Home   |   Beoordelingen   |   Nieuwsbrief   |   Facebook   |   Instagram   |   Cruise Blog   |   Contactinfo    
Bel met onze cruise adviseurs op  03 - 780.76.60     
 
Waarom Britse Eilanden ?
Omvangrijke eilandengroep
oeroude ruÔnes
Het Keltische Ierland
Natuurpracht van Schotland
Sfeervolle dorpen en gezellige pubs
Wonderlijke Stonehenge
Uw Cruise Plus adviseur
   
Sonja
T:   03-780.76.11

Advies nodig ?
Extra informatie ?

Bel mij gerust op !

 
 
Britse Eilanden
De Britse Eilanden zijn een omvangrijke eilandengroep in het noordwesten van Europa. De eilanden worden omsloten door de Noordzee in het oosten, de Atlantische Oceaan in het noorden en westen en de Keltische Zee en Het Kanaal in het zuiden. De twee grootste eilanden zijn Groot-BrittanniŽ (Engeland, Schotland en Wales) en Ierland. Deze twee eilanden worden van elkaar gescheiden door het Noorderkanaal, de Ierse Zee en het Sint-Georgekanaal. Verder bestaan er nog zeer veel middelgrote tot kleine eilanden, die tot de Britse Eilanden worden gerekend. De grootste zijn Isle of Man, Isle of Wight, Isle of Arran, Jura, Islay, Mull en Isle of Skye. Tot slot worden de volgende eilandgroepen ook tot de Britse eilanden gerekend : Inner Hebrides, Outer Hebrides, Orkney Islands, Shetland Islands, Isles of Scilly, Channel Islands en Aran Islands.

Bijna alle Britse Eilanden maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Uitzondering vormen het eiland Ierland en enkele kleinere eilandjes. Het eiland Ierland bestaat voor het grootste deel uit de onafhankelijke republiek Ierland. Vooral veel mensen uit Ierland hebben daarom bezwaar tegen het gebruik van de term "Britse Eilanden", aangezien het impliceert dat Ierland bij Groot-BrittanniŽ zou horen, wat dus niet het geval is. Inwoners van Ierland voelen zich zowel politiek als cultureel namelijk verre van Brits.

KANAALEILANDEN

De Kanaaleilanden zijn een groep eilanden in het Kanaal voor de Franse (Normandische) kust en behoren tot de Britse Kroon. De eilanden horen niet bij het Verenigd Koninkrijk, maar ze zijn autonome bezittingen van de Britse Kroon. Ze zijn zelfstandige leden van het Britse Gemenebest en geassocieerd lid van de Europese Unie. Naast de grote eilanden Guernsey en Jersey zijn er nog een aantal kleine eilanden. De eilanden zijn rotsachtig en rijzen behoorlijk hoog op uit zee. Het rotsachtige plateau waaruit de eilanden bestaan, is diep ingesneden. De Kanaaleilanden hebben een mild zeeklimaat. De winters zijn zacht en vochtig, de zomers zijn ook zacht maar droger. Op Jersey vriest het zelden, op Guernsey iets vaker, maar sneeuw is op beide eilanden een zeldzaam fenomeen. 's Zomers schijnt de zon ook meer uren op Jersey dan op Guernsey. De gemiddelde wintertemperatuur is ongeveer negen graden. In de zomer is de gemiddelde temperatuur op Guernsey ongeveer negentien graden, op Jersey enkele graden hoger.

St.Peter Port

Dit is de hoofdstad van Guernsey. Het stadje ligt aan de haven en is tegen een vrij steile heuvel gebouwd. Saint Peter Port is bijzonder sfeervol en het centrum is voor een deel autovrij. In de smalle straatjes, maar ook aan de haven, kunt u veel winkels, restaurants, en pubs vinden. Veel aantrekkingskracht hebben ook de authentieke markthallen van het stadje, die inmiddels zijn verbouwd tot een aantrekkelijk winkelcentrum.

St. Helier

De 'bruisende' hoofdstad van Jersey, is gelegen aan de zuidkust van dit grootste Kanaaleiland. Het stadje ligt aan de rand van een ruime baai, met in het centrale gedeelte een steile, rotsachtige heuvel (met het moderne sport- en recreatiecentrum Fort Regent) en een moderne jachthaven. Het bekende Elisabeth Castle, dat u bij eb te voet kunt bereiken (!), ligt idyllisch en fotogeniek voor de kust. Luister naar de "noonday gun" die nog iedere dag wordt afgeschoten. Mont Orgueil Castle dateert uit de 13e eeuw. Zowel de Noormannen als de Fransen beseften het belang van bezetting van het strategisch gelegen eiland. De zee en de rotsen beschermen het fort aan 3 kanten, het gehele jaar door kan het bezocht worden. U kunt in St. Helier uitstekend winkelen; in het levendige (deels autovrije) centrum vindt u een ruim aanbod van juweliers, boetiekjes en zelfs warenhuizen.
 

Foto Album  |  Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda  |  Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  You Tube |  Waardebon