Welkom op de cruiseblog site van Reizen De Cauwer. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (5)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (11)
Silversea Cruises (24)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (11)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (94)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (68)
Nieuwe Schepen (58)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
De Amazone: geen rivier is zo lang en geen regenwoud zo divers
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
26 jul '19
 
Een cruise op de Amazone staat op de bucketlist van menig vakantieganger. De reis is synoniem voor weelderige planten, exotische wezens en ongerepte inheemse dorpen. Diverse rederijen bezoeken deze grote rivier in Zuid-Amerika. Slechts een beperkt aantal varen van de monding in Belém in Brazilië tot Iquitos in Peru. De expeditieschepen van Hapag-Lloyd Cruises leggen in 17 dagen de 4.000 km af door deze wilde Hof van Eden. Intensieve en authentieke ervaringen zijn gegarandeerd.
 
 
 
 
 
De Amazone heeft een lengte van circa 6.500 km en strijdt daarmee met de Nijl voor de titel van langste rivier ter wereld. Ze ontspringt in de Andes en mondt uit in de Atlantische Oceaan. In het gebied leven meer dan 5.000 vissoorten, 1.300 vogelsoorten en 400 verschillende zoogdieren. De regio heeft daarmee de grootste biodiversiteit in de wereld. Net dit maakt een cruise op de Amazone zo uniek. Toekans, ara’s, geelkopcaracara’s en saffraanvinken fladderen door het tropisch groen. Spot luiaards, eekhoornapen en jaguars in het dikke gebladerte en zie waterbuffels afkoeling zoeken in de rivier. Met een beetje geluk komen daar nog exotische inheemse wezens bij zoals de roze rivierdolfijn of de zwarte kaaiman, de grootste krokodil van Zuid-Amerika. Langs de Amazone vind je ook de grootste waterlelies in de wereld met bladeren met een diameter tot wel 3 meter.
 
 
Maar ook de ontmoetingen met de inheemse volkeren maken deze doortocht uniek. In het Amazonegebied leven het grootste aantal geďsoleerde stammen die niet in contact komen met de buitenwereld. Op andere plaatsen ligt een ontmoeting met de lokale bevolking binnen handbereik. In Parintins kan je bijvoorbeeld genieten van een uitbundig bumba meu boi-spektakel. Met kleurrijke kostuums en bedwelmende muziek vertellen de dansers over de legende van de dood en herrijzenis van een stier. In Leticia is een bezoek aan de kleurrijke, levende markten een aanrader. Alle zintuigen worden er bovendien geprikkeld door de aromatische kruiden en tropische vruchten.
 
 
Wie stroomopwaarts vaart, begint zijn reis in Belém. De daaropvolgende dag worden de gasten al meteen op avontuur getrakteerd in de Breveskanalen, de smalste rivierdoorgangen tijdens de reis. Afhankelijk van het weer en de stroming zullen de Zodiacs de mooie zijtakken bevaren tussen Rio Pucurui en Manaus. In deze jungle-metropool halverwege de reis zijn natuur en cultuur met elkaar verbonden aan de oevers van de Amazone. De geschiedenis, het operagebouw met Italiaans marmer en muranoglas en het marktgebouw gebaseerd op Les Halles in Parijs, getuigen van de tijd toen dit voormalige rubbercentrum zijn fortuin verdiende. Het schip overnacht in Manaus. Dit geeft extra tijd voor een avondvoorstelling of een rondvlucht boven Manaus waar de Rio Solimoes en de Rio Negro samenvloeien. De tocht gaat daarna verder op de bovenstroom. Tijdens een nachtelijke Zodiac-tocht in Cuxiu Muno kunnen de gasten makkelijk de kaaimannen spotten doordat hun ogen weerspiegelen in een zaklamp. Of waarom onderweg niet piranha-vissen? Deze roofdieren hebben een lelijke reputatie, maar zijn makkelijk te vangen… met een stukje vlees. De zoetwatervissen zijn in het Amazonegebied trouwens populair als voedsel en hun vlees smaakt naar verluidt naar kip. Intussen vaart het schip diep door het regenwoud langs overstroomde bossen en Braziliaanse notenbomen die tot 65 meter kunnen oprijzen tot in Iquitos, het eindpunt van een bijzondere reis vol onvergetelijke ervaringen.
 
 
Hapag-Lloyd Cruises biedt tijdens het voorjaar 2020 vier cruises aan op de Amazone. Zowel de HANSEATIC inspiration als de HANSEATIC nature varen in maart en april van volgend jaar in 17 dagen van Belém tot Iquitos en volgen tijdens de daaropvolgende afvaart de Amazone stroomafwaarts vanuit Peru tot de Atlantische Oceaan. Ook in het voorjaar 2021 bezoekt de rederij het Amazone-gebied. Op de schepen van Hapag-Lloyd Cruises varen ervaren gidsen mee. Zij begeleiden de excursies en geven aan boord presentaties en multimedia-lezingen. Gasten vinden in de suite ook verrekijkers, Nording Walking-stokken, parka’s, rubberlaarzen en snorkelmateriaal dat ze tijdens de cruise vrij kunnen gebruiken.
 
 
 
 
 

 
 
  © 2023 - Reizen De Cauwer, Grote Markt 72 te 9100 Sint-Niklaas - Tel. 03-780.76.60 - info@cruiseplus.be - vergunning Cat. A 1683