Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (18)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (15)
Ritz Carlton Yacht Collection (4)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (14)
Silversea Cruises (29)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (8)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (100)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (83)
Nieuwe Schepen (70)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Cannes: jetset, jachten, monniken en film
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
1 okt '23
 
Cannes is onafscheidelijk verbonden met de film. Elk voorjaar zakt Hollywood af naar de Azurenkust voor het filmfestival en de Gouden Palm. Maar ook cruiseschepen vinden hun weg naar deze Franse badplaats. Het epicentrum van het festival bevindt zich op wandelafstand van de cruiseterminal. De schepen gaan in Cannes voor anker waarna tenders je brengen naar de Quai Max Laubeuf aan de vissers- en jachthaven. Het middeleeuwse vissersdorp van weleer is doorheen de eeuwen geëvolueerd tot een hotspot waar je heerlijk kan winkelen, langs mediterrane markten slenteren, zalig niksen op het strand, lunchen met de voeten in het zand of tijdens een excursie van een halve of volle dag leuke plekjes in de Alpes-Maritimes ontdekken.
 
 
We beginnen onze wandeling in Le Surquet. De oude stad gaat terug naar de tijd toen Cannes een klein vissersdorp was. Wie door de straten wandelt, maakt kennis met de ware geest van deze plaats, ontdekt haar historisch verleden en het culturele leven. De steegjes naar het voormalige ‘castrum’ liggen bezaaid met sympathieke restaurants. De Rue Meynadier is een paradijs voor de smaakpapillen en mondt uit op de Marché de Forville waar lokale handelaars hun mooiste producten etaleren. Het centrale punt is Place de la Castre dat wordt begrensd door de oude stadsmuur en de Notre-Dame-d’Espérance, een gotische kerk uit de 16de en 17de eeuw. Het middeleeuwse kasteel van de monniken van Lérins huisvest een museum gewijd aan de wereldexploratie. De citadel biedt ook een prachtig uitzicht over de stad, La Croisette en de Lérins-eilanden. Tijdens het jaarlijkse vuurwerkfestival in juli en augustus is dit de plek om het pyrotechnisch spektakel te bewonderen dat wordt afgeschoten vanop een reeks schepen In de baai.
 
 
Wie meer wil vernemen over de cisterciënzer monniken, kan de toeristische ferry nemen naar de Lérins-eilanden in de baai van Cannes. Sainte-Marguerite is het grootste eiland met een fort en een bioreservaat met eucalyptus- en dennenbomen. Het eiland is gekend voor de 17de eeuwse legende van de man met het ijzeren masker, de bekende gevangene van Fort Royal. Zijn identiteit werd zelfs na zijn dood geheim gehouden en op die manier blijft ook het mysterie bestaan. De ruïnes van het fort kan je bezoeken, de wallen beklimmen en via interactieve tentoonstellingen kennismaken met het leven van de soldaten en gevangenen die er verbleven. Op Île Saint-Honorat stichtte de heilige Honoratius in de vierde eeuw na Christus een klooster waar nog steeds een twintigtal monniken leven en er onder meer op ecologische wijze wijn, likeur en olijfolie produceren. Het klooster dateert uit de 11de eeuw en was oorspronkelijk bedoeld om de monniken te beschermen tegen de piraten. Het complex omvat diverse gebouwen en zeven kapellen die uit verschillende tijdperken dateren.
 
 
Bezoek je Cannes in het voorjaar, dan kan je de sfeer van het filmfestival opsnuiven. De 77ste editie van het grootste filmfestival ter wereld vindt plaats van 14 tot 25 mei 2024. Naar welke filmtoppers er zullen worden gepresenteerd en welke acteurs en regisseurs naar de Franse rivièra afzakken, is het nog gissen. De place to be is alvast het Palais des Festivals et des Congrès aan de Boulevard de la Croisette. Volg vanaf het paleis de Allée des Stars waar tal van sterren hun handafdruk achterlieten. Maar ook op de beach clubs en bij befaamde hotels als de Carlton, Martinez, Miramar of Le Majestic kan je de sfeer opsnuiven… en peperdure sportwagens bewonderen. Doorheen de stad vind je het hele jaar door verwijzingen naar de film aan de hand van kunstwerken of muurschilderijen.
 
 
Cannes is ook een prima uitvalsbasis voor excursies in de Alpes-Maritimes. Ze bevindt zich op minder dan een half uur rijden of sporen van Grasse. Het gezellig stadje wordt wel eens de hoofdstad van het parfum genoemd. Je kan er diverse parfumhuizen bezoeken. De bekendste zijn Galimard, Moulinard en Fragonard. Tijdens een bezoek kan je het hele proces van het maken van de geurwaren zien en ruiken. Minder bekend is Vallauris, al sinds de Gallo-Romeinse tijd een stad van de pottenmakers. De stad raakte echt bekend in 1948 toen Picasso er zich vestigde. Werken van de wereldberoemde kunstenaars zijn te bewonderen in het Musée Picasso La Guerre et La Paix. In zijn kielzog zakten in de jaren ’50 grote keramische kunstenaars af naar Vallauris. Nog meer kunst vind je in Saint-Paul-de-Vence, bekend voor zijn Fondation Maeght, ooit de eerste Franse private kunstinstelling, geïnspireerd op het model van de Guggenheim Foundation. De stichting beheert intussen meer dan 13.000 werken van meesters als Kandinsky, Matisse en Christo. Ook Biot, Eze en de Gorges du Verdon zijn zeker een uitstap waard wanneer het schip in Cannes ligt afgemeerd.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy