Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (4)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (23)
Midden-Oosten (1)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (63)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Rome: gladiatoren, pausen en fonteinen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
7 mar '21
 
Eerst Rome zien en dan sterven. Zo ver willen we ook weer niet gaan, maar Rome behoort niettemin tot de wereldsteden die u moet bezocht hebben. Een verkenning van deze eeuwige stad vergt meerdere dagen en vormt een perfecte citytrip als aansluiting op een cruise. Maar zelfs wanneer het schip een dag afmeert in Civitavecchia loont een excursie naar de Italiaanse hoofdstad zeker de moeite om de sfeer op te snuiven, enkele historische bouwwerken te bezoeken of te shoppen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen trouwens op wandelafstand van elkaar. Dat is perfect voor een kennismaking met zowel het Romeinse keizerrijk, de zetel van de rooms-katholieke kerk als de prachtige voorbeelden van Renaissance- en Barokarchitectuur.
 
 
 
 
 
De topbezienswaardigheid van Rome is het Colosseum. Het Flavische amfitheater behoort tot de wereldwonderen. Tot 65.000 toeschouwers woonden er 2000 jaar geleden gladiatorengevechten en geënsceneerde zeeslagen bij. De omgeving bevat trouwens nog meer Romeinse ruïnes. Wandel vanaf de Boog van Constantijn over de kasseien van de Via Sacra naar het Forum Romanum, het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van het Romeinse rijk. De jongste 200 jaar werden in de omgeving van het Forum Romanum heel wat restanten opgegraven die vandaag een groot archeologisch park vormen.
 
 
Na de Romeinse ruïnes lokt Vaticaanstad elk jaar miljoenen bezoekers. De dwergstaat meet amper 0,44 km² is daarmee een van de kleinste landen ter wereld. Centraal bevindt zich het Sint-Pietersplein en de gelijknamige basiliek, een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken. Vanop de indrukwekkende koepel van de Sint-Pietersbasiliek hebt u een prachtig uitzicht over Rome. Tot de ‘must sees’ behoren enerzijds de Sixtijnse Kapel, beschilderd door Michelangelo en anderzijds de Vaticaanse musea ondergebracht in de Apostolische Paleizen. De pausen hebben doorheen de jaren een enorme kunstcollectie opgebouwd die is ondergebracht in het museumcomplex. Maak tot slot een foto met leden van de Zwitserse Garde, de pontificale bewakingseenheid van deze ministaat.
 
 
Wandel na het bezoek aan Vaticaanstad via de Engelenburcht over de Tiber naar de volkswijk Trastevere. Hier vindt u onder meer de Spaanse Trappen en de Trevifontein, de bekendste en grootste fontein van Rome. Neem een kijkje in het Pantheon, ongetwijfeld het best bewaarde gebouw uit de Romeinse tijd. De tempel werd onder leiding van Marcus Agrippa gebouwd en doet tegenwoordig dienst als kerk. Het gebouw heeft een open koepel of oculus die voor een bijzondere lichtinval zorgt. Na al deze bezoeken is het ongetwijfeld tijd om even te merkshoppen in de Via Condotti of te relaxen op Piazza Navona met zijn fonteinen van Bernini, terrassen en typische trattoria.
 
 
De cruiseschepen meren af in Civitavecchia. De zeehaven van Rome bevindt zich op zo’n 70 km van het centrum. De rit duurt afhankelijk van het verkeer één tot anderhalf uur. De schepen organiseren diverse types van excursies naar Rome. U kan ook inschrijven voor een bustransfer en Rome op uw eigen tempo bezoeken. Een (goedkoper) alternatief is het openbaar vervoer. In drie kwartier spoor je van Civitavecchia naar het station Roma Termini. Gaat u op eigen houtje, neem dan zeker wat extra marge voor de terugreis zodat u het schip niet mist. Deze vrije excursies zijn de volgende maanden evenwel afhankelijk van de Covid-maatregelen en de protocols die de schepen hanteren. Een taxirit van de luchthaven Rome Fumicino naar de cruiseterminal neemt een klein uur in beslag. Hebt u na de cruise maar een vlucht in de namiddag, dan is een bezoek aan Ostia, de haven van het oude Rome, misschien iets voor u. Ostia Antica ligt in een archeologisch park en behoort tot een van de best bewaarde steden van het oude Romeinse rijk in Italië.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be