom collectief is, de ecologische voetafdruk zeer klein is en er wordt betaald met een eigen munteenheid. De autoloze wijk is tot op vandaag een buitenbeentje in de Deense gemeenschap waar subculturen en softdrugs welig tieren. Maar het is ook een dorp met bijna duizend bewoners, parken en waterpartijen, leuke boetieks, graffiti en straatkunst, openluchtvoorstellingen en muziekuitvoeringen. De bewoners staan er wel op hun privacy en op veel plaatsen mag u geen foto’s nemen.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be