Welkom op de cruiseblog site van Reizen De Cauwer. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (8)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (4)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (3)
Oceania Cruises (6)
Ponant (2)
Regent Seven Seas (9)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (9)
SeaDream (1)
Silversea Cruises (14)
Star Clippers (4)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (3)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (3)
Caraiben (6)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (1)
Middellandse Zee (11)
Noorse Fjorden (5)
Panamakanaal (2)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (6)
Zuid-Amerika (1)
Categorieën
Coronavirus (6)
Cruise News (60)
Cruise Plus Aanrader (10)
Droom nu, Reis later (26)
Food (1)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (34)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (4)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Go for 2021 - Porto: wijnen, ijzeren bruggen en azulejos
Geschreven door Patrick Parez - Cruise Communications
7 jul '20
 
Porto is de bakermat van de portwijn. De tweede stad van Portugal is een inscheephaven voor riviercruises op de Douro en een tussenstop voor cruiseschepen die langs de Atlantische kusten varen, maar evenzeer een aantrekkelijke citytripbestemming. De bruisende stad is opgebouwd rond de oevers van de ‘gouden rivier’. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door de ijzeren Dom Luis I-brug, ontworpen door de Belgische ingenieur Théophile Seyrig, een leerling van Gustave Eiffel.
 
 
Het historische centrum van Porto staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst. Ribeira is niet alleen het oudste, maar ook het kleurrijkste district van de stad. Voor een panoramisch zicht beklimt u de 75 meter hoge toren van de Clérigos-kerk. Loop tijdens een stadswandeling zeker binnen in São Bento, een van de mooiste treinstations van Europa. De binnenmuren bekleed met azulejos (beschilderde terracotta-tegels) beelden de belangrijkste historische gebeurtenissen van Porto uit. Neem ook een kijkje in de Livraria Lello, een prachtige boekhandel, bij ons vooral bekend uit de films van Harry Potter. Het centrum van Porto mag dan vrij compact zijn, u moet er wel flink kimmen en dalen. Vandaar wellicht dat de trams er al meer dan honderd jaar een populair vervoermiddel zijn. Een indrukwekkende collectie tramstellen is te zien in het Museu do Carro Eléctrico.
 
 
Maar liefst zes bruggen verbinden Porto met Vila Nova de Gaia aan de overkant van de rivier. De Dom Luis I-brug leidt u van Ribeira naar Vila Nova de Gaia waar de meeste porthuizen zijn gevestigd, hun wijn wordt gelagerd en de rabelo’s of houten portschepen liggen afgemeerd. Een bezoek aan Porto is niet compleet zonder een rondleiding en proeverij in een van de wijnkelders. Bekende portohuizen zoals Calem, Croft, Graham’s of Sandeman organiseren elke dag rondleidingen en proeverijen in diverse talen. Porto vanuit vogelperspectief bekijken, kan vanop de Teleférico de Gaia. Deze populaire kabelbaan verbindt de Dom Luis I-brug en de porto-wijnkelders en overbrugt onderweg een hoogteverschil van 63 meter.
 
 
Porto is vooral een stad van barok, gotiek en artdeco, maar ook de moderne architectuur mag er best zijn. Casa da Musica is een indrukwekkend muziekhuis van de hand van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Even gewaagd is de vijf jaar geleden geopende Porto Cruise Terminal in de kustplaats Leixoes. Het polyvalante gebouw van de plaatselijke architect Luis Pedro Silva huisvest behalve de cruiseterminal ook een onderzoekscentrum van de universiteit van Porto. Neem bij het in- of ontschepen zeker even de tijd om zowel de binnen- als buitenzijde van het gebouw te aanschouwen. Vanaf de terminal brengt een korte busrit u naar het historische stadscentrum.
 
 
Porto is eveneens de vertrekhaven voor een riviercruise op de Douro, dé ideale formule om de beroemde portwijnen te ontdekken. De wijngaarden strekken zich uit over bijna 200 km. Daarnaast lopen de schepen op de Gouden Rivier bezienswaardige steden aan waaronder de Unesco-werelderfgoedsite Salamanca bekend om zijn universiteit, gesticht in de 12de eeuw, Peso da Regua als een van de meest historische steden van de Douro-vallei, Lamego met zijn imposante bedevaartkerk Nossa Senhora de Remédios en het middeleeuwse dorp Castelo Rodrigo. Onderweg passeren de schepen meerdere dammen die niet alleen het stroomgebied regelen, maar ook een groot deel van de elektriciteit in Portugal produceren.
 
 

 
 
  © 2020 - Reizen De Cauwer, Grote Markt 72 te 9100 Sint-Niklaas - Tel. 03-780.76.60 - info@cruiseplus.be - vergunning Cat. A 1683