Welkom op de cruiseblog site van Het Reisplan. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (5)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (2)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (7)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (12)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (17)
Swan Hellenic (2)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (2)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (32)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (9)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (88)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (57)
Nieuwe Schepen (45)
Reisverslagen (3)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Cruisen naar mindere bekende bestemmingen: de Baltische staten
Geschreven door Nico De Boeck van C2A Belgium
9 mei '20
 
Nu je ruim de tijd hebt om over je volgende cruisebestemming na te denken, kom je misschien wel uit bij ongebruikelijke bestemmingen. De Baltische staten, bijvoorbeeld; een bestemming die steeds meer mensen weten te waarderen omwille van de boeiende mix van cultuur, geschiedenis, levendigheid, tradities en prachtige vergezichten.
 
 
 
 
 
Er zijn drie Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen en vaak worden ze tijdens cruises gecombineerd met St.-Petersburg, Stockholm of Helsinki. Het zijn relatief jonge landen, maar toch hebben ze een lange geschiedenis. Denk vooral niet dat ze nauwelijks van elkaar verschillen, de drie landen hebben elk hun eigenheid. Waar Estland een erg milieubewust land is waar men met trots eigen producten teelt en Letland een uitbundige bevolking heeft, heeft Litouwen iets nobels over zich.
 
 
Letland is zowat twee keer zo groot als België, maar er wonen nauwelijks meer mensen dan in de provincie Antwerpen. De belangrijkste bezienswaardiheid is de hoofdstad Riga, met haar historische architectuur, cultuur en soms uitbundige nachtleven. Wist je dat in de vlakte van Letland de breedste waterval van Europa gelegen is? De Venta waterval, in de gelijknamige rivier is zo’n 250 meter breed – in het voorjaar zelfs nog iets breder – met een hoogteverschil van zo’n 2 meter. Op een hete zomerdag zoeken de Letten hier verkoeling door onder de waterval een verkwiekende douche te nemen of te ravotten.
 
 
Ten noorden van Letland ligt Estland en de meest bezochte stad is Tallinn. Hier zouden de meeste van ons gerust kunnen wonen, want het is een betaalbare, trendy en romantische stad met een kleurrijk karakter. In deze middeleeuwse stad is er opvallend veel groen en sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991 is Tallinn helemaal opengebloeid. De gebouwen in het centrum van de stad zijn allemaal in vrolijke kleuren geschilderd; van muntgroen tot blauw, roze of fel geel. Ideaal voor sfeerfoto’s! Met wat moeite klim je naar het Kohtuotsa uitkijkpunt, vanwaar je een prachtig zicht hebt over de oude stad, met haar typische rode daken, kastelen en torens. Levensgenieters raden we Depoo aan, het food district van Tallinn, waar je hippe én chique restaurants kan uitproberen. Peatus bijvoorbeeld, een restaurant dat gevestigd is in een oude Russische trein. Da’s nog ‘ns wat anders!
 
 
Litouwen is het meest zuidelijke van de drie Baltische staten en heeft als hoofdstad Vilnius. Als onafhankelijk land bestaat het pas sinds 1991, al heeft het een erg rijke geschiedenis in Europa, wat te merken is aan het groot aantal kastelen. Een van de mooiste plekken in Litouwen is het historische park van Trakai, op een kleine 30 km van Vilnius. Tussen de oude wouden en meren van het park, liggen houten huizen, kerken en de 14e eeuwse Trakai waterburcht verborgen. Je kan er ook een bezoek brengen aan een historisch museum over de Karaïm, een etnische minderheid waarvan er nog maar enkele honderden overblijven. Deze bevolkingsgroep, die in de middeleeuwen vanuit de Krim naar Trakai werden gebracht, wisten hun taal, cultuur, gewoonten en religie te behouden.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2022 - Het Reisplan, Wielewaalweg 4 te 3140 Keerbergen - Tel. 015-23.47.23 - keerbergen@cruiseplus.be