Welkom op de cruiseblog site van Reizen De Cauwer. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (4)
Oceania Cruises (8)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (9)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (15)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (4)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (2)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (9)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (66)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (36)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Go for 2021: Cambodja: Goud, zilver en een rode geschiedenis
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
19 sep '20
 
Cambodja is niet de eerste bestemming waaraan vakantiegangers denken wanneer ze een cruise boeken in Zuidoost-Azië. Het land wordt nog steeds getekend door de hevige burgeroorlog waarbij 45 jaar geleden bijna een derde van de bevolking om het leven kwam. Maar Cambodja is meer dan de Rode Khmer. Het land maakte tussen de 9de en 15de eeuw deel uit van het Khmer- of Angkor-rijk. Deze verdwenen beschaving liet honderden religieuze bouwwerken achter met als blikvanger Angkor Wat. Vandaag is Cambodja een constitutionele monarchie en die ontdekt u in Norodom’s koninklijk paleis in de hoofdstad Phnom Penh.
 
 
 
 
 
Cambodja is onafscheidelijk verbonden met het communistische Rode Khmer-regime dat in 1975 de macht overnam. Onder de leiding van Pol Pot zijn de daaropvolgende jaren mogelijks twee miljoen mensen vermoord of gestorven van uitputting of ondervoeding. Een van de beruchte ondervragingskampen was S-21 of Tuol Sleng in Phnom Penh. Daar werden in de tweede helft van de jaren ’70 meer dan 14.000 volwassenen én kinderen gemarteld en afgemaakt. Tuol Sleng is vandaag een museum van de genocide. Het kwam recent opnieuw in het nieuws naar aanleiding van het overlijden van Duch, die aan het hoofd stond van het kamp. Hij werd in 2010 tot levenslang veroordeeld wegens misdaden tegen de mensheid.
 
 
Het museum toont de verschrikkelijke manier waarop de gevangen er werden opgesloten, ondervraagd en gefolterd. Diverse fotopanelen herinneren aan de vele mensen die hier werden vermoord of afgevoerd naar de Killing Fields. Chum Mey is een van de amper zeven volwassenen die Tuol Sleng overleefde en later getuigde op het Rode Khmer-tribunaal. De 90-jarige man komt nog bijna elke dag naar Tuol Sleng om er te spreken over de terreur. Hij doorstond twee jaar van marteling en angst in het dodenkamp en heeft zijn verhaal neergeschreven in het boek ‘Survivor – The Triumph of an Ordinary Man in the Khmer Rouge Genocide’ dat hij ter plaatse signeert.
 
 
De cruiserederijen combineren excursies naar het kamp meestal met een bezoek aan het paleis van de koning van Cambodja. Het domein aan de oever van de Mekong bestaat uit kasteeltuinen en meerdere gebouwen waaronder de residentie van Norodom Sihamoni en de in 2012 overleden koning Norodom Sihanouk. Het complex is een van de architectonische hoogtepunten van de stad. Het paleis zelf is niet open voor het publiek, maar andere gebouwen zijn zeker een bezoek waard, waaronder de Troonzaal waar de koning tijdens de kroning op een gouden troon zit en de Zilveren Pagode of Pagode van de Emerald Boeddha, genoemd naar het smaragdgroene Boeddhabeeldje. De tempelvloer bestaat uit meer dan 5.000 zilveren tegels die elk ruim een kilogram wegen!
 
 
De cruiseschepen meren in Cambodja aan in Sihanoukville (Kampong Som). Van daaruit is het circa vier uur rijden naar de hoofdstad Phnom Penh. Sommige rederijen stellen ook een tweedaags bezoek voor met vluchten naar Siem Reap en Angkor. Het grootste tempelcomplex in de wereld haalde nipt niet de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen. De tempelstad dateert uit de 12de eeuw en wordt aanzien als het hoogtepunt van de Khmer-architectuur. De absolute blikvanger is Angkor Wat. De hoofdtempel overdondert door zijn afmeting, schoonheid en afwerking. Het gebouw is het symbool van Cambodja en staat ook op de nationale vlag.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2021 - Reizen De Cauwer, Grote Markt 72 te 9100 Sint-Niklaas - Tel. 03-780.76.60 - info@cruiseplus.be - vergunning Cat. A 1683