Home   |   Beoordelingen   |   Nieuwsbrief   |   Facebook   |   Instagram   |   Cruise Blog   |   Contactinfo    
Bel met onze cruise adviseurs op  03 - 780.76.60     
 
Waarom Donau (rivier) ?
Tweede grootste rivier van Europa
Grote verscheidenheid aan landschappen
Unieke diversiteit aan bezienswaardigheden
Langs vijf prachtige hoofdsteden
Fascinerende uitzichten
Culturele highlights
Uw Cruise Plus adviseur
   
Caroline
T:   03-780.76.13

Advies nodig ?
Extra informatie ?

Bel mij gerust op !

 
 
Donau (rivier)
De Donau is gekend als ťťn van de meest romantische rivieren ter wereld. De majesteuse rivier verbindt 8 verschillende landen met elkaar. De Donau, de grote boulevard van de Europese Geschiedenis is met een lengte van 2.860 km na de Wolga de langste stroom in Europa. Vanaf haar bron in het Zwarte Woud tot aan de Zwarte Zee, stroomt de Donau door Oostenrijk, Slovakije en Hongarije. Vervolgens wordt de Donau de grensrivier tussen KroatÔe en ServiŽ, tussen ServiŽ en RoemeniŽ en tussen RoemeniŽ en Bulgarije. Haar oevers zijn het schouwspel van vele grootse historische gebeurtenissen: van de vrijheidsopstand van Hongarije tothet verval van de dictatuur van Ceaucescu.

De Donau ontstaat bij Donaueschingen door de samenvloeiing van twee uit het Zwarte Woud komende riviertjes, de Brigach en de Breg. Te Donaueschingen zelf is er ook nog een "Donaubron", zodat er 3 Donaubronnen zijn. De bron van de Breg bij Furtwangen geldt ondertussen als officiŽle omdat zij het verst verwijderd is van de monding. Tussen Immendingen en Tuttlingen verliest de rivier in de Donauversickerung zoveel water in de karstgebieden dat ze gemiddeld 77 dagen per jaar droogvalt. Dit water vloeit ondergronds over een afstand van 11 kilometer om terug aan de oppervlakte te komen als Aachquelle. Deze vloeit af naar het Bodenmeer, zodat het water van de Donau zowel in de Zwarte Zee als in de Noordzee terechtkomt.

Bij Passau (monding van de Inn) verlaat de rivier Duitsland, nadat ze eerst korte tijd de grens met Oostenrijk vormt. Op haar route van west naar oost passeert ze Linz en vervolgens de Wachau met het beroemde klooster van Melk en de stad Wenen. Die stad ligt overigens aan een zijtak van de eigenlijke Donau.

Op de plaats waar de Morava in de Donau uitmondt komt de Donau op Slowaaks grondgebied. Op de linkeroever ligt de Slowaakse hoofdstad Bratislava, met moderne uitbreidingen aan de overkant. Niet veel verderop wordt de rechteroever Hongaars grondgebied. Sinds de rivier in 1920 de Hongaars-Slowaakse grens werd, liggen plaatsen als KomŠrom (KomŠrno) in twee landen.

Voorbij Esztergom maakt de rivier een scherpe bocht naar rechts, de Donauknie. Hier begint het Hongaarse traject, dat van noord naar zuid loopt. De Donau doorsnijdt de Hongaarse hoofdstad Boedapest en ook de rest van Hongarije en is inmiddels zo breed dat er zuidelijk van Boedapest in dat land nog maar twee bruggen zijn.

Voorbij MohŠcs verlaat de Donau Hongarije en wordt ze de grensrivier tussen KroatiŽ en ServiŽ en Montenegro. Vanuit KroatiŽ voegt de Drava zich bij de Donau. Als de rivier zich inmiddels geheel op Joegoslavisch grondgebied bevindt volgen twee zeer grote zijrivieren: de Tisa (in het Hongaars: Tisza) (voorbij de stad Novi Sad, waar in 1999 tijdens NAVO-bombardementen alle bruggen verloren gingen) en de Sava. Bij de samenvloeiing met de Sava ligt Belgrado, de hoofdstad van ServiŽ en Montenegro.

Inmiddels loopt de Donau weer in oostelijke richting. De rivier gaat als Roemeens-Servische grens fungeren en breekt bij de smalle IJzeren Poort (–erdap) tussen de Karpaten en de Balkan door. De Roemeens-Servische grens wordt vervolgens over een grote afstand de Roemeens-Bulgaarse grens. Op dit traject ligt de Bulgaarse stad Roese. Dan volgt een bocht naar het noorden en loopt de rivier enige tijd over Roemeens territorium. Hier liggen de binnenhavens van Braila en Galati. Nadat achtereenvolgens de Siret en de Proet zich bij de Donau hebben gevoegd wordt de rivier de grens tussen RoemeniŽ en OekraÔne en waaiert ze vervolgens uit in een omvangrijke delta, waarvan de noordelijkste arm als grensrivier blijft fungeren. De Donaudelta is een zeer waardevol natuurgebied.


  • Klik hier voor een kaart van de Donau.

  •  

    Foto Album  |  Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda  |  Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  You Tube |  Waardebon