Home   |   Beoordelingen   |   Nieuwsbrief   |   Facebook   |   Instagram   |   Cruise Blog   |   Contactinfo    
Bel met onze cruise adviseurs op  03 - 780.76.60     
 
Waarom Noorse Fjorden ?
Mooiste landschap ter wereld
Minst aangetaste gebied ter wereld
Gletsjers, watervallen en meren
Kale rotsgebieden, bossen en weiden
Locale cultuur
Dunbevolkt
Uw Cruise Plus adviseur
   
Charlotte
T:   03 780.76.15

Advies nodig ?
Extra informatie ?

Bel mij gerust op !

 
 
Noorse Fjorden
Tijdens de lente, zomer en herfst, worden een aantal cruises aangeboden naar de Noordelijke havens in de Baltische en Noord zee, naar de pittoreske fjorden van Noorwegen, de Noorse Fjorden. Hoewel het klimaat misschien niet zo ideaal is als de Middellandse Zee of het Caribische gebied, het weer is meestal zacht genoeg op deze tijden van het jaar om buiten op het dek te zitten en het schitterende landschap te bekijken. De fjordenwereld, de Noorse Fjorden, is een geweldig gebied met honderden eilanden, diepe inhammen en dalen, hoge bergen en machtige gletsjers. Het is aan de ijstijd te danken dat Noorwegen zulke fantastische fjorden gekregen heeft. Door machtige gletsjers werden rivierdalen uitgesleten tot ver beneden de zeespiegel. Toen het ijs zich 20.000 jaar geleden terugtrok bleven de fjorden achter.

Als een kunstwerk van een bovennatuurlijke beeldhouwer, dat is vooral de eerste indruk die men krijgt als men voor de eerste keer langs de grillige kusten van Noorwegen vaart. Varen over het rimpelloze water van de fjord kijken honderden meters hoge klippen minzaam op u neer en laten eens te meer de nietigheid van de mens beseffen.Oorspronkelijk waren de fjorden rivierdalen die in de diverse ijstijden door gigantische gletsjers dieper en dieper werden uitgesleten. Dat is ook de reden dat fjorden landinwaarts dieper zijn dan een de zee. Eén van de mooiste fjorden, de Sognefjord, heeft een totale lengte van 200 kilometer en een diepte van 1.300 meter. Als in het voorjaar het eerste groen opkomt worden de hellingen met verrassende pracht in vuur en vlam gezet. De zon verwarmt de koude lucht, de sneeuw smelt en de dagen lengen zich tot het onwerkelijke licht van de midzomernachtzon het fjordenlandschap dag en nacht met een gouden gloed overspoelt…

De steile rots kust van Noorwegen, diep ingekeept, zoals vingers aan uw hand, is eeuwen geleden uitgeslepen door enorme gletsjers. Gletsjerspleten, die wij fjorden noemen, kunnen wel tien mijl lang zijn. Vanuit hun donkere, spiegelende wateren rijzen bijna verticale kliffen op, en enorme bergen klimmen tot honderden meters hoog aan beide kanten. Vaak bevinden zich aan de bovenkant van deze fjorden, met sneeuw bedekte toppen. Op sommige plaatsen, gaan de gletsjers langzaam richting de Noordzee. Langs de kust bevinden zich kleine visdorpjes en afgelegen boerderijtjes. Verder de bergen op bevinden zich hutten waar hikers overnachten in de zomer. De omgeving is schitterend,de periode eind mei tot begin augustus is ideaal voor cruisereizen. De meeste grote cruisemaatschappijen met schepen in Europa bieden cruises aan naar de Noorse Fjorden. Elk vaarschema verschilt een beetje, maar het programma is hoofdzakelijk hetzelfde: vertrek uit Kopenhagen, Oslo, of Bergen en gaat ongeveer tot Trondheim, de oorspronkelijke Noorse hoofdstad en derde grootste stad, of Tromso, de grootste stad ten noorden van de Poolcirkel. Andere schepen vervolgen hun weg naar de Noordkaap, het meest noordelijke punt in Europa, en naar Spitsbergen, een groep eilanden bedekt met enorme gletsjers. De beste periode om deze tocht te maken is midden mei tot juli, de periode met 24 uur daglicht. Sommige reizigers geven de voorkeur aan de rustigere maanden van de lente en de herfst.

NOORDKAAP

De provincie Noordkaap, het noordelijkste gebied van Noorwegen, beslaat een oppervlakte van 924 vierkante kilometer en heeft ongeveer 4.000 inwoners, waarvan er een 3.000-tal in Honningsvag wonen. Ongeveer de helft van het gebied ligt op het eiland Mageroya, waarvan de noordelijkste punt, bestaande uit een 307 meter hoge rots, bekend staat als "de Noordkaap". Visserij, scheepvaart en toerisme zijn de belangrijkste bron van inkomsten. Door de centrale ligging en de goede infrastructuur is de haven van Honningsvag, de 4e grootste van Noorwegen, één van de belangrijkste havens in Noord-Noorwegen.

In de zomer komen honderdduizenden toeristen naar de Noordkaap om er de middernachtzon te bewonderen, maar ook in de winter, als de dagen even donker zijn als de nachten, is het er prachtig omwille van het Noorderlicht en de besneeuwde bergen.
 

Foto Album  |  Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda  |  Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  You Tube |  Waardebon