Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
Aida Cruises (1)
AmaWaterways (2)
Azamara Club Cruises (2)
Celebrity Cruises (9)
Crystal Cruises (13)
Cunard (4)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (1)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (5)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (5)
Oceania Cruises (9)
Ponant (3)
Regent Seven Seas (10)
Ritz Carlton Yacht Collection (2)
Scenic Cruises (1)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (16)
Star Clippers (4)
Swan Hellenic (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (4)
Amazone (1)
Antarctica (1)
Atlantische Eilanden (1)
Atlantische Kust (1)
Baltische Staten (5)
Caraiben (8)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Griekse Eilanden (1)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (24)
Midden-Oosten (2)
Noorse Fjorden (8)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (7)
Cruise News (59)
Cruise Plus Aanrader (10)
Expeditiecruises (6)
Food (1)
Ik reis gerust (77)
In de Media (1)
Nieuwe Schepen (39)
Reisverslagen (5)
Reserveer NU voor 2021 (5)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
Greetje (1)
 
Sint-Petersburg: Peter de Grote, Rubens, paleizen en metro
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
6 jun '21
 
Sint-Petersburg is de belangrijkste aanloophaven op cruises naar de Baltische staten. De naam verwijst evenwel niet naar oprichter Peter de Grote, maar naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad. Peter de Grote, Catharina II en de tsaren hebben de stad uitgebouwd als venster voor het westen. Sint-Petersburg biedt een schat aan kunstwerken en bezienswaardigheden. De cruiseschepen blijven dan ook terecht twee en in sommige gevallen zelfs drie dagen in de haven liggen. Dat is ook nodig, want alleen al om de Hermitage grondig te bezoeken, hebben kunstliefhebbers zeker een dag nodig.
 
 
 
 
 
De Hermitage of het Winterpaleis, gebouwd door de Russisch-Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli, is zonder twijfel het belangrijkste museum in Sint-Petersburg. Peter de Grote begon al met het verzamelen van kunstwerken en zijn dochter Elizabeth breidde de verzameling verder uit. Ze slaagde er onder meer in om bij een Duitse koopman meer dan 200 schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters te bemachtigen. Via aankopen en schenkingen groeide de collectie verder uit tot meer dan drie miljoen kunstvoorwerpen. Pronkstukken van het Hermitage zijn onder meer werken van Rubens, van Dyck, Rembrandt, De Vinci, Rafaël, Michelangelo, Caravaggio, Renoir, Gauguin, Picasso en Matisse. Voor de grootste collectie Russische kunst in de wereld moet u in het Russisch Museum zijn. Het was de verdienste van de laatste tsaar Nicolaas II om het neoklassieke Mikhailovsky Paleis in te richten als museum. Het werd na de Russische revolutie aangevuld met in beslag genomen kunstcollecties van rijke particulieren.
 
 
Rastrelli stond niet alleen in voor de Hermitage, maar ontwierp ook het Peterhof of Zomerpaleis van Peter de Grote aan de Finse Golf. De bedoeling was een paleis met tuinen te bouwen dat het Franse Versailles zou overtreffen. De opeenvolgende tsaren hebben het paleizencomplex en het park uitgebreid met fonteinen, beelden en paviljoenen. De belangrijkste waterpartij is de Grote Cascade voor het Grote Paleis. Het voormalige Petrograd en Leningrad was echter ook de bakermat van de Oktoberrevolutie van 1917, die volgens de gregoriaanse kalender trouwens op 7 november plaatsvond en die uiteindelijk in 1922 leidde tot de oprichting van de Sovjet-Unie. Het Russische pantserdekschip Aurora gaf het signaal voor de start van de revolutie. Het vaartuig ligt nog steeds afgemeerd op de Neva en is ingericht als museumschip. De resten van de laatste tsaar, Nicolaas II en zijn familie die in 1918 door de Bolsjewieken werden vermoord, liggen opgeborgen in de Petrus en Pauluskathedraal in de gelijknamige vesting.
 
 
De bekendste boulevard van Sint-Petersburg is Nevsky Prospect. Deze vijf km lange straat, afgezoomd door imposante gebouwen, vormt de grootste winkelstraat. Vlakbij bevindt zich ook het historische winkelcentrum Gostiny Dvor. In de buurt van Nevsky Prospect vindt u verder imposante kerken zoals de Russisch-orthodoxe St. Isaac-kathedraal en de Kerk van de Verlosser op het Bloed die vaak wordt omschreven als een architectonisch hoogtepunt en een van de mooiste kerken in de wereld. Kleine cruiseschepen kunnen in Sint-Petersburg in het centrum op de Neva afmeren. Grotere schepen maken sinds enkele jaren gebruik van de Marine Façade, een terminal op circa een half uur rijden van het centrum. Maak tijdens het verblijf ook zeker een ritje met de metro. Met hun standbeelden, kroonluchters en kunstvoorwerpen lijken sommige stations wel musea of paleizen.
 
 
De meeste schepen overnachten in Sint-Petersburg. Dit laat u toe om ’s avonds de stad in te trekken en een muziek- of balletvoorstelling bij te wonen. De stad met meer dan 50 theaters staat ook bekend om haar witte nachten. Met de middernachtzon wordt het tijdens de maanden juni en juli niet helemaal donker. Bovendien worden om 1 uur ’s nachts de bruggen op de Neva opgehaald om de vrachtschepen door te laten. Dit feeërieke tafereel is tijdens de zomer een toeristisch hoogtepunt met heel wat mensen op de kades. Hou uw fototoestel in de aanslag voor kiekjes van de bruggen, de skyline en uiteraard het beeld van Peter de Grote te paard op de Petrus- en Paulusvesting. Bovendien vinden naar aanleiding van de witte nachten overal in de stad evenementen plaats. Keerzijde van de medaille: bij gebrek aan tunnels zijn delen van de stad de hele nacht afgesloten.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy