Welkom op de cruiseblog site van Reizen De Cauwer. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (5)
Oceania Cruises (10)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (11)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (18)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (2)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (5)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Griekse Eilanden (1)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (3)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (13)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (88)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (39)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Go for 2021: De Rijn: kastelen, wijngaarden en landschappen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
23 okt '20
 
Water stroomt over de grenzen heen en dat geldt zeker voor de Rijn. Het stroomgebied strekt zich uit over zes landen en omvat talloze bronnen, beken en zijrivieren zoals de Main, Moezel, Neckar en Saar. De Rijn is met een totale lengte van 1.324 km ook een van de langste rivieren in Europa. Haar turbulente geschiedenis heeft dichters en romantici geïnspireerd. Denken we maar aan de folkloristische verhalen van de Lorelei en de Nibelung en de muziek van Beethoven en Wagner. Een riviercruise op de Rijn is de beste manier om de vele steden, bezienswaardigheden, landschappen en legendes te ontdekken.
 
 
 
 
 
Van de Alpen tot Amsterdam is de Rijn over zo’n 800 km bevaarbaar. Dit traject wordt opgesplitst in de Beneden-Rijn (inclusief de Rijndelta) tussen de Noordzee en Bonn, de Midden-Rijn tussen Bonn en Bingen (Wiesbaden) en de Boven-Rijn tussen Bingen en Bazel in Zwitserland. De Beneden-Rijn zal de volgende jaren ongetwijfeld aan belang winnen. Droge zomers of overvloedige neerslag kunnen ervoor zorgen dat bepaalde hoger gelegen delen van de Rijn soms onbevaarbaar zijn. Ofwel liggen de schepen te hoog in het water en kunnen ze niet onder de bruggen door, ofwel is er onvoldoende diepgang en kunnen de rivierschepen niet verder varen. Rederijen moeten dan hun vaarschema’s aanpassen en dat speelt in het voordeel van de Beneden-Rijn met Nederland en België in het bijzonder. We zien de jongste jaren steeds meer schepen die vertrekken in Antwerpen of Amsterdam. Dit geeft de Belgen bovendien het voordeel dat ze dicht bij huis kunnen inschepen.
 
 
De Midden-Rijn tussen Bonn en Bingen is ongetwijfeld het meest spectaculaire traject. Hier slingert de waterloop zich door het Eifel- en Zevengebergte en vindt u de grootste concentratie aan kastelen in Europa. Op de steile hellingen wordt in deze regio heel wat wijn verbouwd. De Riesling, Müller-Thurgau (Rivaner), Weißburgunder (Pinot Blanc) en Grauburgunder (Pinot Gris) kan u onder meer proeven in Boppard en Rüdesheim. Koblenz is niet alleen een van de oudste steden van Duitsland, maar ook de plaats waar de Rijn en Moezel samenvloeien. Tussen Koblenz en Wiesbaden maakt de Rijn een scherpe bocht waardoor er heel wat stroming ontstaat. In het verleden zijn op die plaats heel wat schepen vergaan. Zo is de legende van de Lorelei ontstaan. Vandaag zorgen lichtbakens op de berghellingen en radioverbindingen tussen de schepen ervoor dat het verkeer er veilig verloopt. De doorvaart blijft niettemin adembenemend.
 
 
De Boven-Rijn baant zich een weg tussen het Zwarte Woud, de uitlopers van de Vogezen en de Elzas richting de Zwitserse Alpen. Blikvangers op dit traject zijn onder meer Baden-Baden met haar kuuroorden, Straatsburg met haar schilderachtige wijk Petit France, het wijnstadje Breisach en het eindpunt Bazel. Sommige schepen overbruggen in een week de volledige afstand tussen Bazel en Nederland. Hou er dan wel rekening mee dat het rivierschip op deze vierlandencruise alleen de grote bestemmingen zal aanlopen. Beschikt u over voldoende vrije tijd en wenst u de Rijn grondiger te verkennen, reken dan op 11 tot 15 dagen. U kan ook de Rijn, Main en Donau aan elkaar koppelen en in twee weken helemaal tussen Amsterdam en Budapest varen.
 
 
Populaire vertrekhavens voor een Rijncruise zijn Bazel, Straatsburg, Frankfurt, Koblenz, Düsseldorf, Keulen en Amsterdam. Door hun afmetingen kunnen de schepen op de meeste plaatsen bovendien rechtstreeks in het centrum afmeren. De beste reisperiode is van april tot oktober. De advents- en kerstcruises zijn het ideale moment om de bekende kerstmarkten te bezoeken en eindejaarsgeschenken in te slaan. De gemiddelde leeftijd van de gasten op een riviercruise ligt meestal hoger dan op een zeecruise. Niettemin meten de riviercruises zich een steeds jonger imago aan. Ze organiseren trektochten en nemen fietsen mee voor gasten die op zoek zijn naar actieve uitstappen.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Reizen De Cauwer, Grote Markt 72 te 9100 Sint-Niklaas - Tel. 03-780.76.60 - info@cruiseplus.be - vergunning Cat. A 1683