Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (5)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (2)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (7)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (12)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (17)
Swan Hellenic (2)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (2)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (32)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (9)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (88)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (57)
Nieuwe Schepen (45)
Reisverslagen (3)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Droom nu, Reis later: Bordeaux: een must voor wijnliefhebbers
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
16 mei '20
 
Bordeaux en wijn zijn twee woorden die je in één adem uitspreekt. De Zuid-Franse stad is niet alleen een citytrip waard, maar ook een aantrekkelijke vertrek- en transithaven voor een cruise langs de Atlantische kusten. Slenter langs de oever van de Garonne, geniet van de sfeer van de oude stad, ontdek de rijke architectuur, bezoek de appellations die Bordeaux haar reputatie hebben gegeven en laat vooral niet na om enkele klassewijnen te degusteren.
 
 
 
 
 
Een kennismaking met de wijn start u best in La Cité du Vin. Het museum opende in 2016 de deuren en is ondergebracht in een modern monument dat architecturaal het midden houdt tussen een wijnkaraf, een slingerende wijnrank en de walsende wijn. Het doel was een plek te creëren waar alle zintuiglijke ervaringen draaien om de wijn. En daar is het 14.000 m² grote museum prima in geslaagd. Bezoekers maken er kennis met de geschiedenis van de wijnteelt, de diverse wijngebieden, de druivenrassen en uiteraard de wijnteelt in de regio Bordeaux. Belangrijk is de interactieve manier waarop deze reis gebeurt aan de hand van een audiogids, beeld, video, klank en geur. U leert er immers ook de diverse geuren onderscheiden die in een wijn terug te vinden zijn.
 
 
De rondleiding eindigt met een degustatie van een wijn op de Belvédère, een van de hoogste punten van het museum met een 360° zicht op de stad en de Garonne. Heb u wat meer tijd, dan zijn er nog meer wijnen te degusteren in de tapasbar Latitude 20 of kan u kiezen voor meer dan 500 wijnen in Le 7, het panoramisch restaurant op de 7de verdieping. Een rechtstreekse tramlijn verbindt de cruiseterminal met La Cité du Vin. Wie sportief is aangelegd kan ook kiezen voor een aangename wandeling langs de oever van de Garonne.
 
 
Een van de grote voordelen van Bordeaux is dat de schepen pal in het centrum afmeren. Vanop het achterdek van het schip kijkt u uit op een van de meest fotogenieke plekjes van de stad: het 18de eeuwse Place de la Bourse en de Miroir d’Eau. Deze waterplas en nevelfontein is een permanent toneel van spelende kinderen en verleidt jong en oud tot een verfrissende wandeling met de voeten in het water. Het plein is meteen ook de startplaats voor een wandel- of fietstocht door het historische Bordeaux met zijn monumenten, vele winkels, fijne restaurants en hippe adresjes.
 
 
Ga bij het boeken van een cruise die Bordeaux aanloopt, zeker na of het schip in de Franse wijnstad overnacht. Het zou immers zonde zijn om hier halt te houden en geen tijd te hebben om kennis te maken met het enorme wijnaanbod. De rederijen organiseren excursies door de wijngaarden naar het betoverende stadje Saint-Emilion dat als eerste wijnstreek door Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Andere uitstappen laten u Sauternes, Graves en de Entre-deux-Mers ontdekken. Schepen die overnachten in Bordeaux organiseren vaak ook een lunch of diner op bekende wijndomeinen zoals Château Kirwan, een grand cru classé Margaux en Château Rousseau de Sipian in het hart van de Médoc.
© foto’s Atout France en Bordeaux Tourisme
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be