Welkom op de cruiseblog site van Reizen De Cauwer. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (6)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (11)
Silversea Cruises (24)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (11)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (95)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (70)
Nieuwe Schepen (60)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Saoedi-ArabiŽ, een nieuwe cruisebestemming om te ontdekken
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
23 jan '22
 
AlUla, Yanbu en Al Wajh zeggen jou wellicht weinig, maar daar zal binnenkort verandering in komen. Saoedi-ArabiŽ opende recent haar grenzen voor het internationaal toerisme en wil een belangrijke cruisebestemming worden. In de voetsporen van de Verenigde Arabische Emiraten werkt het land een toeristische infrastructuur uit en bouwt ze zes cruiseterminals. In een eerste fase gaat het om Jeddah, Yanbu en Al Wajh aan de zijde van de Rode Zee en Dammam aan de Arabische Golf. Diverse cruiserederijen hebben al aangekondigd Saoedi-ArabiŽ de volgende jaren in hun vaarschemaís op te nemen.
 
 
 
 
 
Cruise Saudi, het overheidsorgaan dat instaat voor de promotie van het cruisetoerisme, trok mensen aan die al jaren actief zijn in de cruise-industrie, sloot aan bij cruise-organisaties en promoot de bestemming op internationale cruise-events. De inspanningen beginnen vruchten af te werpen. MSC Cruises vaart de hele winter op de Rode Zee vanuit Jeddah naar Yanbu al Bahr, Koning Abdullahstad en Aqaba (Petra). Emerald Azzurra zet volgend jaar drie Saoedische bestemmingen op haar vaarschema: Jeddah, Al Wajh (AlUla) en Duba (Neom). Ook Scenic Cruises, Silversea Cruises hebben Saoedi-ArabiŽ de volgende jaren op het programma staan. Cruise Saudi had vorig jaar trouwens al een charterprogramma georganiseerd met een van de schepen van Silversea. Met Aman Resorts ging de organisatie een joint venture aan voor de bouw van een luxeyacht met 50 suites. Het vaartuig met de projectnaam Sama wordt 185 meter lang en komt in 2025 in de vaart.
 
 
Saoedi-ArabiŽ is vandaag de tweede grootste olieproducent in de wereld, maar beseft dat de fossiele brandstoffen geen toekomst meer hebben. Ze wil haar economie diversifiŽren en kijkt daarbij in de richting van het internationaal toerisme. Volgens de toeristische dienst is Saoedi-ArabiŽ de bakermat van het authentieke ArabiŽ en de Midden-Oosterse cultuur. Het land lokt bezoekers met vijf Unesco-werelderfgoedsites waarvan er drie te bezoeken zijn tijdens een cruise in de regio. Wie op de Rode Zee vaart, kan de archeologische sites van Hegra en AlUla en het historische Jeddah bezoeken. Vakantiegangers die een rondreis maken in de Perzische Golf kunnen vanaf 2023 de Al-Ahsa Oasis ontdekken.
 
 
AlUla is ongetwijfeld een hoogtepunt van de reis. De stad bevond zich op de karavaanroute van de NabateeŽrs die er monumentale graftombes uit de rotsen hakten. Daarnaast kunnen de reizigers in het gebied uitzonderlijke rotsformaties waaronder Elephant Rock bewonderen. Al Wajh is vooral bekend voor haar koraalgebouwen en prachtige stranden. Yanbu al Bahr is de duikhoofdstad van Saoedi-ArabiŽ. Hier woonde in het begin van de 20ste eeuw de Britse militair, schrijver, archeoloog en wetenschapper Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. Zijn woning werd gerestaureerd als museum over deze opmerkelijke Britse officier. Koning Adullahstad is de uitvalsbasis voor sightseeingtours naar de heilige stad Medina. Duba met haar maagdelijke stranden wordt omschreven als de Parel van de Rode Zee. Vanuit deze transithaven bezoek je ook Neom, een duurzame Ďsmart cityí voor buitenlandse investeerders die in volle ontwikkeling is.
 
 
Wie een cruise in Saoedi-ArabiŽ overweegt, moet er wel rekening mee houden dat hij of zij een streng moslimland bezoekt. Dat betekent dat de bedevaartsoorden in Mekka en Medina verboden terrein blijven voor buitenlanders. Hoewel de gedragsregels zijn versoepeld, blijven openbare uitingen van affectie en onfatsoenlijke kleding Ė zeker voor vrouwen Ė verboden. Ook alcohol is illegaal en dat heeft gevolgen voor de cruiseschepen. Zij mogen geen alcoholische dranken serveren in de bars en restaurants wanneer het schip in een Saoedische haven ligt afgemeerd.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2023 - Reizen De Cauwer, Grote Markt 72 te 9100 Sint-Niklaas - Tel. 03-780.76.60 - info@cruiseplus.be - vergunning Cat. A 1683