Welkom op de cruiseblog site van Reizen De Cauwer. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (4)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (2)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (66)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Samen op zoek naar de allermooiste fjorden
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
3 jan '21
 
De rondreis langs de Noorse fjorden staat op de verlanglijst van menig cruisepassagier. Het diepblauwe water, de kletterende watervallen en de besneeuwde bergtoppen spreken tot ieders verbeelding en zorgen voor adembenemende panorama’s. Het gebied is bovendien makkelijk bereikbaar op een cruise vanuit Nederland. Hoogtepunten van deze rondreizen zijn onder meer de Geiranger- en Sognefjord, het havenstadje Flåm en de Hansestad Bergen. Cruiserederijen bieden weekcruises aan naar Zuid-Noorwegen of langere cruises die de Noorse kustlijn volgen tot voorbij de Noordkaap.
 
 
 
 
 
In de meeste ranglijsten staat de Geirangerfjord op de eerste plaats, toch is deze inham maar 15 km lang. Met zijn kleine dorpjes in een decor van spectaculaire kliffen is de Geirangerfjord een schitterend kunstwerk van Moeder Natuur. Een speciale attractie zijn de Zeven Zusters, de meest gefotografeerde watervallen in Noorwegen. Volgens de Noorse sage werden zeven zussen achterna gezeten door de vrijgezel Friaren om een huwelijksaanzoek te doen. Friaren is de naam van de waterval die zich aan de overzijde van de Zeven Zusters bevindt. Beleef het allemaal vanop het water tijdens een kajaktocht door de fjord of boek een excursie naar de Geiranger Skywalk om het sprookjesachtige landschap te overschouwen op 1.500 meter boven de zeespiegel.
 
 
De Sognefjord is met een lengte van 204 km de langste fjord van Noorwegen en de derde grootste in de wereld. Verbluffende plaatjes zijn gegarandeerd wanneer het schip tussen de bergen diep het land binnendringt. Op het einde van de Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord, vindt u Flåm waar heel wat cruisepassagiers aan boord van de Flamsbana stappen voor een treinreis naar Myrdal. Deze spoorweg is een van de steilste trajecten ter wereld en overbrugt over een lengte van 20 km een hoogteverschil van maar liefst 865 meter. Onderweg passeert u onder meer de imposante Kjosfossen-waterval. In één adem noemen we hier ook de nauwe Nærøyfjord, een andere aftakking van de Sognefjord die net als de Geirangerfjord op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Dit gebied met zijn kleurrijke huisjes, watervallen en besneeuwde bergtoppen behoort ongetwijfeld tot de meest idyllische bestemmingen in Noorwegen.
 
 
Andere fjorden die vaak op het vaarschema staan zijn de Hardangerfjord met zijn imposante rotsformaties, panoramische vergezichten en watervallen. Die bevindt zich op enkele uren varen van Bergen. Bij het horen van deze naam denkt u ongetwijfeld aan het historische centrum met haar houten Hanze-gebouwen. Nabij Stavanger vindt u de Lysefjord die zijn naam dankt aan de licht gekleurde granieten rotsen. Rond de fjord bevinden zich diverse dorpen die met een pont met elkaar zijn verbonden. De toeristische topper is evenwel de Preikestolen of Preekstoel, een klif die 604 meter uitsteekt boven de Lysefjord en een fenomenaal uitzicht biedt. De tocht heen en terug heeft een totale lengte van 4 km, maar neemt wel een viertal uur in beslag. De pittige klim loont de moeite en vormt één van de bekendste bergwandelroutes in Noorwegen. Zin om uzelf uit te dagen? Beklim dan in Flørli de langste houten trap in de wereld. Maar liefst 4.444 treden leiden u naar een fantastisch uitzicht en een landschap met gletsjers en meren.
 
 
Noorwegen is een heel populaire cruisebestemming. Niettemin ziet her ernaar uit dat de volgende jaren minder schepen dit gebied zullen bezoeken. Dit heeft te maken met de strikte milieurichtlijnen die tegen 2026 moeten leiden tot een nuluitstoot van schepen in de historische fjorden. Alleen cruiseschepen en ferry’s die aan deze norm voldoen, mogen de Geirangerfjord en Nærøyfjord dan nog binnenvaren. De trend naar duurzaam toerisme is al enkele jaren aan de gang. Wanneer u deze zomer een excursie boekt, is de kans groot dat u inscheept op een volledig elektrisch aangedreven ferry. Hebt u de fjorden al eerder bezocht, dan is een cruise in het Vikingseizoen misschien iets voor u. Steeds meer rederijen bieden Noorwegen aan tijdens het winterseizoen wanneer het gebied zijn mysterieuze en magische kant laat zien. Actieve reizigers kunnen er dan bovendien genieten van een brede scala aan winteractiviteiten.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Reizen De Cauwer, Grote Markt 72 te 9100 Sint-Niklaas - Tel. 03-780.76.60 - info@cruiseplus.be - vergunning Cat. A 1683